Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 22 april 2015, nr. 2015-0000242478 houdende wijziging van de Regeling basisregistratie personen in verband met het opnemen van het buitenlands nummer ter identificatie van een persoon in de basisregistratie personen, het wijzigen van het autorisatie-aanvraagformulier en de naamswijziging van het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten in Rijksdienst voor Identiteitsgegevens

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op de artikelen 23, tweede lid, 32, tweede lid, en 38 van het Besluit basisregistratie personen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling basisregistratie personen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 35, eerste lid, wordt ‘het agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten’ vervangen door: de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

B

Bijlage 8 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de categorie ‘Andere gegevens noodzakelijk in verband met de verwerking van gegevens in de basisregistratie’ wordt in de subcategorie ‘Overige gegevens’ na ‘gemeentecode van de gemeente die op een persoonslijst een aanduiding van een andere persoonslijst heeft opgenomen’ een gegeven ingevoegd, luidende:

Buitenlands nummer ter identificatie van een persoon zonder de Nederlandse nationaliteit, maar met de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie.

2. In de categorie ‘Andere gegevens noodzakelijk in verband met de verwerking van de gegevens in de basisregistratie’ wordt in de subcategorie ‘Overige gegevens’ na ‘Buitenlands nummer ter identificatie van een persoon zonder de Nederlandse nationaliteit, maar met de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie’ (nieuw) in de kolom ‘ingezetenen’ en de kolom ‘niet-ingezetenen’ een kruis toegevoegd.

C

Bijlage 10 wordt vervangen door de bijlage die is opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juni 2015. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 1 juni 2015, treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt zij terug tot en met 1 juni 2015.

  • 2. Artikel I, onderdeel A, werkt terug tot en met 1 maart 2015.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

BIJLAGE, BEHORENDE BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL C

Bijlage 10. Het autorisatie-aanvraagformulier

Bijlage bij artikel 20

TOELICHTING

1. Inleiding

Deze regeling strekt tot wijziging van artikel 35 en bijlage 8 en 10 van de Regeling basisregistratie personen (Regeling BRP).

De wijzigingen houden verband met het opnemen van het buitenlands persoonsnummer van niet-Nederlanders in de basisregistratie personen (BRP), het wijzigen van het autorisatie-aanvraagformulier (AAF) en de naamswijziging van het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR) in Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).

De wijzigingen brengen geen administratieve lasten voor burgers of bedrijven met zich mee.

Deze wijzigingen van de Regeling BRP worden hieronder nader toegelicht.

2. Opnemen van het buitenlands persoonsnummer in de basisregistratie personen

De wijziging van bijlage 8 (De administratieve gegevens) van de Regeling BRP maakt het mogelijk om het buitenlands persoonsnummer van burgers zonder de Nederlandse nationaliteit, maar met de nationaliteit van andere lidstaten van de Europese Unie (EU) te registreren in de BRP. Per brief van 10 december 2014 is door het kabinet aan de Tweede Kamer toegezegd dat buitenlandse persoonsnummers in de BRP zullen worden opgenomen.1 Voor de juiste bijhouding van de BRP is het noodzakelijk om dit gegeven te registreren. Door de registratie van het buitenlands persoonsnummer kunnen namelijk dubbele inschrijvingen van personen in de BRP worden voorkomen. Gebleken is dat het in veel Europese landen mogelijk is om legaal van naam te wisselen. De betreffende persoon krijgt na de naamswisseling een nieuw paspoort of document ter identificatie met de nieuwe naam, maar houdt hetzelfde persoonsnummer. Inwoners van deze landen zouden zich dan in Nederland opnieuw in de BRP kunnen inschrijven met de nieuwe naam, omdat bij inschrijving in de BRP – zonder eerdere registratie van het persoonsnummer – niet meteen kan worden herkend dat het om dezelfde persoon gaat. De BRP zou door de dubbele inschrijvingen vervuilen en dientengevolge aan betrouwbaarheid verliezen. Het doel van het registreren van het buitenlands persoonsnummer van burgers van lidstaten van de EU is om dat te voorkomen en een goede bijhouding van de BRP mogelijk te maken. Als een persoon zijn naam wijzigt, blijft het buitenlands persoonsnummer op zijn nieuwe paspoort of document ter identificatie immers gelijk. Na registratie van het buitenlands persoonsnummer kan daarom bij elke nieuwe inschrijving als ingezetene of niet-ingezetene in de basisregistratie aan de hand van dat gelijkblijvende nummer worden gecontroleerd of de betreffende persoon al in de basisregistratie staat geregistreerd. Het opnemen van het buitenlands persoonsnummer in de BRP is uitsluitend bedoeld ten behoeve van de bijhouding van de basisregistratie personen. Het nummer zal daarom enkel gebruikt worden door gemeenten en de minister in het kader van de uitvoering van hun wettelijke taken met betrekking tot de bijhouding van de BRP. Vooralsnog beperkt de registratie van het buitenlands persoonsnummer zich tot personen met nationaliteiten van andere lidstaten van de EU, zonder de Nederlandse nationaliteit. Om een correcte registratie van het nummer mogelijk te maken is kennis nodig over de wijze waarop het nummer vermeld staat op het document ter identificatie van de persoon die ingeschreven wordt. Deze kennis is op dit moment met name voorhanden van lidstaten van de Europese Unie.

