Logo Ede
Ontwerpbestemmingsplan en aanvulling MER Parklaan, Ede

U kunt het ontwerpbestemmingsplan ‘Ede, Parklaan’, met nummer NL.IMRO.0228.BP2015EDEO0001-0201 en de daarbij behorende stukken, waaronder het milieueffectenrapport (MER) van donderdag 4 juni 2015 tot en met woensdag 15 juli 2015 inzien bij de balie Bouwen, Wonen en Milieu in het Raadhuis De Doelen, Raadhuisplein 2 in Ede. Voor openingstijden zie www.ede.nl/openingstijden. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar het nummer (0318) 680 336.

Online kunt u terecht op www.ede.nl/bekendmakingen. Hier vindt u deze bekendmaking terug en een directe link naar het plan. Daarnaast kunt u het plan inzien op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl. Het raadplegen van de digitale bestanden gebeurt onder voorbehoud van technische storingen.

Bestemmingsplan – Gebied en gevolg

De Parklaan loopt gedeeltelijk over de bestaande Edeseweg, Bennekomseweg en Klinkenbergerweg in Ede. Een deel van de Parklaan is geheel nieuw. Dat stuk weg loopt tussen de afslag Ede-Wageningen (A12) en de Edeseweg bij Hoekelum én over de Kazerneterreinen van de Klinkenbergerweg naar de N224.

De afgelopen jaren is het verkeer in Ede flink toegenomen. De komende jaren zullen er nog meer auto’s, fietsers en voetgangers bij komen. Want op het Enka-terrein en op de Kazerneterreinen worden ruim 3.000 woningen gebouwd. Ook komen er veel nieuwe bedrijven en voorzieningen rond het nieuwe station. Met het oog op de verkeersveiligheid, leefbaarheid èn de toegankelijkheid van Ede is aanleg van de Parklaan noodzakelijk. Als de Parklaan niet wordt aangelegd, neemt het verkeer op de Klinkenbergerweg, de Tooroplaan en de Zandlaan aanzienlijk toe (stijging tot 50%). Op wegen als de Nieuwe Kazernelaan en de Eikenlaan verdubbelt het verkeer zelfs. Ook ontstaan er files op de Bennekomseweg en de Edeseweg.

Aanvulling MER

In 2008 is samen met het ontwerp van de Structuurvisie Infrastructuur het door de gemeenteraad vastgestelde milieueffectenrapport (MER) Ontwikkeling Ede-Oost en Spoorzone gepubliceerd. In dit MER zijn de resultaten van het onderzoek naar de milieueffecten beschreven. Voor de verdere ontwikkelingen in Ede-Oost, namelijk ENKA en de Kazerneterreinen, zijn aanvullingen gedaan op dit MER. Zo ook voor de Parklaan. De aanvulling voor de Parklaan bevat meer gedetailleerde milieuinformatie over de gekozen ontsluitingsstructuur van de Parklaan. De ontsluitingsstructuur is al in de Structuurvisie Infrastructuur opgenomen. De aanvulling bevat dus geen informatie over mogelijke alternatieven van de gekozen ontsluitingsstructuur, maar richt zich uitsluitend op het inrichtingsvraagstuk.

Het is mogelijk om een zienswijze in te dienen over de inhoud (van de aanvulling) op het MER die voor de Parklaan is opgesteld. Tijdens de ter inzage legging van de aanvulling op het MER wordt advies van de Commissie voor de m.e.r. gevraagd. Eventuele ingediende zienswijzen die zijn gericht (op de aanvulling) op het MER worden voorgelegd aan de commissie.

Zienswijze

Tijdens de inzageperiode kunt u een schriftelijke zienswijze over het plan en/of het MER sturen aan de gemeenteraad, postbus 9024, 6710 HM Ede. Het indienen van een elektronische zienswijze, bijvoorbeeld per e-mail, is niet mogelijk.

Voor meer informatie, of om uw zienswijze mondeling door te geven belt u Monique Wulfers, assistent projectleider Parklaan op telefoonnummer (0318) 68 06 06. Ook kunt u contact opnemen met Esther van Baren, senior juridisch adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling op telefoonnummer (0318) 68 03 15.

Ede, 3 juni 2015

Naar boven