Logo Zeewolde
Inspraak voorontwerp bestemmingsplan Buitengebied 2016, Zeewolde

Burgemeester en wethouders maken bekend dat een voorontwerp voor een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied van Zeewolde is opgesteld.

Het plangebied omvat het gehele buitengebied met uitzondering van de volgende plangebieden:

  • Harderhaven

  • Harderwold e.o.

  • De Bosruiter

  • Horsterwold

  • De Parel

  • Stichtse Putten (gedeeltelijk)

  • Kustzone Polderwijk

Korte toelichting op het nieuwe plan

Het geldende bestemmingsplan Buitengebied is verouderd. Een actualisering van het juridisch-planologisch kader is gewenst. Het plan is met name gericht op het vastleggen en planologisch faciliteren van de bestaande functies in het buitengebied.

De plansystematiek voor agrarische bouwpercelen is gewijzigd. Verbale bouwpercelen zijn vervangen door concreet begrensde bouwvlakken op de Verbeelding. De gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden komen in grote lijnen overeen met de bestaande mogelijkheden. Landschappelijke inpassing van bouwpercelen is een belangrijk aandachtspunt. In de planregels is een koppeling gelegd met de meest actuele versie van de “Beleidsregels Randbeplanting”.

Percelen zijn over het algemeen bestemd conform het bestaande gebruik, tenzij aannemelijk is dat de functie binnen afzienbare tijd wijzigt. In de planregels zijn flexibiliteitsbepalingen opgenomen (wijzigingsbevoegdheden) die functieverandering op bestaande percelen mogelijk maakt. Zo kan een agrarisch bedrijf worden gewijzigd naar een woonkavel of een toegelaten niet-agrarisch bedrijf, maar het omgekeerde is onder bepaalde voorwaarden ook mogelijk.

Er zijn geen nieuwe agrarische bouwpercelen opgenomen. Dat is in strijd met provinciaal beleid. In het geldende bestemmingsplan is voor een aantal locaties nog een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor in het verleden niet gerealiseerde agrarische bouwkavels. Deze mogelijkheden zijn niet meer opgenomen in het Voorontwerp. De bestaande mogelijkheden kunnen tot de start van de formele procedure (planning: voorjaar 2016)nog wel worden benut.

PlanMer

Ten behoeve van de onderbouwing van het nieuwe bestemmingsplan is ook een milieueffectentrapport opgesteld, een zogenaamde PlanMer. Dit is nodig omdat het bestemmingsplan het kader biedt voor mogelijke Mer(beoordelings)plichtige activiteiten. Dit zijn activiteiten waarvoor bij nadere uitwerking een Besluit-Mer nodig is of kan zijn. Het gaat dan met name om uitbreiding van veehouderijen. In de concept-PlanMer en de bijbehorende Passende Beoordeling zijn de milieueffecten inclusief de effecten op Natura 2000 gebieden beoordeeld.

Inzage

Vanaf woensdag 10 juni 2015 ligt het Voorontwerp met bijbehorende stukken en de concept-PlanMer gedurende 6 weken ter inzage bij Publiekcentrum van het gemeentehuis tijdens openingstijden. Ook kunt u de stukken raadplegen op www.zeewolde.nl.

Inloopbijeenkomst

Tevens wordt op maandagavond 15 juni 2015 een inloopbijeenkomst georganiseerd waar (persoonlijke) informatie wordt gegeven over het voorontwerp bestemmingsplan.

Deze bijeenkomst vindt plaats in het gemeentehuis. Tussen 18.30 en 21.30 uur bent u van harte welkom.

Reageren?

Tijdens de inzagetermijn (t/m 21 juli 2015) kan een ieder naar keuze schriftelijk of mondeling bij burgemeester en wethouders, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde, een inspraakreactie indienen op het voorontwerp bestemmingsplan en/of een zienswijze over de concept-PlanMer.

Voor schriftelijke reacties bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van een inspraakformulier (dit formulier kunt u downloaden op www.zeewolde.nl).

Voor een mondelinge reactie kunt u een afspraak maken met de heer C.Th. Vos of mevrouw S. Strauss van de afdeling Ruimte, telefoon 036-5229547/5229423.

Zeewolde, 9 juni 2015

Naar boven