Ontwerpvergunning HollandPTC, Reactor Instituut Delft, Ministerie van Economische Zaken

KENNISGEVING KERNENERGIEWET

Vanaf 30 april 2015 tot en met 10 juni 2015 ligt de ontwerpvergunning wijziging Protonenversneller HollandPTC ter inzage. Gedurende deze periode van terinzagelegging kan eenieder zienswijzen tegen de ontwerpvergunning indienen.

Procedure

Op 11 maart 2015 is van de Technische Universiteit Delft (TUD) in verband met HollandPTC een aanvraag tot wijziging van de vergunning op grond van de Kernenergiewet (Kew) ontvangen. Deze aanvraag is bij brief d.d. 20 maart 2015 nader aangevuld. Voor de behandeling van de vergunningaanvraag zal de uniforme openbare voorbereidingsprocedure worden doorlopen conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de ontwerpvergunning en van de mogelijkheid tot inspraak.

Ontwerpvergunning

In de ontwerpvergunning is met de voorgenomen wijzigingen van de protonenkliniek op het terrein van het Reactor Instituut Delft (RID) onder voorwaarden ingestemd. Naast de gevraagde wijziging heeft tevens ambtshalve aanpassing van de vergunningvoorschriften plaatsgevonden. Vergunning zal worden verleend op grond van de artikelen 15, onder b, 19, eerste en derde lid, 29 en 34 van de Kew.

Achtergrond van de ontwerpvergunning

De TUD heeft op 16 juni 2014 een Kernenergiewetvergunning ontvangen in verband met het voornemen van Holland Particle Therapy Centre BV (HollandPTC) om op het terrein van het RID een protonenkliniek te realiseren. Een protonenkliniek is een bestralingsfaciliteit waar kankerpatiënten poliklinisch behandeld kunnen worden met een nieuwe vorm van radiotherapie, namelijk met protonen. Het is de bedoeling dat de protonenkliniek in 2017 opent en zo’n 600 patiënten per jaar gaat behandelen. Daarnaast richt zij zich ook op wetenschappelijk onderzoek en scholing.

Nadat de Kernenergiewetvergunning in 2014 was verleend, werd HollandPTC verplicht om een Europese aanbestedingsprocedure te volgen. Uit deze procedure is toen een andere leverancier van protonenapparatuur gekomen dan waarvan in de vergunning uit 2014 is uitgegaan. Doordat de technische specificaties van met name de protonenversneller zijn veranderd, dient de eerder aan TUD ten behoeve van HollandPTC verleende Kernenergie-wetvergunning op een aantal onderdelen te worden gewijzigd. De TUD heeft daartoe een aanvraag ingediend waarop beslist zal moeten worden. De Minister van Economische Zaken is bevoegd om op deze vergunningaanvraag te beslissen. (Per 1 mei a.s. gaat deze bevoegdheid over naar de Minister van Infrastructuur en Milieu).

Waar kunt u de ontwerpvergunning inzien?

De ontwerpvergunning, de vergunningaanvraag en de overige relevante stukken liggen vanaf 30 april 2015 gedurende 6 weken op werkdagen ter inzage op de volgende plaatsen:

  • Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Plesmanweg 1-6 in Den Haag (tijdens kantooruren);

  • afdeling Publiekszaken van de gemeente Delft, Phoenixstraat 16 te Delft. Inzage is alleen mogelijk op afspraak van maandag tot en met donderdag van 8.00 uur tot 17.00 uur en vrijdag van 8.00 uur tot 20.00 uur via telefoonnummer 14 015 keuze 1.

De ontwerpvergunning, de aanvraag en de overige documenten zijn ook beschikbaar via www.rijksoverheid.nl/vergunning­aanvragen-kernenergiewet en www.anvs.nl.

Hoe kunt u op de ontwerpvergunning inspreken?

Eenieder kan tot en met 10 juni 2015 zienswijzen met betrekking tot de ontwerpvergunning indienen.

Schriftelijk:

Schriftelijk kunnen zienswijzen worden ingediend bij:

Directie Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

O.v.v. Zienswijze ontwerpvergunning HollandPTC

Postbus 16001

2500 BA Den Haag

Per e-mail:

Per mail kunnen zienswijzen worden ingediend bij Postbus.AanvraagHollandPTC@anvs.nl onder vermelding van ‘Zienswijze ontwerpvergunning HollandPTC’.

Mondeling:

Mondelinge zienswijzen kunnen worden ingediend bij het ‘Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen’, telefoon 070 – 348 73 64, op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Degene die zienswijzen inbrengt, kan verzoeken de door hem/haar vermelde persoonsgegevens niet openbaar te maken.

Wat gebeurt er met de inspraakreacties?

Na de ontwerpvergunning wordt de definitieve vergunning opgesteld. In de definitieve vergunning wordt op de naar aanleiding van de ontwerpvergunning ingebrachte zienswijzen gereageerd. Ook van de definitieve vergunning wordt te zijner tijd openbaar kennisgegeven.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u na het lezen van deze kennisgeving of een bezoek aan de website www.rijksoverheid.nl/vergunningaanvragen-kernenergiewet en www.anvs.nl nog vragen over de stukken of de procedure?

Dan kunt u op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur terecht bij het ‘Inspraakpunt Kernenergie-wetvergunningen’, telefoon 070 – 348 73 64. Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan Postbus.AanvraagHollandPTC@anvs.nl onder vermelding van ‘vraag m.b.t. HollandPTC’.

Naar boven