Logo Amersfoort
Ontwerpbestemmingsplan Binnenstad, Amersfoort

Burgemeester en wethouders van Amersfoort maken bekend dat, overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening het ontwerpbestemmingsplan Binnenstad voor iedereen ter inzage ligt.

Inhoud van het bestemmingsplan

Het ontwerpbestemmingsplan "Binnenstad” vormt het juridisch-planologische kader voor de binnenstad. Het plan beslaat het in 1984 door het Rijk aangewezen beschermde stadsgezicht. Dat stadsgezicht omvat de Kern en de Schil; de twee groeifasen van de historische stad.

Kern en Schil van de binnenstad

Het ontwerpbestemmingsplan heeft als doel de totstandkoming van een eenduidige en samenhangende juridisch-planologische regeling. Het richt zich in belangrijke mate op het beheer van de bestaande situatie en het vastleggen van de bestaande (cultuurhistorische) kwaliteiten en de bestaande ruimtelijk-stedenbouwkundige opzet. Het omvat geen (grootschalige) nieuwe ontwikkelingen, behalve enkele bouwmogelijkheden die al zijn vastgelegd in de geldende stadsvernieuwingsplannen voor de binnenstad.

Het nieuwe bestemmingsplan richt zich in hoofdzaak op het behoud van de cultuurhistorische en ruimtelijke kwaliteiten van de binnenstad. Door middel van ‘afwijkingsmogelijkheden’ kunnen op gecontroleerde wijze verbouwingen en aanpassingen van de bebouwing plaatsvinden. Daarnaast is er ruimte voor functiewijzigingen en functiemenging. Daarvoor wordt in het bestemmingsplan in voorkomende gevallen gewerkt met ruime verzamelbestemmingen, zoals Centrum en Gemengd.

Ten behoeve van het nieuwe bestemmingsplan is ook een Cultuurhistorische analyseopgesteld. Deze analyse is wettelijk voorgeschreven. Het document beschrijft de cultuurhistorische kernwaarden van de historische binnenstad en dient als een belangrijke onderlegger en onderdeel van het ontwerpbestemmingsplan Binnenstad.

Begrenzing van het bestemmingsplan

De begrenzing van het nieuwe bestemmingsplan wordt gevormd door de Stadsring, de spoorlijn, de Schimmelpenninckkade, de Scheltussingel en de Flierbeeksingel.

Begrenzing bestemmingsplan Binnenstad

Procedure ontwerpbestemmingsplan

Van donderdag 22 januari 2015 tot en met woensdag 4 maart 2015 ligt het ontwerpbestemmingsplan Binnenstad met de bijhorende stukken, waaronder de Cultuurhistorische analyse, ter inzage in de publiekshal van het stadshuis, Stadhuisplein 1.

Het ontwerpbestemmingsplan kan ook digitaal worden ingezien via de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl (identificatie van dit bestemmingsplan is NL.IMRO.0307.BP00071-0201).

Ook op de gemeentelijke website www.amersfoort.nl/bestemmingsplannen is een link opgenomen naar de documenten van het ontwerpbestemmingsplan. Klik daarvoor op ‘zoeken in alle plannen (via de kaart)’ en klik vervolgens op de kaart door naar het gebied “Binnenstad”.

Gedurende de bovengenoemde periode van terinzagelegging kan een ieder schriftelijk of mondeling zijn of haar zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan aan de gemeenteraad kenbaar maken.

Het schriftelijk indienen van een zienswijze kan op 2 manieren:

  • Schriftelijk: een brief schrijven en deze per post verzenden naar:

    De gemeenteraad, ter attentie van Dick Schalks

    Postbus 4000

    3800 EA Amersfoort

  • Online formulier: Zienswijze indienen (DigiD).

    Met dit formulier kunt u digitaal een zienswijze indienen, inloggen met DigiD is hierbij verplicht. Het formulier is te vinden op www.amersfoort.nl/bestemmingsplannen, en klik vervolgens op “Planprocedure: hoe komt een bestemmingsplan tot stand?”.

    Als u uw zienswijze digitaal indient, krijgt u een bevestiging via het e-mailadres dat u heeft ingevuld. Uw zienswijze komt automatisch bij de juiste afdeling terecht. Meer weten over DigiD?

Voor de procedure maakt het geen verschil of u een brief stuurt of een digitaal formulier invult. Uw zienswijze wordt op de zelfde manier behandeld.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor het mondeling kenbaar maken van een zienswijze. Hiervoor kunt u op werkdagen telefonisch contact opnemen met Dick Schalks via telefoonnummer (033) 469 4828.

Naar boven