Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 9 juni 2015, nr. IENM/BSK-2015/108040, tot wijziging van de Regeling gefluoreerde broeikasgassen en gereguleerde stoffen koelinstallaties

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 4, eerste lid, van het Besluit gefluoreerde broeikasgassen milieubeheer en artikel 5, eerste lid, van het Uitvoeringsbesluit EG-verordening ozonlaagafbrekende stoffen;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Artikel 7, vierde lid, onderdeel c, van de Regeling gefluoreerde broeikasgassen en gereguleerde stoffen koelinstallaties wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel 1° wordt ‘€ 240,– exclusief BTW’ vervangen door: € 220,– exclusief BTW.

2. In onderdeel 2° wordt ‘€ 75,– exclusief BTW’ vervangen door: € 69,– exclusief BTW.

3. In onderdeel 3° wordt ‘€ 210,– exclusief BTW’ vervangen door: € 193,– exclusief BTW.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking op 1 juli 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld

TOELICHTING

Algemeen

De onderhavige regeling strekt tot wijziging van de vergoedingen die in rekening worden gebracht voor het afleggen van examens met het oog op het verkrijgen van een diploma voor personen die zijn belast met de terugwinning van gefluoreerde broeikasgassen of ozonlaagafbrekende stoffen bij mobiele airconditioning-systemen.

Op grond van artikel 7, derde lid, van de Regeling gefluoreerde broeikasgassen en gereguleerde stoffen koelinstallaties doet de exameninstelling de Minister van Infrastructuur en Milieu jaarlijks een voorstel voor de hoogte van de verschuldigde vergoeding voor het afleggen van het examen voor het volgende kalenderjaar. De Minister stelt de hoogte van de vergoeding vast op basis van dit voorstel.

Van de Stichting Vakopleiding Automobiel- en Motorrijwielbedrijf en de Stichting Certificering Examinering Risicovolle Taken – de voor de hier aan de orde zijnde examens aangewezen exameninstellingen – zijn op 26 november 2014, respectievelijk 14 april 2015 voorstellen ontvangen die strekken tot verlaging van de verschuldigde vergoeding voor het afleggen van een examen met het oog op het verkrijgen van bovengenoemd diploma. Op grond van deze voorstellen is besloten dat voor de betreffende examens (inclusief herexamens en theorie examens) de examentarieven met 8% kunnen worden verlaagd. In artikel I van de onderhavige regeling zijn de nieuwe verlaagde tarieven opgenomen.

Nieuwe regelgeving op het gebied van gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen

Met ingang van 1 januari 2015 is een nieuwe Europese verordening betreffende gefluoreerde broeikasgassen van toepassing (Vo. nr. 517/2014, PbEU L150). Ter uitvoering van deze verordening en de Verordening betreffende de ozonlaag afbrekende stoffen (Vo. nr. 1005/2009, herschikking PbEU L286) is nieuwe uitvoeringsregelgeving in voorbereiding. Het Besluit gefluoreerde broeikasgassen milieubeheer en het Uitvoeringsbesluit EG-verordening ozonlaagafbrekende stoffen en daarop gebaseerde ministeriële regelingen – waaronder de Regeling gefluoreerde broeikasgassen en gereguleerde stoffen koelinstallaties – zullen met deze nieuwe uitvoeringsregelgeving worden ingetrokken.

In eerste instantie was de verwachting dat de Regeling gefluoreerde broeikasgassen en gereguleerde stoffen koelinstallaties in het voorjaar van 2015 zou worden ingetrokken. Een wijziging van de onderhavige regeling zou dan niet opportuun zijn. Nu de voorbereiding van de hiervoor genoemde nieuwe uitvoeringsregelgeving echter meer tijd vergt dan verwacht, is besloten om de examentarieven alsnog aan te passen. Daarnaast zal deze nieuwe uitvoeringsregelgeving overgangsbepalingen bevatten op grond waarvan gedurende een jaar na inwerkingtreding van die regelgeving nog examens kunnen worden afgelegd op basis van de Regeling gefluoreerde broeikasgassen en gereguleerde stoffen koelinstallaties.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld

Naar boven