Kennisgeving terinzagelegging ontwerpRijksinpassingsplan, MER en overige ontwerpbesluiten project Afsluitdijk, ministerie van Infrastructuur en Milieu, ministerie van Economische Zaken

Van donderdag 14 mei tot en met woensdag 24 juni 2015 liggen het ontwerpRijksinpassingsplan, het milieueffectrapport (MER), twee ontwerpbesluiten vanuit de Flora- en faunawet en Natuurbeschermingswet en de Passende Beoordeling voor het project Afsluitdijk ter inzage. Gedurende deze periode kan eenieder over genoemde documenten een zienswijze naar voren brengen.

Project Afsluitdijk

Al meer dan tachtig jaar beschermt de Afsluitdijk een groot deel van Nederland tegen overstromingen vanuit zee. Omdat de Afsluitdijk niet meer voldoet aan de huidige eisen voor waterveiligheid is het nodig het dijklichaam en de spui- en schutsluizen te versterken. Ook is het voornemen de waterafvoercapaciteit te vergroten ten behoeve van het peilbeheer van het IJsselmeer door het inbouwen van pompen in het spuicomplex bij Den Oever.

Rijksinpassingsplan, MER, overige ontwerpbesluiten, Passende Beoordeling en Masterplan Beeldkwaliteit

Om de maatregelen van het project Afsluitdijk uit te kunnen voeren bereidt de minister van Infrastructuur en Milieu het Rijksinpassingsplan Afsluitdijk voor. Het ontwerp van dit Rijksinpassingsplan is gereed. Daarnaast is een milieueffectrapport (MER) opgesteld om de gevolgen van het project voor onder meer natuur, milieu, cultuurhistorie en gebruiksfuncties in beeld te brengen. Dit MER wordt samen met het ontwerpRijksinpassingsplan ter inzage gelegd.

Voor de uitvoering van het project verleent de staatssecretaris van Economische Zaken een ontheffing en een vergunning: een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 en een ontheffing op grond van de Flora- en faunawet. De ontwerpen hiervan worden gelijktijdig met het ontwerpRijksinpassingsplan en het MER ter inzage gelegd.

Voor het project is een Passende Beoordeling gemaakt. Deze wordt eveneens met de ontwerpbesluiten ter inzage gelegd.

Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen in het gebied van de Afsluitdijk hebben in een gezamenlijk Masterplan Beeldkwaliteit Afsluitdijk de ruimtelijke kwaliteit vastgelegd die de Afsluitdijk maakt tot vernieuwd waterbouwkundig icoon van de 21e eeuw.

Het Masterplan is benut bij het opstellen van het ontwerpRijksinpassingsplan Afsluitdijk en wordt om die reden ter informatie ter inzage gelegd.

Welke procedure geldt er?

Op genoemde besluiten is de zogenoemde rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat de besluiten dezelfde procedure volgen: de ontwerpbesluiten worden gezamenlijk ter inzage gelegd en de definitieve besluiten worden gezamenlijk bekendgemaakt. U kunt uw zienswijze(n) op een centrale plek indienen. Op het project Afsluitdijk is de Crisis- en herstelwet van toepassing.

Waar kunt u de stukken inzien?

Het ontwerpRijksinpassingsplan Afsluitdijk, het MER met bijlagen, het Masterplan Beeldkwaliteit Afsluitdijk, de ontwerpbesluiten vanuit de Flora- en faunawet en Natuurbeschermingswet, en de Passende Beoordeling kunt u downloaden via www.platformparticipatie.nl onder ‘Projecten/Lopende projecten’. Ook kunt u de documenten van 14 mei tot en met 24 juni 2015 tijdens kantooruren inzien op de volgende locaties:

  • ministerie van Infrastructuur en Milieu, Plesmanweg 1-6, Den Haag;

  • Rijkswaterstaat Midden-Nederland, Zuiderwagenplein 2, Lelystad;

  • provinciehuis Noord-Holland, Kleine Houtweg 18, Haarlem;

  • provinciehuis Fryslân, Tweebaksmarkt 52, Leeuwarden;

  • gemeentehuis Súdwest Fryslân, Marktstraat 15, Sneek;

  • gemeentehuis Súdwest Fryslân, Kerkstraat 1, Bolsward;

  • gemeentehuis Hollands Kroon, De Verwachting 1, Anna Paulowna;

  • gemeentehuis Harlingen, Noorderhaven 86, Harlingen.

Het ontwerpRijksinpassingsplan is ook te raadplegen op de landelijke website:

www.ruimtelijkeplannen.nl via planidentificatienummer NL.IMRO.0000.IMip15Afsluitdijk-2000.

Hoe kunt u reageren?

Gedurende de termijn van terinzagelegging van 14 mei tot en met 24 juni 2015 heeft u de mogelijkheid om een zienswijze naar voren te brengen over het ontwerpRijksinpassingsplan Afsluitdijk, het MER, de ontwerpbesluiten vanuit de Flora- en faunawet en Natuurbeschermingswet, en de Passende Beoordeling. Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur digitaal. Dat kan via het reactieformulier op www.platformparticipatie.nl/afsluitdijk. Zodra uw zienswijze is ontvangen, ontvangt u daarvan een bevestiging per e-mail. Ook kunt u een schriftelijke reactie sturen aan de Directie Participatie, o.v.v. ‘zienswijze Project Afsluitdijk’, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag. Zodra uw reactie is ontvangen, ontvangt u een schriftelijke ontvangstbevestiging. Ten slotte kunt u uw mening mondeling geven. Dit kan door te bellen naar 070 456 89 99.

Wij stellen het op prijs als u uw zienswijze toelicht met argumenten en u aangeeft op welk onderdeel van de documenten uw zienswijze betrekking heeft. U kunt in uw zienswijze bijvoorbeeld ingaan op de volgende vragen:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de documenten?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? En zo ja, hoe?

Wat gebeurt er met uw reactie?

Uw zienswijze(n) wordt (worden) samen met het toetsingsadvies van de Commissie voor de milieueffectrapportage en het advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed betrokken bij het vaststellen van het Rijksinpassingsplan Afsluitdijk, de vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 en de ontheffing op grond van de Flora- en faunawet. In een Nota van Antwoord wordt toegelicht in hoeverre de zienswijzen hebben gezorgd voor wijziging ten opzichte van de ontwerpbesluiten. Als u een zienswijze heeft ingediend, wordt u hierover schriftelijk geïnformeerd.

Alleen belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend, kunnen later beroep instellen tegen de definitieve besluiten. Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze kenbaar te hebben gemaakt, kunnen eveneens beroep instellen.

Vragen?

Op www.deafsluitdijk.nl en www.rijkswaterstaat.nl/projectafsluitdijk vindt u meer informatie over het project. Ook organiseert Rijkswaterstaat twee informatiebijeenkomsten.

U bent van harte welkom op:

  • dinsdag 26 mei 2015 in Hotel Wieringermeer, Terpstraat 49, Wieringerwerf;

  • woensdag 27 mei 2015 in het Informatiecentrum Afsluitdijk, Sluisweg 1a, Kornwerderzand.

Tussen 19.00 uur en 21.00 uur kunt u vrij inlopen. Medewerkers van Rijkswaterstaat staan u te woord om uw vragen te beantwoorden. Om 20.00 uur is er een korte plenaire presentatie.

Daarnaast kunt u bellen met de informatielijn van Rijkswaterstaat, via 0800 8002 (gratis). Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij de Directie Participatie, telefoon 070 456 89 99.

Naar boven