Logo Zuid-Holland
Bekendmaking goedkeuringsbesluit projectplan Dijkverbetering Schoonhovenseveer – Langerak en uitvoeringsbesluiten inzake deze dijkverbetering, Zuid-Holland

ONDERWERP

Gedeputeerde staten van de provincie Zuid-Holland (GS Zuid-Holland) hebben bij besluit van 20 april 2015 goedkeuring verleend aan het projectplan Dijkverbetering Schoonhovenseveer-Langerak, zoals op 27 februari 2015 is vastgesteld door het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland. Verder zijn ook besluiten die nodig zijn ter uitvoering van dit projectplan Dijkverbetering genomen, namelijk;

  • Een ontheffing op grond van de Provinciale Milieuverordening Zuid-Holland (afgekort: PMV) door de Omgevingsdienst Haaglanden (namens GS Zuid-Holland),

  • Een besluit projectplan Aanvullen erosiegeul Schoonhovenseveer – Langerak door de Minister van Infrastructuur en Milieu.

De dijk tussen Schoonhovenseveer en Langerak maakt onderdeel uit van het noordwestelijk deel van dijkring 16, het gebied van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Van dit traject voldoen drie dijkvakken (Veersedijk, Langerak West en Waal Oost) niet aan de wettelijke veiligheidsnorm. Verbetering van de dijk zal plaatsvinden door een combinatie van maatregelen, waaronder het verhogen van de Veersedijk, het plaatsen van waterontspanningsbronnen en het aanvullen van een diepe erosiegeul in de rivier ter hoogte van Waal Oost.

PROCEDURE

GS Zuid-Holland hebben, mede op grond van artikel 5.12 van de Waterwet, van 13 oktober 2014 tot en met 24 november 2014 het ontwerpprojectplan Dijkverbetering, het ontwerpbesluit projectplan Aanvullen erosiegeul, de mer-beoordelingsbesluiten en de ontwerpontheffing PMV met relevante stukken ter inzage gelegd. In deze periode zijn zienswijzen ingediend op het ontwerpprojectplan Dijkverbetering en de ontwerpontheffing PMV. De ingediende zienswijzen hebben deels geleid tot wijzigingen op het ontwerpprojectplan en de ontwerpontheffing. Dit is door het waterschap verwoord in een Nota van Beantwoording zienswijzen.

Behalve de in deze periode ingediende zienswijzen hebben ook voortschrijdende inzichten en nader onderzoek bij het waterschap geleid tot wijzigingen op het ontwerpprojectplan Dijkverbetering. Dit is door het waterschap aangegeven in het definitieve projectplan Dijkverbetering en in een Memo van wijzigingen, waarbij is aangegeven dat de wijzigingen nagenoeg niet leiden tot benadeling van betrokkenen en zonodig met hen zijn afgestemd.

INZAGE

Vanaf 1 mei 2015 tot en met 11 juni 2015 liggen het provinciale goedkeuringsbesluit, de definitieve ontheffing PMV, het besluit projectplan Aanvullen erosiegeul, het projectplan Dijkverbetering inclusief de Nota van Beantwoording zienswijzen, de mer-beoordelingsbesluiten en overige relevante stukken, ter inzage bij:

  • Bibliotheek, Raadhuisplein 1 te Nieuw-Lekkerland, gedurende de openingstijden (tel. 078 – 620 5500);

  • Waterschap Rivierenland, De Blomboogerd 1 te Tiel, tijdens kantooruren (tel. 0344 – 64 9090);

  • Provincie Zuid-Holland, het Loket, ruimte A0.51, Zuid-Hollandplein 1 te Den Haag, tijdens kantooruren (tel. 070 – 441 8855);

  • Rijkswaterstaat Oost-Nederland, afdeling Vergunningverlening, Eusebiusbuitensingel 66 te Arnhem op werkdagen van 9.00 uur tot 16.00 uur (tel. 026 – 368 8702).

Deze stukken zijn ook in te zien of te downloaden vanaf de website: www.dijkverbetering.waterschaprivierenland.nl (onder Projecten > Schoonhovenseveer – Langerak).

BEROEP

Beroep kan van 1 mei 2015 tot en met 11 juni 2015 door belanghebbenden worden ingesteld tegen het besluit tot goedkeuring van het vastgestelde projectplan en de definitieve (uitvoerings)besluiten, wanneer:

  • zij tijdens de terinzagelegging van het ontwerpprojectplan en de ontwerpuitvoeringsbesluiten een zienswijze hebben ingediend;

  • zij redelijkerwijs geen zienswijzen hebben kunnen indienen;

  • zij het oneens zijn met de wijzigingen die bij vaststelling van het projectplan/de uitvoeringsbeslui-ten zijn aangebracht.

Het beroepschrift moet worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet voldoen aan de inhoudsvereisten zoals aangegeven in artikel 6.5 van de Algemene wet bestuursrecht.

Het projectplan en de uitvoeringsbesluiten vallen onder de Crisis -en herstelwet en het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet. Dit betekent onder meer dat de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen en dat deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Diegene die beroep instelt, kan bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Als gedurende de beroepstermijn om een voorlopige voorziening is verzocht, wordt het besluit niet van kracht voordat op dat verzoek is beslist. Voor het instellen van beroep en het indienen van een voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd.

INLICHTINGEN

Voor nadere inlichtingen over de stukken die ter inzage liggen, kunt u contact opnemen mevrouw O. Bongers (tel. 070 – 4417658) of met de heer J. Vessies (tel. 06 – 53354821) van de provincie Zuid-Holland.

Naar boven