Logo Groningen (Gr)
Bestemmingsplan ‘Oranjebuurt-Noorderplantsoenbuurt’, Groningen (Gr)

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad op 17 december 2014 het bestemmingsplan ‘Oranjebuurt-Noorderplantsoenbuurt’ heeft vastgesteld.

Het bestemmingsplan ‘Oranjebuurt-Noorderplantsoenbuurt’ heeft betrekking op het gebied dat globaal begrensd wordt door de Noorderstationsstraat/Nieuwe Ebbingestraat, het Noorderplantsoen, het Reitdiep en de spoorlijn Groningen-Sauwerd. Dit bestemmingsplan heeft in hoofdzaak ten doel: het verschaffen van een actueel juridisch-planologisch kader, waarbinnen de bestaande planologische rechten zoveel mogelijk worden gerespecteerd en het terugleggen van de geluidzone vanwege Industrieterrein Groningen West Hoogkerk.

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad wijzigingen in het plan aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat van 22 augustus tot en met 2 oktober 2014 ter inzage heeft gelegen. De wijzigingen betreffen:

De verbeelding:

  • teruglegging van de achterste bouwgrens aan de Noorderstationsstraat en de Kerklaan;

  • de begrenzing van de bouwvlakken aan de Koninginnelaan ten behoeve van een doorgang;

  • verlaging van de maximale bouwhoogte bij recht van de achterzijde van de Nassauschool;

  • het schrappen van de 4 meter hoge bebouwing nabij de hoek Noorderstationsstraat-Tuinbouwstraat;

  • wijziging van een aanduiding op een pand aan de Ernst Casimirlaan (de specifieke bouwaanduiding-1 is vervangen door de specifieke aanduiding maatschappelijk-1);

  • toevoeging van een maximale dakhelling en een gemiddelde minimale hoogte van een bouwlaag voor de Noorderkerk aan de Akkerstraat (verbeelding juncto sublid 11.2.2);

  • wijziging van de bestemming van een klein perceel aan de Noorderbuitensingel-oostzijde van Centrum naar Wonen met maximale goothoogte 4 en bouwhoogte 7 meter;

  • wijziging van de maximale bouwhoogte naar 10,50 meter aan de Kerklaan, daar waar deze 11 meter was;

De regels:

  • verlaging van de afwijkingsbevoegdheid voor het toestaan van een grotere bouwhoogte (sublid 11.4.1 onder a);

  • vervanging van de woningsplitsingsregeling voor de Kerklaan inhoudende een minimummaat voor nieuwe zelfstandige en onzelfstandige woningen (leden 4.1, 5.1 en 11.1, artikel 16 en paragraaf 5.3.1);

  • toevoeging van een maximum hoogte van 3 meter voor garageboxen (lid 11.1 onder n);

  • toevoeging van een regeling inzake de berekening van de maximale goothoogte (lid 11.2.2).

Het vastgestelde bestemmingsplan ligt, met de daarop betrekking hebbende stukken, met ingang van 22 januari tot en met 4 maart 2015 ter inzage bij het gemeentelijk Loket Bouwen en Wonen, Harm Buiterplein 1, op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur, vanaf 13.00 uur uitsluitend op afspraak.

Exemplaren van het vastgestelde bestemmingsplan en de daarop betrekking hebbende stukken zijn tegen betaling op bovenvermeld adres verkrijgbaar.

U kunt het bestemmingsplan ook inzien op groningen.nl/bestemmingsplan. Het identificatienummer is NL.IMRO.0014.BP532OranjeNoorder-vg01. Door te zoeken op bestemmingsplan ‘Oranjebuurt-Noorderplantsoenbuurt’ komt u bij de pdf-bestanden van het plan (‘papieren versie’). U kunt ook doorklikken naar de interactieve bestemmingsplannenkaart.

Deze kaart vindt u ook op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl.

De digitale planbestanden zijn te vinden op gemeente.groningen.nl/ro-online/plannen.

Van 22 januari tot en met 4 maart 2015 kan een belanghebbende beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen. Een beroep wordt ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Beroep tegen de vaststelling van het bestemmingsplan kan uitsluitend worden ingesteld door een belanghebbende:

  • die tijdig bij de gemeenteraad zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan naar voren heeft gebracht;

  • aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijzen naar voren heeft gebracht;

  • die bezwaar heeft tegen de wijzigingen, die bij de vaststelling ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn aangebracht.

Wie tijdig beroep heeft ingesteld kan ook om een voorlopige voorziening verzoeken. Indien dit verzoek gedurende de beroepstermijn wordt ingediend, schort dit de werking van het bestemmingsplan op totdat op het verzoek is beslist. Het beroepschrift dient te worden gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage; het verzoek om voorlopige voorziening aan de voorzitter van deze Afdeling, onder hetzelfde adres.

Gemeente Groningen, 21 januari 2015

Naar boven