Logo Berkelland
Milieueffectrapport Groenloseweg 2 in Haarlo, Berkelland

Burgemeester en wethouders van Berkelland willen in principe medewerking verlenen aan het realiseren van een crematorium aan de Groenloseweg 2 in Haarlo. Het bestemmingsplan “Buitengebied, Crematorium Haarlo 2014” heeft hiervoor in ontwerp ter inzage gelegen.

Uit de voortoets van het ontwerpbestemmingsplan blijkt een zeer geringe toename van de stikstofdepositie. Hieruit is geconcludeerd dat een passende beoordeling en daarmee een plan-MER niet noodzakelijk zijn. Toch is besloten (vrijwillig) een passende beoordeling uit te voeren en een m.e.r.-procedure te doorlopen. De reden hiervoor is dat de behoefte bestaat expliciet aandacht te besteden aan het milieuaspect van deze ontwikkeling en daarin een goed inzicht te verkrijgen. Milieuinformatie krijgt hiermee een volwaardige plaats in de besluitvorming over het planologisch mogelijk maken van het crematorium. Voor deze plan-MER wordt de uitgebreide procedure gevolgd.

Voorgenomen activiteit

Het plan betreft de realisatie van een crematorium met nieuwbouw, een bijbehorende toegangsweg, parkeervoorzieningen en een urnenbos en urnentuin. In het crematorium mogen maximaal 800 crematies per jaar plaatsvinden. De initiatiefnemer woont in de binnen het plangebied aanwezige woning.

De bestaande gebouwen blijven en aansluitend hieraan wordt nieuwbouw gerealiseerd. Het geheel in een natuurlijke setting met oog voor de kwaliteiten van de Ecologische HoofdStructuur (EHS). Het omliggende terrein blijft in belangrijke mate zoals het is met een parkbosuitstraling. Het parkbos, de vijvers, de slingerende paden en door bos omsloten open plekken zijn in hun huidige vorm geschikt voor de nieuwe functies.

Aan de voorzijde van het terrein (noordzijde, aansluitend aan de Groenloseweg) wordt een parkeerterrein in een groene setting gerealiseerd met minimaal 160 parkeerplaatsen.

Milieueffectrapport

Het doel van de plan-MER-procedure is het milieubelang een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming. In het onderzoek worden milieueffecten van de voorgenomen activiteit in beeld gebracht en vergeleken met de referentiesituatie. De referentiesituatie is gelijk aan de huidige situatie plus de ontwikkelingen die al beleidsmatig zijn vastgesteld (bijvoorbeeld in de vorm van een bestemmingsplan).

Het milieueffectrapport (m.e.r.) beschrijft de effecten van de volgende milieuaspecten: bodem, geluid, geur, verkeer, luchtkwaliteit, natuur en landschap en cultuurhistorie. In de passende beoordeling zijn de effecten van het crematorium op Natura 2000-gebieden beoordeeld.

Het voornemen om het plan-MER op te stellen heeft ter inzage gelegen van 20 mei tot en met 2 juni 2015. Een overzicht van de zienswijzen met onze reactie is bij het plan-MER gevoegd.

Inzage

Het plan-MER met de bijlagen ligt ter inzage van 10 juni tot en met 21 juli 2015 in de Publiekswinkel, Marktstraat 1 in Borculo. Gelet op de leesbaarheid van het plan-MER is ook het ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied, Crematorium Haarlo 2014” beschikbaar. Hierover kunnen echter geen zienswijzen (meer) worden ingediend.

Zienswijze

Tot en met 21 juli 2015 kan iedereen zijn mening geven over het plan-MER. Dit heet het indienen van zienswijzen. U kunt schriftelijk zienswijzen indienen door een brief te sturen naar de gemeenteraad van Berkelland, Postbus 200, 7270 HA in Borculo. Voor het indienen van mondelinge zienswijzen kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke ontwikkeling, telefoonnummer 0545-250 250.

Het is alleen mogelijk om tegen het plan-MER zienswijzen in te dienen. Het ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied, Crematorium Haarlo 2014” heeft al van 18 juni tot en met 29 juli 2014 ter inzage gelegen. Gelet op het feit dat deze plan-MER geen aanleiding geeft om het ontwerpbestemmingsplan ingrijpend te wijzigen, wordt het ontwerpbestemmingsplan niet opnieuw ter inzage gelegd. Het is dan ook nu niet meer mogelijk om zienswijzen in te dienen tegen dit ontwerpbestemmingsplan.

Website

Deze publicatie, het plan-MER en de bijlagen zijn ook te lezen via de gemeentelijke website www.gemeenteberkelland.nl, onder ‘bestemmingsplannen’ en ‘ter inzage’. Ook kunt u daar het ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied, Crematorium Haarlo 2014” vinden. Het ontwerpbestemmingsplan is ook te vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Commissie m.e.r.

Hoewel de m.e.r. voor het crematorium vrijwillig wordt doorlopen, wordt het plan-MER, conform de wettelijke eis voor een verplichte plan-MER vanwege een passende beoordeling, wel ter advisering voorgelegd aan de Commissie voor de m.e.r. De commissie voor de m.e.r. is een bij wet ingestelde onafhankelijke adviseur bij m.e.r.-procedures. Zij adviseert onder andere gemeenten over de inhoud en kwaliteit van een plan-MER.

Naar boven