Logo Zaltbommel
Ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied Parapluplan Nieuwe Hollandse Waterlinie’, Zaltbommel

Burgemeester en wethouders van Zaltbommel maken bekend dat het bovengenoemde ontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken van donderdag 28 mei 2015 t/m woensdag 8 juli 2015 op grond van 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening voor een ieder ter inzage ligt. Het betreffende bestemmingsplan maakt het mogelijk om gelijkluidende regels te krijgen voor de bescherming en de ontwikkeling van de Nieuwe Hollandse Waterlinie binnen de gemeenten Culemborg, Gorinchem, Leerdam, Lingewaal, Vianen en Zaltbommel. Hiermee wordt bevorderd dat ruimtelijke initiatieven op een vergelijkbare manier binnen deze gemeenten worden getoetst. De nieuwe regels beogen om, waar dat mogelijk is, meer ruimte te bieden voor ruimtelijke ontwikkelingen door middel van maatwerk.

Een paraplubestemmingsplan houdt in dat de regels uit dit bestemmingsplan als extra laag worden toegevoegd aan de al geldende bestemmingsplannen in het plangebied. De nieuwe regels van het paraplubestemmingsplan vervangen de nu geldende (bestaande) bestemmingsplannen niet. Het is wel zo dat de bestaande regels uit de geldende bestemmingsplannen, die als doel hebben het beschermen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, worden vervangen door de nieuwe regels van het paraplubestemmingsplan.

Het ontwerpbestemmingsplan wordt voorbereid als een gecoördineerd bestemmingsplan. Dat wil zeggen dat het bestemmingsplan gecoördineerd wordt voorbereid met, en in procedure wordt genomen door, de gemeenten Culemborg, Gorinchem, Leerdam, Lingewaal, Vianen en Zaltbommel. Het voorgaande betekent dat de procedure van de paraplubestemmingsplannen binnen de zes gemeenten zoveel mogelijk gelijk zal oplopen en onderling wordt afgestemd.

Het plangebied van het ontwerpbestemmingsplan betreft de volgende gebieden:

  • Het westelijk buitengebied, vanaf de Meidijk tot en met het Munnikenland en Slot Loevestein;

  • De rivier de Waal en de Waaluiterwaarden ter plaatse van Brakel en het Munnikenland;

  • De rivier de Maas en de Maasuiterwaarden ter plaatse van Poederoijen en het Munnikenland.

De kernen Brakel en Poederoijen, de bedrijventerreinen Kraaijenhoef en Munnikenlandse Maaskade evenals de intensiveringsgebieden en extensiveringsgebieden voor de glastuinbouw maken geen deel uit van het plangebied van het bestemmingsplan.

Het ontwerpbestemmingsplan en de bijbehorende stukken zijn tijdens de openingstijden op het gemeentekantoor Hogeweg 11 te Zaltbommel en tevens via onze site www.zaltbommel.nl in te zien (aanklikken ‘Wonen Verkeer en Veiligheid’ en vervolgens bestemmingsplannen).

Gedurende bovengenoemde periode kan een ieder bij de gemeenteraad zienswijzen naar voren brengen op de volgende wijze:

  • Schriftelijk; dit heeft onze voorkeur (adres: gemeenteraad van Zaltbommel, Postbus 10.002, 5300 DA Zaltbommel), of

  • Mondeling; hiervoor dient u eerst een afspraak te maken met de behandelend ambtenaar (tel. 14 0418)

Het identificatienummer van het ontwerpbestemmingsplan is NL.IMRO.0297.BGBBP20140020-OW01.

Naar boven