Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, van 28 mei 2015, nr.15073569, houdende tijdelijke vrijstelling op grond van artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden ter bescherming van de teelt van kers en pruim tegen de Suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii) (Tijdelijke vrijstelling ter bescherming van de teelt van kers en pruim 2015)

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Gelet op artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van de Verordening (EG) nr. 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen nr. 79/117/EEG en nr. 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309);

BESLUIT:

Artikel 1

Tijdelijke vrijstelling als bedoeld in artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van Verordening (EG) nr. 1107/2009 wordt verleend voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Tracer (12567N) ter bescherming van de teelt van kers en pruim tegen Suzuki-fruitvlieg.

Artikel 2

De vrijstelling is slechts van toepassing indien de gebruiksvoorschriften in de bijlage bij dit besluit worden nageleefd.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en vervalt na 120 dagen.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Tijdelijke vrijstelling ter bescherming van de teelt van kers en pruim 2015.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: J.P. Hoogeveen Directeur-Generaal Agro en Natuur

Bezwaar

Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u binnen zes weken na dagtekening van dit besluit digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen.

Een digitaal bezwaarschrift kunt u indienen via ‘mijn.rvo.nl’. Om in te loggen heeft u uw gebruikerscode en wachtwoord nodig, voor de ondertekening een TAN-code. Bij een digitaal bezwaarschrift stuurt u een kopie van dit besluit mee als pdf-bestand of u stuurt een kopie per post na.

Als u schriftelijk bezwaar wilt maken, stuurt u het ondertekende bezwaarschrift naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, afdeling Juridische Zaken, postbus 40219, 8004 DE Zwolle. Bij een schriftelijk bezwaar stuurt u een kopie van dit besluit mee met uw bezwaarschrift.

Op mijn.rvo.nl/bezwaar vindt u meer belangrijke informatie over het digitaal en schriftelijk indienen van een bezwaarschrift.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over uw bezwaarschrift, kijk dan op onze website: mijn.rvo.nl. Of bel: 088 042 42 42 (lokaal tarief)

BIJLAGE 2. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT

Tracer: toegelaten onder toelatingsnummer 12567 N

Wettelijk Gebruiksvoorschrift

Toegestaan is uitsluitend het professionele gebruik als insecticide door middel van een gewasbehandeling in de volgende toepassingsgebieden (volgens Definitielijst toepassingsgebieden versie 2.0, Ctgb juni 2011) onder de vermelde toepassingsvoorwaarden

Toepassingsgebied

Te bestrijden organisme

Dosering (middel) per toepassing

Maximale dosering (middel) per toepassing

Maximaal aantal toepassingen per teeltcyclus

Minimum interval tussen toepassingen in dagen

Veiligheidstermijn in dagen

pruim

suzuki-fruitvlieg

0,02%

200 ml/ha

2

7

7

kers

suzuki-fruitvlieg

0,02%

200 ml/ha

2

7

7

Toepassingsvoorwaarden

Om in het water levende organismen en niet tot de doelsoorten behorende geleedpotigen/insecten te beschermen is toepassing van het middel in de teelt van kersen en pruimen uitsluitend toegestaan wanneer gebruik wordt gemaakt van één van de volgende maatregelen:

  • Venturidoppen (minimaal 90% driftreducerend) met ventilatorstand ‘laag’ in combinatie met éénzijdige bespuiting van de laatste bomenrij in de richting van het perceel met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 4,5 meter;

  • een Wannerspuit met reflectieschermen en venturidoppen (minimaal 90% driftreducerend) (Lechler ID 90-015C) met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 4,5 meter;

  • een KWH k1500-3R2 VLOS 3-rijenspuit met variabele luchtondersteuning en minimaal 90% driftreducerende spuitdoppen en ventilatorstand ‘laag’ in de eerste 20 meter grenzend aan het oppervlaktewater met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 3 meter.

