Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 28 april 2015, nr. WJZ/15054302, houdende wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten in verband met tijdelijke noodmaatregelen ten aanzien van bepaalde citrusvruchten van oorsprong uit Brazilië

De Staatssecretaris van Economische Zaken;

Gelet op artikel 2, eerste lid, van de Plantenziektenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 12m wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 12n

Vruchten van Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf. en de hybriden daarvan van oorsprong uit Brazilië mogen slechts in de Europese Unie worden binnengebracht indien zij voldoen aan de voorschriften van de bijlage bij Beschikking 2004/416/EG van de Commissie van 29 april 2004 inzake noodmaatregelen ten aanzien van bepaalde citrusvruchten van oorsprong uit Brazilië (PbEU 2004, L 151), zoals deze laatstelijk gewijzigd is bij Uitvoeringsbesluit 2013/67/EU van de Commissie van 29 januari 2013 tot wijziging van Beschikking 2004/416/EG inzake tijdelijke noodmaatregelen ten aanzien van bepaalde citrusvruchten van oorsprong uit Brazilië (PbEU 2013, L 31).

B

Artikel 23, vierde lid, vervalt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 april 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 28 april 2015

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Met deze regeling wordt opnieuw uitvoering gegeven aan het uitvoeringsbesluit nr. 2013/67/EU van de Commissie van 29 januari 2013 tot wijziging van Beschikking 2004/416/EG inzake tijdelijke noodmaatregelen ten aanzien van bepaalde citrusvruchten van oorsprong uit Brazilië ((PbEU 2013, L 31, hierna uitvoeringsbesluit).

Een omissie in artikel 23 van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten heeft tot het onbedoelde effect geleid dat per 1 april 2015 artikel 12n van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten is vervallen. Door wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten wordt deze omissie hersteld.

Om het binnenbrengen van schadelijke organismen, met name Guignardia citricarpa Kiely, te voorkomen, bepaalde artikel 12n dat de vruchten van Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf. en de hybriden daarvan van oorsprong uit Brazilië alleen in de Europese Unie mogen worden geïmporteerd als zij voldoen aan de voorschriften in het uitvoeringsbesluit.

Artikel 5 van het uitvoeringsbesluit geeft aan dat de Europese Commissie op 31 januari van elk jaar de beschikking opnieuw beziet. Er is geen einddatum van het uitvoeringsbesluit bepaald.

2. Regeldruk

Deze regeling heeft geen effect op de regeldruk. De import van bovengenoemde citrusvruchten uit Brazilië blijft inspectieplichtig. Om deze reden is er ook geen wijziging in de toezichtslasten aan de orde.

De weging van alternatieven met minder gevolgen voor regeldruk is niet aan de orde, omdat deze regeling één-op-één uitvoering betreft van een EU-uitvoeringsbesluit.

3. Inwerkingtreding van de regeling

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt gepubliceerd. Voor de uitvoering in regelgeving van de Europese besluiten wordt niet aangesloten bij een vast verandermoment, zoals opgenomen in het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr.309). Het kabinetsbeleid biedt de mogelijkheid af te wijken van vaste verandermomenten indien nodig voor uitvoering of implementatie van Europese regelgeving.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven