Lid van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en VeiligheidsDiensten (CTIVD)

Binnen de CTIVD ontstaat door het vertrek van het lid, mevrouw S.J.E. Horstink-von Meyenfeldt, per 1 januari 2016 een vacature voor een lid van de CTIVD (minimaal voor 24 uur per week).

Organisatiegegevens:

De CTIVD is een onafhankelijke Commissie. De Commissie bestaat uit 3 leden, onder wie de voorzitter. Zij wordt ondersteund door de secretaris, 6 juristen voor onderzoek en een secretaresse. De ondersteuning van de Commissie zal in de nabije toekomst in formatie groeien. Twee van de drie leden, onder wie de voorzitter en het lid dat thans gezocht wordt, moeten jurist zijn (art. 65, lid 4, van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002; WIV 2002).

Omschrijving:

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten (AIVD en MIVD) mogen onder stringente voorwaarden activiteiten uitvoeren die een beperking vormen op universeel erkende rechten van de mens, zoals onder meer vastgelegd in het EVRM. De CTIVD vervult een cruciale rol bij het toezicht op het naleven van deze voorwaarden. Zij stelt zich tot doel onafhankelijk en onpartijdig onderzoek te verrichten naar de rechtmatigheid van de activiteiten van de AIVD en de MIVD. De aanbevelingen die de CTIVD op basis van haar onderzoeken doet en die door de betrokken ministers worden overgenomen, bevorderen daarmee de rechtsstatelijkheid van de taakuitvoering van de diensten. De CTIVD ziet het als haar taak hierbij het publiek en de politiek inzicht te geven in wat een goede balans is tussen nationale veiligheid en bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Het perspectief van het toezicht dient van buiten naar binnen te zijn en in verbinding te staan met de actualiteit en het maatschappelijk debat. Daarnaast adviseert de CTIVD de betrokken ministers over de afhandeling van klachten over de AIVD en de MIVD. Ook kan zij de betrokken ministers gevraagd en ongevraagd van advies dienen.

Positie:

De CTIVD doet verslag van de bevindingen in haar onderzoeken in de vorm van openbare rapporten die naar de Eerste en Tweede Kamer van de Staten-Generaal worden gezonden. Nadere informatie is te vinden op www.ctivd.nl. De CTIVD legt via haar jaarverslag rechtstreeks verantwoording af over haar werkzaamheden aan de Eerste en Tweede Kamer.

Contacten:

De Minister-President, de Ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Defensie, en andere bewindspersonen; de relevante (vaste) Kamercommissies van de Eerste en Tweede Kamer; de dienstleidingen van de AIVD en MIVD en de Coördinator van de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten; Hoge Colleges van Staat; buitenlandse toezichtorganen.

Functie-inhoud:

  • mede ontwikkelen van een visie met betrekking tot het toezicht op het werk van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten;

  • bijdragen aan de ontwikkeling van juridische kaders en interpretatie van de relevante wet- en regelgeving;

  • actieve participatie in het dagelijks functioneren van de organisatie;

  • verrichten van dossier- en feitenonderzoek (inclusief onderzoek in de geautomatiseerde bestanden van de diensten);

  • actief leidinggeven, aansturen/begeleiden van de onderzoekers bij hun onderzoek, rapportage en andere werkzaamheden;

  • klachtbehandeling.

Wettelijke benoemingsvereisten:

  • bezit van een juridische graad;

  • bezit van de Nederlandse nationaliteit.

Functie-eisen:

  • ervaring en kennis die relevant is voor de toezichtstaak;

  • affiniteit met het terrein van het recht en ICT-technologie;

  • affiniteit met vragen van rechtsstatelijkheid en begrip voor de complexe omgeving waarin de inlichtingen- en veiligheidsdiensten werken;

  • affiniteit met (internationale) maatschappelijke ontwikkelingen en discussies, in het bijzonder met betrekking tot privacy en mensenrechten;

  • goede beheersing van de Engelse taal.

Voor de functie vereiste competenties:

  • grote analytische vaardigheden;

  • een onafhankelijke en kritische instelling;

  • een collegiale instelling en werkwijze;

  • uitstekende communicatieve capaciteiten.

Tot aanbeveling strekkend: kennis van en/of ervaring met het werkterrein van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Gelet op de samenstelling van de commissie gaat bij gelijke geschiktheid de voorkeur uit naar een vrouw.

Salaris en overige arbeidsvoorwaarden:

Aan deze functie is een salaris verbonden van maximaal € 7.899,67 bruto per maand (schaal 17 BBRA 1984) bij een fulltime dienstverband. Benoeming vindt plaats bij koninklijk besluit op voordracht van de Minister-President en de Ministers van BZK en van Defensie voor een tijdvak van 6 jaar. Er kan slechts eenmaal een herbenoeming plaatsvinden.

Informatie

Over de sollicitatieprocedure: de vicepresident van de Raad van State, de president van de Hoge Raad en de Nationale ombudsman (de aanbevelingscommissie) stellen aan de hand van de gevoerde sollicitatiegesprekken gezamenlijk een aanbevelingslijst samen van ten minste drie personen. Voor de benoeming wordt door de Tweede Kamer der Staten-Generaal een voordracht van drie personen gedaan, waaruit de betrokken ministers (de Minister-President, de Ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Defensie) een keuze maken. Bij deze voordracht slaat de Tweede Kamer zodanig acht als haar dienstig voorkomt op de aanbevelingslijst van de aanbevelingscommissie (art. 65, lid 2, WIV 2002).

De aanbevelingscommissie stelt het op prijs niet alleen te kunnen beschikken over een lijst met personen die zelf voor een benoeming tot CTIVD-lid in aanmerking willen komen, maar zou ook geattendeerd willen worden op personen die de aandacht verdienen bij het voorbereiden van een aanbeveling voor de benoeming tot CTIVD-lid.

Een gunstige uitslag van een naar u ingesteld veiligheidsonderzoek van de categorie A maakt deel uit van de aanstellingsvoorwaarden.

Nadere informatie over de functie kunt u inwinnen bij de voorzitter van de CTIVD, de heer mr. Harm Brouwer, telefoon 070 – 315 58 20.

Uw schriftelijke sollicitatie voorzien van een curriculum vitae kunt u tot uiterlijk 10 juli 2015 richten aan:

Vicepresident Raad van State

Mr. J.P.H. Donner

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Gelet op de aankomende vakantieperiode zullen de sollicitatiegesprekken naar verwachting eind augustus/begin september 2015 plaatsvinden.

Naar boven