In bijlage 8 is een nieuw administratief gegeven toegevoegd in de categorie ‘ Andere gegevens noodzakelijk in verband met de verwerking van de gegevens in de basisregistratie’, namelijk het gegeven ‘Buitenlands nummer ter identificatie van een persoon zonder de Nederlandse nationaliteit, maar met een nationaliteit van een lidstaat van de Europese Unie’ waarbij zowel in de kolom ‘ingezetenen’ en de kolom ‘niet-ingezetenen’ een kruis is toegevoegd, zodat dit gegeven zowel bij ingezetenen als niet-ingezetenen geregistreerd kan worden.

3. Wijziging van het autorisatie-aanvraagformulier

Bijlage 10 bij artikel 20 (Het autorisatie-aanvraagformulier) is vervangen door een nieuwe bijlage. De reden om een aangepast autorisatie-aanvraagformulier (AAF) op te nemen bij de Regeling BRP is dat er nieuwe gegevensrubrieken in het AAF zijn opgenomen omdat gebruikers van de BRP gevraagd hebben om bepaalde gegevens verstrekt te kunnen mogen krijgen en er geen technische en juridische beletselen zijn om aan die verzoeken te voldoen. Het gaat om de gegevens ‘Blokkering’, ‘Versienummer’ en ‘Datumtijdstempel’. De achtergrond met betrekking tot het gegeven ‘Blokkering’ is dat er sinds de GBA-V de verstrekkingen aan afnemers heeft overgenomen van gemeenten, het feit dat een persoonslijst (PL) bij een intergemeentelijke verhuizing is betrokken, geen reden meer is om een foutmelding te verstrekken als een uitvoeringsorganisatie een dergelijke PL benadert. GBA-V verstrekt dan de gevraagde gegevens zonder te melden dat de betrokken PL bij een intergemeentelijke verhuizing betrokken is. Gebruikers gaven aan dat zij het feit dat een PL bij een intergemeentelijke verhuizing is betrokken, graag gemeld zouden willen krijgen. De huidige wijziging in het AAF maakt het mogelijk om als gebruiker op het AAF aan te geven dat gegeven verstrekt te willen krijgen, zodat die betrokkenheid wel aan een gebruiker gemeld kan worden. De gebruiker kan er op deze wijze voor geautoriseerd worden.

De achtergrond met betrekking tot de gegevens ‘Datumtijdstempel’ en ‘Versienummer’ is dat gebruikers vast willen kunnen stellen of hun eigen registratie met de laatste wijzigingen uit de GBA-V is bijgewerkt. Met het versienummer en datumtijdstempel kan de GBA-V vaststellen welke persoonslijst de meest recente is. De huidige wijziging in het AAF maakt het mogelijk om als gebruiker op het AAF aan te geven die gegevens verstrekt te willen krijgen, zodat ook gebruikers deze gegevens ter beschikking hebben om vast te kunnen stellen welke persoonslijst de meest recente is. De gebruiker kan er op deze wijze voor geautoriseerd worden.

4. Naamswijziging van het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten in Rijksdienst voor Identiteitsgegevens

De wijziging van artikel 35, eerste lid, komt voort uit de naamswijziging van het Agentschap BPR in Rijksdienst voor Identiteitsgegevens per 1 maart 2015. Tot de naamswijziging is besloten bij een ministerraadbesluit van 6 maart 2015. Belangrijkste reden voor de wijziging is om naamsverwarring te voorkomen met de Wet basisregistratie personen (Wet BRP) die op 6 januari 2014 de Wet basisadministratie persoonsgegevens heeft vervangen. Daarnaast brengt de nieuwe naam beter tot uitdrukking dat de organisatie dienstverlener is op het gebied van identiteitsmanagement en die diensten in samenhang met elkaar verleent.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk


X Noot
1

Kamerstukken II, 2014/15, 17 050, nr. 493.

Naar boven