Gevaarlijk voor bijen. Om de bijen en andere bestuivende insecten te beschermen mag u dit product niet gebruiken op in bloei staande gewassen (onbedekte teelten). Gebruik dit product niet op plaatsen waar bijen actief naar voedsel zoeken. Gebruik dit product niet in de buurt van in bloei staand onkruid. Verwijder onkruid voordat het bloeit.

Let op: dit middel kan schadelijk zijn voor natuurlijke vijanden. Raadpleeg uw leverancier van natuurlijke vijanden over het gebruik van dit middel in combinatie met het gebruik van natuurlijke vijanden.

TOELICHTING

Algemeen

Artikel 53 van de Verordening (EG) nr. 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen nr. 79/117/EEG en nr. 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309) (hierna: Verordening (EG) nr. 1107/2009) en artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb) maken het mogelijk in bijzondere omstandigheden vrijstelling te verlenen van het verbod om een niet toegelaten gewasbeschermingsmiddel binnen Nederland te brengen, op de markt te brengen, voorhanden te hebben of te gebruiken.

Vrijstelling kan worden verleend als een maatregel nodig blijkt voor een gecontroleerd en beperkt gebruik ter beheersing van een gevaar dat op geen enkele andere redelijke manier te beheersen is.

Met dit besluit wordt tijdelijk vrijstelling verleend voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Tracer ter bescherming van de teelt van kers en pruim tegen de Suzuki-fruitvlieg.

Gevaar voor de teelt

Uit een landelijk monitoringsnetwerk is in 2013 gebleken dat de Suzuki-fruitvlieg verspreid in Nederland voorkomt, onder andere ook in kers en pruim. Onder Nederlandse klimaatomstandigheden ontstaan vanaf de tweede generatie schadelijke dichtheden in zowel pruim als kers.

Door zware aantasting zijn telers in 2014 voortijdig gestopt met oogsten van zowel van pruim en kers.

Pruim:

Aantasting door de Suzuki-fruitvlieg is in 2014 vanaf eind juli zichtbaar geweest in pruim. In 2014 is gebleken dat het uitvalpercentage van aangetaste pruimen door de Suzuki-fruitvlieg op kan lopen tot 30%. Met name tijdens en na de late oogst leidt de aantasting tot vruchtuitval van pruim.

Kers:

In 2014 is de Suzuki-fruitvlieg vanaf half juni in kersenpercelen aangetroffen en werd begin juli aantasting van de vruchten gemeld. Met name in de late oogst kan de aantasting zichtbaar worden, omdat eieren uitkomen en de larven zich voeden met het vruchtvlees, waardoor snel rot ontstaat in het geoogste product. Zelfs bij een gering aantastingsniveau is de economische schade groot, omdat aangetaste partijen niet in de handel gebracht kunnen worden.

Een landbouwtechnisch doelmatige teelt van pruim en kers in Nederland wordt bedreigd door onvoldoende bestrijding van de Suzuki-fruitvlieg.

Alternatieven

Het verwijderen van aangetaste vruchten waardoor deze niet in de handel komen, als preventieve maatregel is niet mogelijk, omdat de larven zich in de vruchtjes bevinden.

In de onbedekte teelt van kers en pruim zijn verschillende middelen toegelaten ter bestrijding van andere doelorganismen, deze zijn om verschillende redenen niet afdoende om de Suzuki-fruitvlieg te bestrijden.

Een landbouwtechnisch doelmatige geïntegreerde teelt van kers en pruim is met het beschikbare pakket aan maatregelen en middelen niet mogelijk.

Bijzondere omstandigheden

De Suzuki-fruitvlieg is een nieuwe plaag die sinds omstreeks 2011 in Nederland voorkomt. Uit monitoring in 2013 is gebleken dat de Suzuki-fruitvlieg inmiddels verspreid over Nederland voorkomt. In de monitoring in 2014 is de Suzuki-fruitvlieg eind juli in pruimen aangetroffen. In kersen is de Suzuki-fruitvlieg al in juni in aangetroffen, dit is veel vroeger dan in 2012 en 2013. Middelen specifiek ter bestrijding van de Suzuki-fruitvlieg zijn nog niet beschikbaar.

