Aanpassing verkeersbesluiten vanwege komst van 2 nieuwe spoortunnels
Logo Bunnik
JSO_2015_9 (herpublicatie van JSO14-11)
 
Burgemeester en Wethouders van de gemeente Bunnik
 
Aangepaste verkeersbesluiten vanwege komst van 2 nieuwe spoortunnels, oorspronkelijk bekendgemaakt op 19 december 2014. Herpublicatie vanwege aanpassing punt 17. Deze wijziging is ook in de bijlagen verwerkt.
 
 
Inleiding
ProRail werkt aan twee onderdoorgangen, namelijk een tunnel voor langzaam verkeer tussen de Groeneweg en de Runnenburg en een tunnel voor snelverkeer in de Baan van Fectio die daarna uitkomt op de Provincialeweg (N411). De raad heeft besloten de huidige overweg uit de openbaarheid te onttrekken en de komgrens op de Provincialeweg te verplaatsen zodat ook de tunnel voor snelverkeer binnen de bebouwde kom ligt. Dit wijzigt de verkeerssituatie enorm en dat vraagt om aanvullende verkeersbesluiten.
 
De verkeersbesluiten:
Zie bijgaande tabel in bijlage 1 voor de verkeersmaatregelen, de reden van de maatregel en met welke borden de maatregel uitgevoerd kan worden. Zie ook bijlage 2 voor de overzichtstekening met de verkeersmaatregelen.
 
Bevoegdheid:
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de gemeente Bunnik.
 
Overwegingen ten aanzien van het besluit
- Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden geno­men voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegver­keer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
- Op grond van artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer moet het ver­keersbesluit vermelden welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Aan dit verkeersbesluit liggen de volgende belangen, als bedoeld in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, ten grondslag: het verzekeren van de veiligheid op de weg; - het beschermen van weggebruikers en passagiers; - het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer; - het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsme­de de gevolgen voor milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer;
In overeenstemming met artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie, district Midden Nederland, en deze heeft positief geadviseerd.
 
 
BESLUIT
Op grond van voorgaande overwegingen besluit het college tot:
  • 1.
    Het instellen van 30km/uur op de Runnenburg tussen Groeneweg en Regulierenring door het verplaatsen van de borden begin 30km-zone ( A1 zone, 2x) op de Maatschapslaan naar de Runnenburg, idem voor bord einde zone (A2 zone).
  • 2.
    Het intrekken van de voorrangsregeling op twee kruisingen op de Runnenburg (kruising Groeneweg met de Runnenburg en de kruising Runnenburg met de Maatschapslaan) door het verwijderen van de borden voorrangskruising (B3 2x; B4 1x en B5 1x) en de borden verleen voorrang (B6 3x) op de Groeneweg; Runnenburg en Maatschapslaan en het verwijderen van markering met haaientanden op beide kruisingen.
  • 3.
    Het intrekken van het vrachtwagenverbod uitgezonderd bestemmingsverkeer, op de Groeneweg (noordzijde)  door het verwijderen van het bord gesloten voor vrachtauto's (C7 2x) op de Groeneweg, incl. het onderbord en de voorwaarschuwing. 
  • 4.
    Verplaatsen van twee gehandicaptenparkeerplaatsen door het verplaatsen van het bord gehandicapten- parkeerplaats (E6) op de Runnenburg richting de Stationstunnel.
 
  • 5.
    Het instellen van een blauwe zone (Max. ½ uur) voor 2-3 parkeerplaatsen aan zuidzijde station door het plaatsen van het bord blauwe zone (E10) met als tijdsduur max. ½ uur en het instraten van een blauwe lijn bij de betreffende parkeerplaatsen op de Groeneweg.
 
  • 6.
    Het bestemmen van de Stationstunnel voor (brom) fietsers in twee richtingen door het plaatsen van de borden (brom) fietspad (G12a 3x) met onderbord pijlen in 2 richtingen (OB505) bij het begin van de Stationstunnel en op de Runnenburg. Daarnaast ook het plaatsen van het bord “bromfietsers oversteken” (D104) met onderbord “naar de Stationstunnel” op de Runnenburg.
 
  • 7.
    Het bestemmen van het fietspad zuidzijde Runnenburg (voor pleintje langs) als fietspad, in twee richtingen, zonder scooters, snor- en bromfietsers door het plaatsen van de borden onverplicht fietspad (G13 4x) op de Runnenburg en het verwijderen van één bord fietspad (G11).
  • 8.
    Het intrekken van het verkeersbesluit voor het fietspad aan de noordoostzijde Runnenburg door het verwijderen van 2 borden fietspad (G11 2x) en het verplaatsen van 1 bord fietspad (G11) op de Runnenburg;.
  • 9.
    Het instellen van voorrang voor fietsers op de fietsoversteek op de drempel op de Runnenburg doorhet plaatsen van de borden verleen voorrang (B6) en het markeren van haaientanden op de Runnenburg t.h.v. de fietsoversteek (op drempel).
  • 10.
    Het instellen van een verbod om fietsen te stallen buiten de fietsenklemmen door het plaatsen van het bord verboden (brom)fietsen te parkeren (E3) aan de noordwestzijde van de Stationstunnel.
     
