Logo Assen
Ontwerp besluit hogere waarde wegverkeerslawaai/spoorweglawaai en besluit omgevingsvergunning Abel Tasmanplein 1-17, Assen

Burgemeester en wethouders van Assen maken bekend dat zij gecoördineerd voorbereiden:

  • nieuwe hogere waarden Wet geluidhinder voor de bovenverdiepingen van de Abel Tasmantoren, Abel Tasmanplein 1-17

  • omgevingsvergunning voor het wijzigen van de kantoorfunctie van de bovenverdiepingen van Abel Tasmantoren in 90 appartementen.

Omgevingsvergunning

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een omgevingsvergunning te verlenen voor het wijzigen van de huidige kantoorfunctie van de bovenverdiepingen van de Abel Tasmantoren, Abel Tasmanplein 1-17, in 90 appartementen.

De omgevingsvergunning heeft betrekking op het wijzigen van het gebruik en handelen in strijd met het bestemmingsplan. Met toepassing van artikel 2.12 lid 1 sub a onder 2o van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) wordt afgeweken van het vigerende bestemmingsplan. Het bouwplan is in strijd met het geldende bestemmingsplan, omdat wonen binnen bestemming kantoor niet is toegestaan.

Besluit hogere waarde

Uit het akoestisch onderzoek is gebleken dat de geluidsbelasting op de buitengevels van de Abel Tasmantoren als gevolg van de wegverkeers- (Rolderstraat, het Abel Tasmanplein en de Industrieweg) en spoorweglawaai (spoorweg Assen-Groningen) meer bedraagt dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB c.q. 55dB.

Daar door het treffen van bron- en of overdrachtsmaatregelen de toename van de geluidsbelasting niet kan worden weggenomen, stelt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Assen op grond van artikel 76a juncto artikel 110a en 110c van de Wet geluidhinder een hogere waarde vast voor de ten hoogst toelaatbare geluidbelasting ten gevolge van het wegverkeer ter plaatse van de gevels van de volgende appartementen:

  • 60 dB voor de appartementen met de gevels aan de Rolderstraat

  • 54 dB voor de appartementen met de gevels aan de Abel Tasmanplein

  • 52 dB voor de appartementen met de gevels aan de Industrieweg

  • 58 dB voor de appartementen met de gevels richting de spoorweg Assen-Groningen

Procedure

Tot 1 november 2014 was op de voorbereiding van een besluit hogere waarde de uitgebreide procedure (afdeling 3.4 Awb) van toepassing. Sinds de wijziging van het omgevingsrecht per 1 november 2014 mag voor een besluit hogere waarde ook de korte procedure doorlopen worden als het vasstellen van het besluit hogere waarde nodig is in het kader van een functiewijziging via de reguliere omgevingsvergunning (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 2°, van de Wabo). In voorliggend geval is hier sprake van.

Hoe kunt u uw reactie kenbaar maken

Met ingang van 4 juni 2015 wordt het ontwerp besluit hogere waarde en het besluit omgevingsvergunning gedurende 6 weken ter inzage gelegd. Gedurende deze periode kan iedereen mondeling of schriftelijk zienswijzen indienen tegen deze besluiten. Voor het indienen van een mondelinge reactie kan een afspraak worden gemaakt. Hiervoor neemt u contact op met mevrouw A. Aminzaie Haidari, via het telefoonnummer 14 0592. Zienswijzen tegen deze besluiten dienen te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Assen, Noordersingel 33, Postbus 30018, 9400 RA Assen.

De publicatie van de tervisielegging wordt geplaatst in de staatscouran en het Gezinsblad van 3 juni 2015. Beide besluiten worden tevens analoog bij de balie Bouwen, Wonen & Ondernemen ter visie gelegd.

In geval tegen het vasstellingsbesluit hogere waarden en besluit omgevingsvergunning voor strijdig gebruik geen zienswijze zijn ingediend, worden deze besluiten definitief genomen.

Naar boven