De werkzame stof spinosad staat op de lijst van goedgekeurde werkzame stoffen van Verordening (EG) nr. 1107/2009. Het middel Tracer op basis van spinosad is sinds 2004 toegelaten in Nederland in diverse teelten. Op basis van buitenlandse publicaties is bekend dat spinosad werkzaam is tegen de Suzuki-fruitvlieg. De toelatinghouder streeft naar een toelating van een middel op basis van spinosad in steenfruit, waartoe kers en pruim behoren, na herregistratie van de huidige toelating van het middel Tracer. De herregistratieaanvraag is voorzien in 2017. De toelating in steenfruit is daarmee niet beschikbaar in 2015.

De aanvraag voldoet aan de eis van bijzondere omstandigheden. De toelatinghouder en sector leveren inspanningen om te komen tot een toelating. Er is perspectief voor de toelating van een middel op basis van spinosad in de teelt van kers en pruim in Nederland waardoor een kortstondig noodverband gerechtvaardigd is.

Advies College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb)

Het College constateert dat er na het nemen van risicoreducerende maatregelen geen risico verbonden is aan de vrijstelling. Het College adviseert een vrijstelling ex artikel 38 Wgb van het gewasbeschermingsmiddel Tracer in de teelt van kers en pruim te verlenen onder vermelding van de volgende risicobeperkende maatregelen:

Om in het water levende organismen en niet tot de doelsoorten behorende geleedpotigen/ insecten te beschermen is toepassing van het middel in de teelt van kersen en pruimen uitsluitend toegestaan wanneer gebruik wordt gemaakt van één van de volgende maatregelen:

  • Venturidoppen (minimaal 90% driftreducerend) met ventilatorstand ‘laag’ in combinatie met éénzijdige bespuiting van de laatste bomenrij in de richting van het perceel met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 4,5 meter;

  • een Wannerspuit met reflectieschermen en venturidoppen (minimaal 90% driftreducerend) (Lechler ID 90-015C) met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 4,5 meter;

  • een KWH k1500-3R2 VLOS 3-rijenspuit met variabele luchtondersteuning en minimaal 90% driftreducerende spuitdoppen en ventilatorstand ‘laag’ in de eerste 20 meter grenzend aan het oppervlaktewater met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 3 meter.

Gevaarlijk voor bijen. Om de bijen en andere bestuivende insecten te beschermen mag u dit product niet gebruiken op in bloei staande gewassen (onbedekte teelten). Gebruik dit product niet op plaatsen waar bijen actief naar voedsel zoeken. Gebruik dit product niet in de buurt van in bloei staand onkruid. Verwijder onkruid voordat het bloeit.

Let op: dit middel kan schadelijk zijn voor natuurlijke vijanden. Raadpleeg uw leverancier van natuurlijke vijanden over het gebruik van dit middel in combinatie met het gebruik van natuurlijke vijanden.

De overwegingen

Een vrijstelling is gewenst, omdat zonder de vrijstelling van het middel Tracer, de Suzuki-fruitvlieg in de teelt van kers en pruim op geen enkele andere redelijke wijze te beheersen is. Hierdoor wordt de landbouwtechnisch doelmatige teelt van kers en pruim bedreigd.

De door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) voorgestelde risicoreducerende maatregelen zijn overgenomen in het Wettelijk Gebruiksvoorschrift, bijlage bij dit besluit.

In overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, heb ik besloten om op grond van artikel 38 van de Wgb vrijstelling te verlenen voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Tracer ter bescherming van de teelt van kers en pruim tegen de Suzuki-fruitvlieg.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en vervalt na 120 dagen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: J.P. Hoogeveen Directeur-Generaal Agro en Natuur

Naar boven