Provincie Zeeland - Verkeersbesluit – verkeersmaatregelen voor rijksweg Schoondijke - Terneuzen (N61); van km 21,300 tot km 22,400; Aanduiding rotondes met regeling voorrang en verplichte rijrichting, aanduiding autoweg; instellen adviessnelheid van 30 km/h.
Logo Zeeland
Middelburg,
Datum : 28 april 2015
Nummer : 15006581
Afdeling : Beheer en Onderhoud
GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND
betreft:
Verkeersbesluit voor de rijksweg N61 Schoondijke – Terneuzen ); van km 21,300 tot km 22,400;
Aanduiding rotondes met regeling voorrang en verplichte rijrichting, aanduiding autoweg; instellen adviessnelheid van 30 km/h.
Overwegingen met betrekking tot het besluit
Bevoegdheidsgrondslag
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens.
De betreffende weg N61 is/komt in beheer bij de provincie Zeeland.
Op grond van artikel 18, eerste lid onder b, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.
Motivering en belangenafweging
Het nieuwe tracé van de provinciale weg N62 Zelzate – A58 (gedeelte Zelzate – Terneuzen), inclusief de Sluiskiltunnel, is gerealiseerd om het knelpunt van de brug bij Sluiskil over het Kanaal van Gent naar Terneuzen op te heffen. De realisatie van de tunnel zal de doorstroming ten goede komen.
Het omliggende tracé is zodanig aangepast dat het geheel logisch op elkaar aansluit. De toe- en afritten van de N62 sluiten aan op het onderliggend wegennet in de vorm van (in z'n totaliteit) vier rotondes, waarvan er twee aan de oostzijde en twee aan de westzijde van de Sluiskiltunnel gesitueerd zijn. De twee rotondes aan de oostzijde worden toegewezen tot de N290. De twee rotondes aan de westzijde zullen tot de N61 behoren. Het tracé aan de westzijde van de tunnel sluit middels toe- en afritten aan op de N61. Uitwisseling van verkeersstromen vindt plaats door middel van rotondes.
Verkeersmaatregelen
De twee rotondes worden ingericht als verkeersplein met verplichte rijrichting (borden D1 en daar waar er een middengeleider aanwezig is bord D2ro) en de voorrang wordt geregeld door plaatsing van borden B6 en haaientanden.
De rotonde ten zuiden van de N62 is ingericht met een bypass (van N61 richting N62). Voor het passeren van dit gevarenpunt wordt een adviessnelheid van 30 km/h gegeven met bord A4-30.
Ter hoogte van km 21,700 wordt op de zuidelijke rijbaan van de N61 einde autoweg aangegeven met bord G4. In tegengestelde richting, op de noordelijke rijbaan wordt de N61 als autoweg aangeduid met bord G3.
Overig
De in dit verkeersbesluit genoemde verkeersmaatregelen strekken tot de volgende in artikel 2 van de
Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen:
Lid 1, sub. a: het verzekeren van de veiligheid op de weg;
Lid 1, sub c: het in stand houden van de weg het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.
Gelet op artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is overleg gepleegd met de politie.
Gelet op artikel 25 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is overleg gepleegd met de aangrenzende wegbeheerder, te weten de gemeente Terneuzen.
Gelet op artikel 26 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) wordt dit besluit bekendgemaakt door publicatie in de Staatscourant en is voor een ieder in te zien op de website van de Staatscourant via https://www.officielebekendmakingen.nl/staatscourant.
Besluit
Op grond van vorenstaande overwegingen
b e s l u i t e n wij:
  • I.
    Door plaatsing van de verkeersborden D1, van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990), de in de rijksweg Schoondijke – Terneuzen (N61) gelegen rotondes als zodanig aan te wijzen, alsmede door plaatsing van de verkeersborden D2ro van voornoemde bijlage bestuurders te gebieden het bord voorbij te gaan aan de zijde die de pijl aangeeft; en de voorrang te regelen, zodanig dat aan bestuurders op de rotonde voorrang dient te worden verleend; hiertoe worden de nodige verkeersborden B6, van voornoemde bijlage, met de bijbehorende haaietanden, als bedoeld in artikel 12, onder b VII van het BAWB, geplaatst;
  • II.
    Door plaatsing van de verkeersborden A4 (met opschrift '30') van bijlage 1 van voornoemd reglement op/bij de rotonde ten zuiden van de N62 die is ingericht met een bypass (van N61 richting N62) een adviessnelheid in te stellen van 30 km/h;
  • III.
    Door plaatsing van de verkeersborden G3 en G4, van bijlage 1 van voornoemde bijlage, ter hoogte van km 21,700, respectievelijk de noordelijke rijbaan van voornoemde N61 als autoweg aan te duiden en bestuurders op de zuidelijke rijbaan van voornoemde N61 te informeren dat de autoweg eindigt;
  • IV.
    In te trekken, voor zover nodig, eerder genomen besluiten;
  • V.
    dit verkeersbesluit te publiceren in de Staatscourant.
GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND,
namens dezen,
M.J. Krombeen, QC
hoofd afdeling Beheer en Onderhoud.
Mededeling
Inlichtingen
Voor nader gewenste inlichtingen kunt u contact opnemen met:
Verkeersmaatregelen:
de heer M.J. Hoosemans, afdeling Beheer en Onderhoud, telefoonnummer: 0118 - 631457;
mevrouw S. Voet, afdeling Beheer en Onderhoud, telefoonnummer: 0118 - 631054;
de heer E. Roelans, Unit Droge Infrastructuur, telefoonnummer: 0118 – 631047 of 062890 4110.
Juridische procedure:
Mevrouw A. Caljouw, afdeling Beheer en Onderhoud, telefoonnummer: 0118 - 631571.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen schriftelijk bezwaar maken tegen dit besluit bij:
Gedeputeerde Staten van Zeeland, t.a.v. de secretaris van de commissie voor bezwaarschriften, Postbus 6001, 4330 LA Middelburg.
Wie is belanghebbende?
Volgens artikel 1:2 van de Algemene wet bestuursrecht bent u belanghebbende als uw belang rechtstreeks bij een besluit betrokken is. Uw belang moet zich dan wel onderscheiden van de belangen van grote aantallen anderen. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als u eigenaar, huurder of gebruiker bent van een perceel in de directe omgeving van de weg waarop het besluit betrekking heeft. Volgens vaste jurisprudentie is dat onderscheid bij een willekeurige verkeersdeelnemer onvoldoende aanwezig.
In het bezwaarschrift neemt u ten minste op uw naam en adres, de dagtekening van het bezwaarschrift, tegen welk besluit u bezwaar maakt en waarom. Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend.
U moet het bezwaarschrift indienen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt. Doorgaans is dat de dag na de datum van verzending. I.c. is dat de dag na de datum van bekendmaking in de Staatscourant.
Overschrijding van de inzendtermijn kan ertoe leiden dat met uw bezwaren geen rekening wordt gehouden.
Als u overweegt bezwaar te maken, kunt u een informatiefolder aanvragen op telefoonnummer 0118-631000. U kunt de informatie ook downloaden via http://loket.zeeland.nl/bezwaar/bezwaar.
Wij wijzen u erop dat het bezwaar niet de werking van het besluit schorst. U kunt een verzoek doen tot het treffen van een voorlopige voorziening (artikel 8:81, lid 1 van de Algemene wet bestuursrecht). U richt het verzoek aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West Brabant, locatie Breda, team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Voor de behandeling van het verzoek is griffierecht verschuldigd.
Naar boven