Kennisgeving Kernenergiewet: PALLAS-reactor, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Ter inzage: mededelingsnotitie milieueffectrapportage nieuwe onderzoeksreactor (PALLAS-reactor)

Vanaf 4 juni 2015 tot en met 15 juli 2015 ligt de mededelingsnotitie milieueffectrapportage (m.e.r.) voor een nieuwe onderzoeksreactor, genaamd PALLAS-reactor, ter inzage. Gedurende deze pe­riode van terinzagelegging kan eenieder zienswijzen over de mededelingsnotitie indienen.

Procedure

Op 26 mei 2015 heeft de Minister van Infrastructuur en Milieu van de Stichting Voorbereiding PALLAS-reactor (verder: PALLAS) een ‘Mededelingsnotitie milieueffectrapportage’ ontvangen. De mededelingsnotitie m.e.r. hangt samen met het voornemen van PALLAS om een nieuwe onderzoeksreactor te bouwen.

Voor een nieuwe onderzoeksreactor zijn vergunningen nodig op grond van de Kernenergiewet (artikelen 15, 29 en 34) en de Waterwet. Daarnaast moeten er besluiten worden genomen op grond van onder meer de natuurwetgeving. Op dit moment is nog niet bekend of voor de activiteit een passende beoordeling moet worden gemaakt, in de zin van artikel 19f van de Natuurbeschermingswet 1998, in verband met de mogelijke significante gevolgen voor een Natura 2000-gebied. Bevoegd gezag ten aanzien daarvan is het college van gedeputeerde staten van de provincie Noord-Holland.

Voor de besluitvorming over de onderzoeksreactor moet ook een milieueffectrapport (MER) worden gemaakt. Een MER is een rapport waarin alle milieugevolgen van de onderzoeksreactor en een aantal alternatieven daarvoor systematisch en objectief worden beschreven.

Het doel van een MER is om ervoor te zorgen dat het milieu een volwaardige plaats krijgt in de vergunningbesluiten die moeten worden genomen.

De m.e.r.-procedure start met deze kennisgeving van de mededelingsnotitie m.e.r. en kent in totaal vijf stappen:

  • 1. PALLAS dient een mededelingsnotitie m.e.r. in voor een nieuwe onderzoeksreactor.

  • 2. Iedereen kan zijn of haar mening geven over de mededelingsnotitie m.e.r.

  • 3. De Commissie voor de m.e.r. geeft advies aan de Minister van Infrastructuur en Milieu (verder Minister) over de ‘reikwijdte’ en het ‘detailniveau’ voor het milieueffectrapport (MER). In dit advies worden ook de reacties op de mededelingsnotitie m.e.r. meegenomen.

  • 4. De Minister stelt een ‘Advies reikwijdte en detailniveau’ op.

  • 5. PALLAS stelt op basis van het Advies reikwijdte en detailniveau een MER op.

Tijdens de m.e.r.-procedure worden geen besluiten genomen over de Kernenergiewetvergunning en de overige benodigde m.e.r.-plichtige vergunningen. Dat gebeurt pas nadat PALLAS het MER heeft afgerond en een vergunningaanvraag heeft ingediend. In het vergunning­besluit wordt beslist of PALLAS een onderzoeksreactor mag bouwen. Ook in het kader van de vergunningprocedure is het voor eenieder mogelijk om in te spreken.

Op dit moment bevinden we ons bij stap 2: U kunt uw mening geven over de mededelingsnotitie.

Achtergrond van de mededelingsnotitie

Initiatiefnemer voor het project is de Stichting Voorbereiding PALLAS-reactor. PALLAS heeft plannen voor de bouw van een nieuwe moderne reactor in Petten voor de productie van medische radioisotopen en voor technologisch en wetenschappelijk onderzoek. De nieuwe reactor zal de bestaande Hoge Flux Reactor vervangen.

Waar kunt u de mededelingsnotitie inzien?

