Wet milieubeheer, kennisgeving (artikel 7.9)
Logo Delfzijl
Notitie R ei kwijdte en D etailniveau plan - en project-Mer Kolholsterweg 14 te Spijk
Het college van B en W wil planologische medewerking verlenen aan het uitbreidingsplan van het bedrijf aan de Kolholsterweg 14, 9909 TN te Spijk. Het plan beoogt de huidige twee stallen voor het houden van vleeskuikens uit te breiden naar vier. Het aantal vleeskuikens wordt daarmee uitgebreid van 110.000 naar 220.000.
 
 
Dit plan is in strijd met het geldende bestemmingsplan 'Delfzijl - Buitengebied Noord' en de 'Omgevingsverordening provincie Groningen 2009'. De maximale stalvloeroppervlakte, voor dit bedrijf maximaal 7.500 m², wordt overschreden.
Het college ziet mogelijkheden planologische medewerking te verlenen aan het plan. De overschrijding van de maximale stalvloeroppervlakte wordt gecompenseerd met het verdwijnen van stalvloeroppervlakte op het perceel Wadwerderweg 76 te Usquert. Dit bedrijf is ook eigendom van de eigenaar van het bedrijf aan de Kolholsterweg 14 te Spijk. Het stalvloeroppervlak neemt per saldo niet toe. Het stalvloeroppervlak neemt zelfs af met ongeveer 1.200 m², omdat het bedrijf op het perceel Wadwerderweg 76 te Usquert wordt aangemeld voor de Stoppersregeling.
 
 
Planologische medewerking wordt verleend door middel van een op te stellen (postzegel) bestemmingsplan 'Spijk - Kolholsterweg 14'. Aan Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen wordt ontheffing gevraagd van de Omgevingsverordening.
 
 
In verband met het uitbreidingsplan moet een milieueffectrapportage (Mer) worden opgesteld. Deze Mer-plicht geldt voor zowel het bestemmingsplan (plan-Mer) als voor de Omgevingsvergunning (project-Mer). Voor het uitbreidingsplan wordt een gecombineerde plan- en project-Mer opgesteld. Daarnaast wordt een Passende Beoordeling opgesteld.
 
 
Ter voorbereiding op de op te stellen Mer is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau opgesteld. Hierin worden de uitgangspunten in beeld gebracht die worden gehanteerd bij het opstellen van de Mer. Aangegeven staat welke onderwerpen de Mer zal bestrijken en welke alternatieven worden onderzocht en uitgewerkt. Daarnaast wordt bepaald welke milieuaspecten relevant zijn voor het onderzoek en hoe uitgebreid deze aspecten worden onderzocht.
 
 
De betrokken rijksdiensten, de Provincie Groningen en het waterschap Eemszijlvest worden in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen over het voornemen en de Notitie Reikwijdte en Detailniveau.
 
 
De Mer wordt gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan 'Spijk - Kolholsterweg 14' in procedure gebracht. De verwachting is dat de procedure in het laatste kwartaal van 2015 start. Iedereen krijgt ook dan gelegenheid zienswijzen in te dienen. De Mer wordt onderdeel van het ruimtelijke plan.
Ter inzage
De notitie 'Reikwijdte en Detailniveau plan- en project-Mer Kolholsterweg 14 Spijk' ligt van 16 april tot en met 27 mei 2015 ter inzage in het gemeentehuis. U kunt hiervoor een afspraak maken bij het Klant Contact Centrum via www.delfzijl.nl, via telefoonnummer 140596 of bij de receptie. Ook ligt de notitie ter inzage in de openbare bibliotheek aan de Oude Schans 23 te Delfzijl.
Zienswijzen
Tijdens deze termijn kunt u tegen het voornemen om een partiële herziening van het bestemmingsplan Buitengebied-Noord op te stellen schriftelijke zienswijzen indienen bij het college van B en W, postbus 20000, 9930 PA Delfzijl of mailen naar inspraakruimtelijkeplannen@delfzijl.nl.
Vermeld in uw brief of e-mail uw naam, adres en woonplaats en vermeld bovenaan bij onderwerp '‘zienswijze voornemen partiële herziening bestemmingsplan Buitengebied-Noord’. Voor mondelinge zienswijzen maakt u een afspraak met de afdeling Ontwikkeling via telefoonnummer (0569) 63 99 49.
Informatie
Voor meer informatie kunt u kontact opnemen met de heer G. Nienhuis, afdeling Ontwikkeling via telefoonnummer (0596) 63 99 26 of g.nienhuis@delfzijl.nl.
Naar boven