Sittard-Geleen - Verkeersbesluit plaatsen fiets- en voetpadborden in het Kaolepark aan de Borrekuilstraat in Geleen
Logo Sittard-Geleen
Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen:
1. Besluiten: Voor het weren van bromfietsers uit het Kaolepark bij de Borrekuilstraat in Geleen en het toestaan van fietsers op één van de paden de onderstaande verkeersmaatregelen nemen:
•Plaatsen van borden ‘Onverplicht fietspad’ (bord G13) en borden ‘Voetpad’ (bord G07).
Zoals aangegeven op de bij het verkeersbesluit horende tekening.
2. Overwegingen De borden vergroten de veiligheid voor voetgangers en fietsers in het park door bromfietsers te weren en duidelijk te maken waar fietsen wel toegestaan is in het park.
Uit het oogpunt van de bereikbaarheid, verkeersveiligheid, goede doorstroming op wegen, de bescherming van de weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en de bruikbaarheid daarvan, het waarborgen van de vrijheid van verkeer, alsmede het voorkomen van door verkeer veroorzaakte overlast c.q. hinder en schade zoals bedoeld in artikel 2, lid 1, sub a t/m d, artikel 2, lid 2, sub a van de Wegenverkeerswet 1994 wordt het noodzakelijk geacht in het Kaolepark bij de Borrekuilstraat in Geleen fiets- en voetpadborden te plaatsen.
Het Kaolepark is in beheer en onderhoud bij de gemeente Sittard-Geleen en ligt binnen de bebouwde kom, zoals bedoeld in de Wegenverkeerswet 1994.
3 . Formeel kader
De bepalingen van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer en de Algemene wet Bestuursrecht.
Tot het nemen van onderhavig besluit is ondergetekende bevoegd conform het op 1 oktober 2013 in werking getreden “Mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit van de gemeente Sittard-Geleen 2013-II” d.d. 17 september 2013, het “Mandaatbesluit hoofd Cluster Ruimtelijke Projecten en Beheer inzake verkeersbesluiten” van 8 juli 2014, en het op 14 mei 2015 in werking getreden “Ondermandaatbesluit Teammanager Beheer en Ontwerp, Cluster Ruimtelijke Projecten en Beheer” d.d. 28 april 2015.
4. Advies en inspraak
De ambtelijke Werkgroep Verkeer, waarin onder meer verkeerskundigen en de regiopolitie zitting hebben, heeft uiteindelijk op 22-04-2015 positief geadviseerd over de in dit besluit voorgestelde verkeersmaatregelen.
Van 27 november 2014 tot en met 10 december 2014 heeft het voornemenbesluit ter inzage gelegen. Tegen dit voornemen zijn twee zienswijzen ingediend.
De eerste zienswijze-indiener stelt voor om een fietsstrook op een bestaand pad aan de achterkant van de woningen Borrekuilstraat 30, 32 en 34 te leggen. Dit heeft volgens de indiener als voordeel dat fietsers en voetgangers elkaar niet hinderen, er geen onnodige verkeersborden geplaatst dienen te worden en er geen aanpassing in de geleidingsroute voor blinden en slechtzienden hoeft plaats te vinden.
Ten aanzien van deze zienswijze kan het volgende opgemerkt worden:
  • 1.
    In z’n algemeenheid wordt gestreefd naar beperking van het aantal borden, maar de combinatie van de keuze voor onderscheid in functies en een goede handhaving maakt een aantal borden noodzakelijk. Ten opzichte van het conceptvoorstel is het aantal borden echter teruggebracht.
  • 2.
    Behalve het plaatsen van borden zal ook gekeken worden naar eventuele aanpassingen in de geleiding van fietsers en blinden en slechtzienden.
De tweede zienswijze-indiener stelt dat de voorgenomen verkeersmaatregel niet logisch is en meer gevaarlijke situaties zal veroorzaken dan nu het geval is.
Deze indiener vindt het logischer enkel het pad achter de huizen, dat ook al door de bewoners gebruikt wordt (o.a. als parkeergelegenheid) als fietspad te benutten zodat de andere paden in het park zonder gevaar gebruikt kunnen worden door voetgangers en spelende kinderen.
Ten aanzien van beide zienswijzen kan het volgende opgemerkt worden:
  • 1.
    Naar aanleiding van het indienen van zienswijzen is de situatie voor een tweede en derde keer besproken in de Ambtelijke Werkgroep Verkeer, waarin behalve verkeerskundigen ook de toezichthoudende instanties vertegenwoordigd zijn. Alle deelnemers aan dit overleg zijn van mening dat naar aanleiding van de ingediende zienswijzen het conceptbesluit grotendeels gehandhaafd moet blijven, maar iets vereenvoudigd kan worden, waarbij er nog maar sprake is van één fietsstructuur, te weten die langs het spoor.
