Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland nr. -537302/537304, tot het realiseren van rotonden ter hoogte van de kruisingen Droge Wijmersweg/ N240 en Almersdorperweg/N239 in de gemeente Medemblik.
Logo Noord-Holland
 
Aanleiding en maatregelen
Op de N239 en N240 wordt momenteel groot onderhoud verricht. Daarbij worden op de kruisingen Droge Wijmersweg/N240 en de kruising Almersdorperweg/ N239 de bestaande kruisingen ingericht als een rotonde. Het inrichten door middel van een rotonde past in het Duurzaam Veilig concept en is een verbetering voor de verkeersveiligheid op deze wegen.
 
Rotonden bij de kruising Droge Wijmersweg/N240 en de kruising Almersdorperweg/N239 (D1) en voorrangssituatie (B6)
Uit oogpunt van verkeersveiligheid is het gewenst dat de rijbanen van de rotonde maar in één richting bereden worden. Daarom wordt met borden D1 op het middeneiland van de rotonden de verplichte rijrichting voor het verkeer aangeduid. Voor een vlotte afwikkeling van het verkeer op de rotonden is het belangrijk dat het verkeer dat de rotonde nadert voorrang verleent aan het verkeer op de rijbaan van de rotonde. Dit wordt aangeduid met borden B6 op de toeleidende wegen en het aanbrengen van haaientanden op het wegdek.
 
D2 op toeleidende wegen
Op de toeleidende wegen naar de rotonden zijn voor de verkeersveiligheid de rijrichtingen fysiek gescheiden met een verkeersgeleider. Om het verkeer hierop te attenderen en te verplichten deze verkeersgeleiders aan de rechterkant te passeren, worden borden D2 geplaatst.
 
Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit
Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor het plaatsen van bord D1, D2 enB6 een verkeersbesluit worden genomen. De doelstelling van dit verkeersbesluit is het verzekeren van de veiligheid op de weg. Dit belang is genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet.
 
Verplicht overleg
Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van de nationale politie. De daartoe gemachtigde medewerkers verkeersadvisering van politie hebben ingestemd met de maatregelen.
 
Afweging belangen
De maatregelen zullen leiden tot een vlottere verkeersafwikkeling voor de weggebruikers op de N239 en N240. Dit dient de belangen van de weggebruiker. Verkeer kan gewoon gebruik blijven maken van deze wegen. Wij verwachten dat door het plaatsen van de borden D1, D2 en B6 de belangen van overige weggebruikers onevenredig geschaad zullen worden.
 
Bevoegdheid
De weggedeelten waar het bord wordt geplaatst, is in beheer bij de provincie Noord-Holland. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van Noord-Holland) op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.
 
BESLUIT
Gelet op het voorgaande besluiten wij:
 
  • 1.
    door het plaatsen van bord D1 van bijlage 1 van het RVV 1990 de verplichte rijrichting aan te duiden op de rotonden bij de kruisingen N239/Almersdorperweg en N240/Droge Wijmersweg;
  • 2.
    door het plaatsen van bord B6 van bijlage 1 van het RVV 1990 en het aanbrengen van haaientanden op het wegdek, als bedoeld in artikel 80 van het RVV 1990, de voorrang zodanig te regelen dat voorrang moet worden verleend aan bestuurders op de bovengemelde rotonden;
  • 3.
    door het plaatsen van bord D2 van bijlage 1 van het RVV 1990 op de verkeersgeleiders op de toeleidende wegen naar de bovengemelde rotonden, bestuurders te verplichten om de verkeersheuvels aan de rechterzijde te passeren;
  • 4.
    van dit besluit mededeling te doen in de Staatscourant.
 
Haarlem, 9 januari 2015

Namens deze,

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

F.J. van der Linden

Sectormanager Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur

Mededelingen
 
1. Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 123, 2000 MD Haarlem.
U kunt telefonisch een folder aanvragen over de bezwaarprocedure (023-514 41 41) of voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.
2. Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met mevrouw R. Puggioni, werkzaam bij de afdeling Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur, tel. (023) 514 34 46.
 
Naar boven