Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland nr.622974/622975, tot het aanbrengen van een gele onderbroken streep op de N502 ter hoogte van de Zuidschinkeldijk bij het informatiebord, in Callantsoog.
Logo Noord-Holland
 
 
Aanleiding
Callantsoog trekt veel strandbezoekers op zonnige dagen. Op de Zuidschinkeldijk (N502) in Callantsoog is (rijdend in de richting van Callantsoog aan de rechterzijde van de weg) een strook langs de weg gemaakt ten behoeve van een informatiebord. Deze strook heeft het uiterlijk van een parkeervak, maar is bedoeld om de auto even te plaatsen als men het informatiebord raadpleegt. Op drukke dagen wordt deze strook echter door strandbezoekers gebruikt als parkeerplaats. Daardoor kunnen andere weggebruikers hun auto niet meer op deze strook zetten om het informatiebord te raadplegen. Op dit moment is er geen handhaving mogelijk omdat er geen parkeerverbod geldt.
 
Motivering en maatregelen
Vanuit de gemeente en de politie is verzocht om bij de bovengemelde strook een gele onderbroken streep (parkeerverbod) aan te brengen. Zo wordt het voor weggebruikers duidelijk dat parkeren daar niet is toegestaan. Het raadplegen van het informatiebord blijft mogelijk omdat er geen sprake is van parkeren. De provincie zijn geen redenen gebleken om niet aan dit verzoek te voldoen.
 
Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit
Op grond van artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor het aanbrengen van een gele onderbroken streep een verkeersbesluit worden genomen. De doelstelling van dit verkeersbesluit is het instandhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan. Deze belangen zijn genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet.
 
Verplicht overleg
Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van de nationale politie. De daartoe gemachtigde verkeersadviseur van de politie Noord-Holland heeft ingestemd met de maatregel.
 
Afweging belangen
Door het plaatsen van de gele onderbroken streep kunnen bezoekers/weggebruikers op drukke dagen ook gebruik maken van het informatiebord op de Zuidschinkeldijk. De weggebruikers die van deze strook gebruik maakten als parkeergelegenheid worden door de gele streep erop geattendeerd dat dit geen parkeervak is. Zij dienen hun voertuig te parkeren in de daarvoor bestemde vakken en parkeergelegenheden. Dit achten wij niet onevenredig bezwarend.
 
Bevoegdheid
Het weggedeelte waar deze maatregelen voor worden getroffen, is in beheer bij de provincie Noord-Holland. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van Noord-Holland) op grond van artikel 18 lid 1, sub b van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.
 
BESLUIT
Gelet op het voorgaande besluiten wij,
 
  • 1.
    door het aanbrengen van een gele onderbroken streep als bedoeld in artikel 12 onder b, onderdeel VI van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer, een parkeerverbod in te stellen op de strook ter hoogte van het informatiebord op de Zuidschinkeldijk (N502) te Callantsoog;
  • 2.
    van dit besluit mededeling te doen in de Staatscourant.
 
Haarlem, 1 juni 2015

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

namens dezen,

F.J. van der Linden

Sectormanager Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur

Mededelingen
 
1. Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 123, 2000 MD Haarlem. U kunt telefonisch een folder aanvragen over de bezwaarprocedure (023-514 41 41) of voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.
2. Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met mevrouw R. Puggioni, werkzaam bij de afdeling Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur, tel. (023) 514 34 46.
 
Naar boven