  • 2.
    Met het oog op de verkeersveiligheid is het voornaamste doel van het besluit bromfietsers uit het park te weren. Door het nu ontbreken van bebording zou discussie kunnen ontstaan over het gebruik door bromfietsers van het (op de tekening in groen aangegeven) pad langs de buitenrand van het park.
In de nu gekozen variant wordt fietsverkeer alleen toegestaan op dit in groen aangegeven pad.
  • 1.
    Wij zijn van mening dat dit pad langs het spoor, mede gelet op de beschikbare breedte, het vrije zicht, en de verlichting, bij uitstek geschikt is om de functie van fietsverbinding tussen de Transportlaan en de Borrekuilstraat te vervullen zonder dat dit de verkeersveiligheid in het gedrang brengt.
  • 2.
    De locatie is meerdere keren (ook in het weekend en in de avond) door zowel verkeerskundigen als medewerkers van de afdeling handhaving bezocht. Tijdens deze bezoeken is steeds de conclusie getrokken dat gezamenlijk gebruik door fietsers en voetgangers van het (op de tekening in groen aangegeven) pad langs de buitenrand van het park geen probleem is.
Op 10 februari 2015 is door de stadsdeelmanager en een technisch verkeerskundige ter plekke uitleg gegeven aan vertegenwoordigers van het wijkplatform.
Op 13-04-2015 heeft er nader overleg plaatsgevonden waarvoor de indieners van zienswijzen (waaronder vertegenwoordigers van het wijkplatform) en de bewoners van de Borrekuilstraat 30, 32 en 34 uitgenodigd werden. Alleen de bewoners gaven gehoor aan de uitnodiging. Naar aanleiding van dit overleg, intern overleg en bespreking in de Ambtelijke werkgroep is gekozen voor de nu voorliggende variant.
5. Ondertekening
Sittard-Geleen, 04-06-2015, 1345933
Namens Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen,
Teammanager Beheer en ontwerp
Ing. A. Velderman
6. Inzage en bezwaar
Het verkeersbesluit met de bijbehorende stukken kan worden ingezien van donderdag 18-06-2015 tot en met woensdag 29-07-2015. Bij de receptie van de Stadswinkel, Markt 1 in Geleen. Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur en donderdag tot 20.00 uur.
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u gedurende de termijn van zes weken dat het besluit ter inzage ligt een bezwaarschrift indienen. Dat kan op verschillende manieren:
Elektronisch (met DigiD)
Op www.sittard-geleen.nl (trefwoord bezwaar / bezwaarschrift) staat hoe u dit doet.
Tip: zorg dat u de documenten die u eventueel wilt toevoegen aan uw bezwaarschrift digitaal beschikbaar heeft (pdf, Word of Excel).
Een bezwaarschrift, gestuurd via e-mail, sms, Twitter e.d. kunnen wij niet in behandeling nemen.
Schriftelijk
Stuur uw bezwaarschrift naar:
Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen
Postbus 18
6130 AA Sittard
In uw bezwaarschrift vermeldt u:
  • uw naam en adres;
  • de datum;
  • de beslissing waartegen u bezwaar maakt;
  • de reden(en) van uw bezwaar;
  • uw handtekening.
Zet op de linkerbovenhoek van de envelop ‘bezwaarschrift’.
Fax
U kunt uw bezwaarschrift faxen naar nummer 046-477 75 55.
Let er wel op dat het begin van de fax vóór twaalf uur ’s avonds op de laatste dag van de termijn binnen moet zijn.
Persoonlijk
U kunt uw bezwaarschrift persoonlijk afgeven bij de Stadswinkel, Markt 1, Geleen.
U krijgt hierbij een officieel ontvangstbewijs.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over wat u kunt doen als u het niet eens bent met een beslissing van de gemeente? Lees dan de brochure ‘Bezwaar en beroep tegen een beslissing van de overheid’. Daarin staat hoe u bezwaar kunt maken of beroep kunt instellen tegen een gemeentelijke beslissing. Deze brochure kunt u afhalen bij de infobalie van het gemeentehuis. U kunt hem ook aanvragen via www.overheid.nl of 1400 (lokaal tarief).
Het besluit zal op zijn vroegst zes weken nadat het besluit is bekendgemaakt, worden uitgevoerd.
Een bezwaar heeft geen schorsende werking.
Indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist, kan –nadat bezwaar is gemaakt bij het College van Burgemeester en Wethouders- aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg (bestuursrecht): Postbus 950; 6040 AZ ROERMOND, worden verzocht om een voorlopige voorziening te treffen. Hieraan zijn griffierechten verbonden.
Naar boven