De kennisgeving en mededelingsnotitie liggen vanaf 4 juni 2015 tot en met 15 juli 2015 op werkdagen ter inzage op de volgende plaatsen:

  • Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Plesmanweg 1-6 te Den Haag (tijdens kantooruren).

  • Gemeente Schagen, Laan 19 te Schagen. Geopend voor inzage maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 12.00 uur.

De kennisgeving en mededelingsnotitie zijn ook beschikbaar via www.anvs.nl en www.rijksoverheid.nl/vergunningaanvragen-kern-energiewet.

Informatiebijeenkomst

Om ervoor te zorgen dat iedereen zo goed mogelijk is geïnformeerd, wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd op 11 juni 2015.

De bijeenkomst bestaat uit twee delen. In het eerste deel van de bijeenkomst wordt informatie gegeven over de procedure en de inhoud van de mededelingsnotitie. Ook kunt u hierover dan vragen stellen. In het tweede deel kan iedereen mondeling zijn of haar reactie geven op de inhoud van de mededelingsnotitie en aan de aanwezige vertegenwoordigers van de overheid en PALLAS nadere vragen stellen.

De bijeenkomst wordt gehouden op:

  • 11 juni 2015 van 19.00 uur tot 21.00 uur in de:

    ‘Multi Functionele Ruimte’

    Sportpark ‘De Pettemer Kluft’,

    Sportweg 5

    1755 LX Petten

Het programma voor de informatiebijeenkomst staat te zijner tijd op www.anvs.nl.

Hoe kunt u op de mededelingsnotitie m.e.r. inspreken?

Eenieder kan tot en met 15 juli 2015 zienswijzen met betrekking tot de mededelingsnotitie m.e.r. indienen.

Schriftelijk:

Schriftelijk kunnen zienswijzen worden ingediend bij:

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

O.v.v. Zienswijze mededelingsnotitie m.e.r. PALLAS-reactor

Postbus 16001

2500 BA Den Haag.

Per e-mail:

Per e-mail kunnen zienswijzen worden ingediend bij PostbusPallas@anvs.nl onder vermelding van Zienswijze mededelingsnotitie m.e.r. PALLAS-reactor.

Mondeling:

Mondelinge zienswijzen kunnen worden ingediend bij ‘Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen’, telefoon 070 – 348 73 64, op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Degene die zienswijzen inbrengt, kan verzoeken de door hem/haar vermelde persoonsgegevens niet openbaar te maken.

Wat gebeurt er met de inspraakreacties?

Alle inspraakreacties worden door de Commissie voor de m.e.r. betrokken bij het opstellen van het advies voor de reikwijdte en het detailniveau voor het door PALLAS op te stellen MER. Dit advies zal naar de reacties verwijzen indien deze nieuwe inzichten aan de orde stellen over specifieke lokale milieuomstandigheden. Het advies wordt op de ANVS-website en op de Rijksoverheid-website geplaatst.

Nadat de Minister het advies voor de reikwijdte en het detailniveau van de Commissie voor de m.e.r. heeft ontvangen, stelt de Minister het Advies reikwijdte en detailniveau vast waaraan het MER moet voldoen. De Minister betrekt hierbij de reacties en het advies van de Commissie voor de m.e.r.Na vaststelling van het Advies reikwijdte en detailniveau ontvangen de individuele insprekers:

  • een notitie met de hoofdlijnen van alle reacties,

  • het advies van de Commissie voor de m.e.r. en

  • het vastgestelde Advies reikwijdte en detailniveau.

Verwacht wordt dat dit in het derde kwartaal van 2015 gebeurt.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u na het lezen van deze kennisgeving of een bezoek aan de website www.anvs.nl en www.rijksoverheid.nl/vergunningaanvragen-kernenergiewet nog vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur terecht bij het ‘Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen’, telefoon 070 – 348 73 64. Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan PostbusPallas@anvs.nl onder vermelding van mededelingsnotitie m.e.r. PALLAS-reactor.

Naar boven