Instemmingsbesluit zoutwinning Havenmond, Ministerie van Economische Zaken

De onderneming Frisia Zout B.V. is van plan om vanaf haar bedrijfsterrein in Harlingen zout te gaan winnen onder de Waddenzee (gebied Havenmond). In dat kader verleent de Minister van Economische Zaken instemming aan het winningsplan Havenmond.

Van 29 mei 2015 tot en met 10 juli 2015 ligt het besluit tot instemming met het winningsplan Havenmond ter inzage.

Achtergrond

Het instemmingsbesluit met het winningsplan Havenmond draagt bij aan het op termijn beëindigen van de zoutwinning door Frisia Zout B.V. onder het vaste land van Noordwest Friesland. Het instemmingsbesluit met de daaraan verbonden voorschriften, leidt tot een planmatig beheer voor de zoutwinning in het gebied Havenmond en het zoveel mogelijk beperken van eventuele schade door bodembeweging. Voorkomen dat negatieve effecten optreden voor de beschermde natuurwaarden van de Waddenzee is primair geborgd met de reeds voor deze zoutwinning verleende vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998.

Dit instemmingsbesluit is voorbereid conform de uniforme openbare voorbereidingsprocedure op grond van de Algemene wet bestuursrecht. Het ontwerpbesluit heeft van 11 oktober 2013 tot en met 21 november 2013 ter inzage gelegen.

Besluit

Het besluit voor de zoutwinning Havenmond betreft een door de Minister van Economische Zaken te nemen besluit op grond van artikel 34, derde lid, van de Mijnbouwwet (‘instemmingsbesluit winningsplan’). De Minister legt de volgende documenten (met uitzondering van de vertrouwelijke bedrijfs- en fabricagegegevens en gegevens die betrekking hebben op de persoonlijke levenssfeer) ter inzage:

  • Het besluit tot instemming met het winningsplan Havenmond;

  • De ingediende aanvraag van Frisia Zout B.V. (geactualiseerd winningsplan Havenmond);

  • De overige op het besluit betrekking hebbende stukken.

Waar kunt u het besluit inzien?

De stukken liggen met ingang van vrijdag 29 mei 2015 tot en met vrijdag 10 juli 2015 tijdens reguliere openingstijden, ter inzage bij:

  • Gemeente Harlingen, Voorstraat 35 te Harlingen;

  • Provincie Fryslân, Tweebaksmarkt 52 te Leeuwarden;

  • Ministerie van Economische Zaken, Informatiecentrum, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag.

Alle stukken zijn ook beschikbaar via www.nlog.nl.

Beroep

Van zaterdag 30 mei tot en met vrijdag 10 juli 2015 kan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag, tegen het besluit tot instemming met het winningsplan Havenmond beroep worden ingesteld door:

  • a. belanghebbenden die zienswijzen hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit;

  • b. de adviseurs die gebruik hebben gemaakt van de gelegenheid advies uit te brengen over het ontwerp van het besluit;

  • c. belanghebbenden die beroep willen instellen tegen wijzigingen die bij het nemen van het besluit ten opzichte van het ontwerp daarvan zijn aangebracht;

  • d. belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen te hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit.

Het instellen van beroep tegen het besluit tot instemming met het winningsplan Havenmond geschiedt door indiening van een ondertekend beroepschrift dat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het is gericht, alsmede de gronden van het beroep bevat. Daarnaast dient u in het beroepschrift aan te geven tegen welk specifiek besluit beroep wordt ingesteld, aan wie het besluit is gericht en op welke datum het besluit is genomen.

Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet.

Nadere informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met mevrouw M. Traas, tel.nr. 070 – 379 7298.

Naar boven