Wijziging van het Organisatie- en Mandaatbesluit directoraat-generaal Belastingdienst, van 14 juni 2012

Datum: 16 maart 2015

Kenmerk : DGB/2015/1308

De Minister van Financiën,

Gelet op artikel 11 van het Organisatie- en mandaatbesluit ministerie van Financiën;

Gehoord de Ondernemingsraad van het directoraat-generaal Belastingdienst;

In overeenstemming met de secretaris-generaal;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Het Organisatie- en mandaatbesluit directoraat-generaal Belastingdienst, van 14 juni 2012 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1: Algemene leiding

De directeur-generaal Belastingdienst vormt samen met de aspectverantwoordelijke leden van het managementteam Belastingdienst (MTBD) als bedoeld in artikel 2 van dit besluit en de directeur DGBel de algemene leiding van het directoraat-generaal Belastingdienst (DGBel).

B

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2: Organisatie, taken en verantwoordelijkheden

  • 1. De organisatie en taken van de onder de algemene leiding ressorterende clusters worden vastgesteld zoals weergegeven in de bij dit besluit behorende bijlage 1.

  • 2. De aspectverantwoordelijke MT-leden zijn verantwoordelijk voor de beleidsterreinen financiën, personeel, juridische zaken en communicatie, informatievoorziening en fiscaliteit en worden als gevolgd geduid:

    • MT-lid, tevens Chief Financial Officer Belastingdienst (CFO),

    • MT-lid, tevens Chief Human Resource Officer Belastingdienst/Chief Communication Officer (CHRO/CCO),

    • MT-lid, tevens Chief Information Officer Belastingdienst (CIO),

    • MT-lid, tevens Chief Fiscal Affairs Officer Belastingdienst (CFAO).

    De directeur DGBel is verantwoordelijk voor de coördinatie, afbakening en samenhang van deze beleidsterreinen en voor de bijbehorende bedrijfsvoering op DGBel. Daarnaast vervult de directeur DGBel de rol van bestuurder in de zin van artikel 1 lid 1 onder e van de Wet op de ondernemingsraden in het overleg met de OR DG Belastingdienst.

  • 3. De directeur-generaal kan besluiten om leden van het MTBD als bedoeld in artikel 2A van dit besluit aan te wijzen als zijn vervanger in (inter-) nationale overleggen waarin zij de Belastingdienst vertegenwoordigen.

C

Er wordt een artikel 2A ingevoegd luidende:

Artikel 2A: Managementteam Belastingdienst

  • 1. Het Managementteam van de Belastingdienst (MTBD) wordt gevormd door 12 MT-leden. Dat wil zeggen de algemene leiding van DGBel, de algemeen directeur Belastingen, de algemeen directeur Douane, de directeur FIOD, de directeur Toeslagen, de directeur Belastingdienst Centrale Administratie (B/CA) en de directeur Belastingtelefoon (BelTel).

  • 2. De directeuren B/CKC en B/CFD worden vertegenwoordigd door respectievelijk de CHRO/CCO en de CFO. De directeuren B/CAO en B/CIE worden vertegenwoordigd door de CIO. Indien dit wenselijk is, kan een vertegenwoordigde directeur ook aan de MT-vergadering deelnemen.

D

Artikel 5, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. De directeur-generaal en de aspectverantwoordelijke leden van het MTBD, alsmede de directeur DGBel en de adjunct-directeuren, hebben – binnen het kader van het jaarplan en binnen de door de minister of namens de minister door de secretaris-generaal of directeur-generaal Belastingdienst gegeven richtlijnen en behoudens de bepalingen in het Organisatie- en Mandaatbesluit ministerie van Financiën – mandaat tot het nemen van besluiten en afdoen van stukken betreffende alle bedrijfsvoeringaangelegenheden die behoren tot het werkterrein van het directoraat-generaal Belastingdienst.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking op de dag van plaatsing in de Staatscourant en werkt terug tot en met 1 oktober 2014.

De Minister van Financiën, namens deze, De directeur-generaal Belastingdienst

Naar boven