Logo Alphen aan den Rijn
Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Voorofsche Zoom’ Boskoop, Alphen aan den Rijn

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn maken ingevolge artikel 3.8, lid 4 van de Wet ruimtelijke ordening, juncto artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht bekend, dat de gemeenteraad op 28 mei 2015 het bestemmingsplan “Voorofsche Zoom” gewijzigd heeft vastgesteld. Besloten is geen exploitatieplan vast te stellen, omdat het kostenverhaal van de grondexploitatie anderszins is verzekerd.

Het raadsbesluit tot vaststelling ligt te samen met het bestemmingsplan en overige relevante stukken met ingang van donderdag 11 juni tot en met woensdag 22 juli 2015 (zes weken) voor een ieder ter inzage.

Zakelijke inhoud

Het plangebied van dit bestemmingsplan is ca. 1,6 hectare groot en ligt aan de rand van de kern Boskoop, op de hoek van de Linnaeusweg en de Zuidkade. Het plangebied wordt begrensd door:

  • een tuindersgebied aan de noordzijde;

  • de Zuidkade, met daarachter de rivier de Gouwe aan de oostzijde;

  • de Linnaeusweg met daaronder een “bedrijvenzone” aan de zuidzijde. Ten zuiden van de bedrijvenzone bevindt zich het open graslandgebied van de Voorofsche polder met aansluitend het Gouwebos;

  • een woonwijk aan de westzijde.

Het bestemmingsplan is opgesteld in verband met de voorgenomen bouw van 64 woningen, waaronder één appartementencomplex.

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan

De toelichting op het bestemmingsplan is op een aantal onderdelen aangepast of aangevuld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Voor wat betreft de regels van het bestemmingsplan is een aantal ambtshalve wijzigingen aangebracht.

In het raadsbesluit worden deze ambtshalve wijzigingen toegelicht.

Beeldkwaliteit

Aan het bestemmingsplan is een beeldkwaliteitsparagraaf toegevoegd. De gemeenteraad heeft deze beeldkwaliteitsparagraaf afzonderlijk vastgesteld.

De beeldkwaliteitsparagraaf borgt onder andere:

  • de toepassing en uiterlijke verschijningsvorm van erfafscheidingen;

  • het “voorkantenprincipe” van gevels en kopgevels, met name van de woningen die grenzen aan de Linnaeusweg;

  • inrichting van groenstroken, oevers en speelplekken;

  • de stedenbouwkundige begrenzing van het appartementencomplex ten opzichte van de Zuidkade, hoek Linnaeusweg, zulks mede in het belang van het behoud van zichtlijnen en verkeersveiligheid.

De beeldkwaliteitsparagraaf ligt gelijktijdig met het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan ter inzage.

Wanneer en waar kunt u het bestemmingsplan met bijbehorende stukken inzien?

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan met bijbehorende stukken, ligt gedurende voornoemde termijn van tervisielegging op de volgende locatie ter inzage:

Beroepsmogelijkheden en inwerkingtreding

Een belanghebbende die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad op het ontwerpbestemmingsplan kenbaar heeft gemaakt, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij dit niet (tijdig) heeft gedaan, kan gedurende de termijn van terinzagelegging tegen het vaststellingsbesluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Voorts kan een belanghebbende gedurende de genoemde termijn beroep instellen tegen de door de raad bij vaststelling van het plan aangebrachte wijzigingen. Degene die beroep heeft ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van genoemde Afdeling. Het besluit en daarmee het bestemmingsplan treden de dag na afloop van de beroepstermijn in werking, tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van genoemde Afdeling wordt ingediend. In dat geval treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op dit verzoek is beslist.

Alphen aan den Rijn, 10 juni 2015

Naar boven