  • 11.
    Het intrekken van de voorrangsregeling op kruising Groeneweg met het Anton van Dampad door het verwijderen van het bord "verleen voorrang" (B6) en de haaientanden op het Anton van Dampad.
     
  • 12.
    Het instellen van een 30km-zone op de Groeneweg en zuiden van de spoorlijn door het plaatsen van het bord zone maximumsnelheid 30 km/uur (A1 zone 30) op de Groeneweg bij de kruising met de Baan van Fectio.
     
 
  • 13.
    Het verplaatsen van bushalte “Station Bunnik” van de Runnenburg naar de Baan van Fectio. door het verplaatsen van de borden Bushalte (L3 2x) van de Runnenburg naar de Baan van Fectio.
 
  • 14.
    Het instellen van een niet - parkeren - zone op de Baan van Fectio en de Provincialeweg vanaf de komgrens tot de kruising Van Zijldreef door het plaatsen van de borden parkeerverbodszone (E1 zone (3x) bij de komgrens (H1) op de Baan van Fectio en de Provincialeweg bij de komgrens en net voorbij de bushalte (aan de noordzijde van de weg) en het verwijderen van de borden parkeerverbod (E1) op de Groeneweg ten zuiden van de spoorlijn.
 
  • 15.
    Het instellen van een inhaalverbod op de Baan van Fectio conform richtlijn CROW door het markeren van een doorgetrokken middellijn op de Baan van Fectio tussen Provincialeweg (N411) en de kruising met Kosterijland.
 
  • 16.
    Het sluiten van de Baan van Fectio tussen Groeneweg en Kosterijland voor alle vormen van langzaam verkeer door het plaatsen van de borden gesloten voor ruiters, vee, wagens en motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25km/uur en brommobielen, alsmede fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen (C9 2x) op de Baan van Fectio bij de kruising met de Groeneweg en de kruising met Kosterijland.
 
  • 17.
    Het bereikbaar maken van de Groeneweg ten zuiden van de spoorlijn voor langzaam verkeer op vier wielen (trekkers en brommobielen) via de Provincialeweg en de Baan van Fectio. Op de kruising Provincialeweg - Van Zijldreef staat reeds een bord C9 (gesloten voor ruiters, vee, wagens en motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/uur en brommobielen, alsmede fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen). Onder dit bestaande bord wordt een onderbord geplaatst met de tekst: ‘uitgezonderd bestemmingsverkeer Groeneweg’. Ook wordt het bord C9 geplaatst op de Provincialeweg net ten westen van de kruising met de Baan van Fectio.
     
  • 18.
    Het toestaan van vrachtwagens op de Groeneweg ten zuiden van de spoorlijn door het verwijderen van het bord gesloten voor vrachtauto's (C7) op de Groeneweg bij de kruising met de Baan van Fectio.
 
  • 19.
    Het in stand laten van de Provincialeweg als voorrangsweg door het verplaatsen van het bord voorrangsweg naar net voor de kruising. 
  • 20.
    Het instellen van voorrang op de Baan van Fectio ter hoogte van de Groeneweg door het plaatsen van twee borden voorrangsweg (B1) op de Baan van Fectio en het bord verleen voorrang (B6) op de Groeneweg.
 
Odijk 3 juni 2015

Burgemeester en wethouders van Bunnik voornoemd,

Namens deze,

dhr. mr.G. Veenhof

secretaris

dhr. H.M. Ostendorp

burgemeester

 
 
Mededelingen:
 
 
 
Beroepsmogelijkheid
Tegen dit besluit staat beroep open. Heeft u opmerkingen, vragen of wilt u meer informatie over dit besluit, bel dan met de bij de contactgegevens genoemde persoon (rechtsboven dit besluit). Als u het niet eens bent met dit besluit dan kunt u binnen zes weken na de dag van verzending een beroepschrift indienen bij de rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, o.v.v. bodemzaken, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. De wet verplicht u het beroepschrift te ondertekenen en te voorzien van de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van beroep. Bij het beroepschrift wordt zo mogelijk een afschrift van het besluit meegestuurd. Wanneer u zich laat vertegenwoordigen of gebruik maakt van een gemachtigde, verzoeken wij u tevens te vermelden de naam en het adres van deze persoon. Wanneer voor het indienen van een gemachtigde die niet advocaat is, gebruik wordt gemaakt, verdient het aanbeveling de machtiging direct bij te sluiten.
Het beroepschrift kunt u ook digitaal indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Op de genoemde site is hierover meer informatie te vinden.
 
Voorlopige voorziening
Het indienen van een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Ingeval van onverwijlde spoed kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht.
U kunt het verzoek om voorlopige voorziening ook digitaal indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht, ook hiervoor dient u te beschikken over een DigiD. Op de genoemde site is hierover meer informatie te vinden.
 
Kosten
Aan het indienen van een beroepschrift en een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten (griffierecht) verbonden. De griffie van de rechtbank kan u informatie verstrekken over de hoogte van deze kosten.
 
Naar boven