Logo Lingewaal
Ontwerpbestemmingsplan “Parapluplan Nieuwe Hollandse Waterlinie”, Lingewaal

( NL.IMRO.0733.BpNHW-ON01 )

Burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaal maken de ter inzage legging bekend van:

het ontwerp bestemmingsplan “Parapluplan Nieuwe Hollandse Waterlinie”

( NL.IMRO.0733.BpNHW-ON01 )

Toelichting.

Begrenzing en ligging plangebied.

De planbegrenzing van het gecoördineerde bestemmingsplan voor de borging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ligt binnen het grondgebied van zes gemeenten die onderdeel uitmaken van het 'Pact van Loevestein', namelijk Vianen, Culemborg, Leerdam, Lingewaal, Gorinchem en Zaltbommel.

Op onderstaand figuur is de plangrens van het gecoördineerde bestemmingsplan en de gemeente-grens opgenomen. Het voorontwerpbestemmingsplan beslaat het gehele grondgebied van de gemeente Lingewaal (met uitzondering van de woonkernen en de industriegebieden).

Doelstelling bestemmingsplan.

Het belangrijkste doel van het paraplubestemmingsplan is om gelijkluidende regels te krijgen voor de bescherming en regeling van de Nieuwe Hollandse Waterlinie binnen de deelnemende gemeenten Culemborg, Leerdam, Lingewaal, Vianen, Zaltbommel en Gorinchem. Hiermee wordt bevorderd dat ruimtelijke initiatieven op een vergelijkbare manier binnen deze gemeenten worden getoetst. De nieuwe regels proberen, waar dat mogelijk is, meer ruimte te bieden voor ruimtelijke ontwikkelingen door middel van maatwerk.

Paraplubestemmingsplan.

Een paraplubestemmingsplan houdt in dat de regels uit dit bestemmingsplan als extra laag worden toegevoegd aan de al geldende bestemmingsplannen in het plangebied. De nieuwe regels van het paraplubestemmingsplan vervangen de nu geldende (bestaande) bestemmingsplannen niet met uitzondering van de bestaande regels uit de geldende bestemmingsplannen, ter bescherming van de NHW.

Gecoördineerde aanpak bestemmingsplan.

Het voorontwerpbestemmingsplan wordt voorbereid als een gecoördineerd bestemmingsplan. Dit wil zeggen dat het bestemmingsplan gecoördineerd wordt voorbereid met en in procedure wordt genomen door de deelnemende gemeenten Culemborg, Leerdam, Lingewaal, Vianen, Zaltbommel en Gorinchem. Het voorgaande betekent dat de procedure van de paraplubestemmingsplannen binnen

Inzagetermijn.

Vanaf 28 mei 2015 ligt het ontwerpbestemmingsplan “Parapluplan Nieuwe Hollandse Waterlinie” gedurende zes weken tot en met 8 juli 2015 voor een ieder ter inzage. Het plan is in te zien bij de receptie van het gemeentehuis, Raadhuisplein 3 te Asperen, dagelijks geopend van 9.00 uur tot 12.00 uur en op donderdagavond van 17.30 uur tot 19.30 uur. Buiten deze tijden om kan telefonisch een afspraak worden gemaakt via tel. 0345-634000.

Daarnaast kunt u via de gemeentelijke website www.lingewaal.nl (actueel/bestemmingsplannen/ plannen in procedure) en via www.ruimtelijkeplannen.nl kennisnemen van het ontwerpbestemmings-plan op de volgende site:

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0733.BpNHW-ON01

Inloopbijeenkomsten

Tijdens de zienswijzetermijn worden 2 inloopavonden georganiseerd op:

  • dinsdag 16 juni 2015: “Heeren van Suylighem”, Maas-Waalweg 15, 5305 TC Zuilichem;

  • donderdag 18 juni 2015: “Zalencentrum De Schildkamp”, Leerdamseweg 44, 4147 BM Asperen.

U kunt op elk gewenst moment tussen 19.30 uur en 22.00 uur binnenlopen, de plannen bekijken en vragen stellen aan de planopstellers. Er vindt tijdens deze inloopavonden dus geen plenaire presen-tatie van de plannen plaats.

Als u op de inloopavond in onze gemeente op 18 juni 2015 verhinderd bent, bent u op de andere avond Zuilichem op 16 juni 2015 welkom. U kunt een toelichting op de plannen krijgen en mondeling uw zienswijze naar voren brengen / toelichten.

Zienswijzen.

Tijdens de termijn van ter inzage legging kunt u, bij voorkeur schriftelijk, een zienswijze indienen bij burgemeester en wethouders, Raadhuisplein 3, 4147 AN Asperen.

Asperen, 27 mei 2015.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaal.

Naar boven