Logo Aalsmeer
Reparatie bestemmingsplan ‘Schinkelpolder’, Aalsmeer

Burgemeester en wethouders van Aalsmeer maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 26 maart 2015 het bestemmingsplan “Schinkelpolder” opnieuw heeft vastgesteld. Het besluit volgt op de tussenuitspraak van 21 januari 2015 van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (zaaknummer: 201309023/1/R1) over het besluit van 4 juli 2013 tot vaststelling van het bestemmingsplan Schinkelpolder.

De Afdeling is van oordeel dat het plan, voor zover het betreft het plandeel voor het perceel Mr. Jac. Takkade 3 met de aanduiding “specifieke vorm van bedrijf – constructiebedrijf” (sb-cb), is vastgesteld in strijd met het rechtzekerheidsbeginsel. Deze gronden zijn bestemd voor uitsluitend het bestaande constructiebedrijf. Naar het oordeel van de Afdeling is niet duidelijk wat in het plan wordt verstaan onder het “bestaande constructiebedrijf”.

In artikel 5.7.2 van de planregels is de mogelijkheid opgenomen om de bovengenoemde aanduiding te verwijderen indien de activiteit ter plaatse gedurende een half is beëindigd en er geen aanwijzingen zijn om aan te nemen dat de activiteit op korte termijn wordt voortgezet. De Afdeling is van oordeel dat, in aanmerking genomen de aard en de grote omvang van het ter plaatse gevestigde constructiebedrijf (Bosman), onvoldoende is gemotiveerd waarom in dit geval is gekozen voor een termijn van een half jaar.

De Afdeling heeft de gemeenteraad de opdracht gegeven om de geconstateerde gebreken in het bestemmingsplan binnen zestien weken na haar uitspraak van 21 januari 2015 te herstellen.

Bestuurlijke lus

Op het vaststellingsbesluit is artikel 46, zesde lid van de Wet op de Raad van State van toepassing. Dit betekent dat de Afdeling de zogeheten ‘bestuurlijke lus’ heeft toegepast. De gemeenteraad heeft de opdracht gekregen om met inachtneming van de overwegingen van de Afdeling een nieuw besluit te nemen, zonder dat daarbij (opnieuw) toepassing hoeft te worden geven aan afdeling 3.4 van de Awb. De gehele bestemmingsplanprocedure behoeft daarom niet opnieuw te worden gedaan.

Wijziging van het bestemmingsplan

Planregels

Aanpassen van artikel 5.1, lid e. (Gemengd – Agrarisch en Bedrijf) door in de plaats van de zinsnede “bestaande constructiebedrijf” een omschrijving op te nemen van de bestaande bedrijfsactiviteiten.

Aanpassen van artikel 5.7.2 (Gemengd – Agrarisch en Bedrijf) in verband met het opnemen van een termijn van twee jaar voor de aanduiding “sb-cb”. De nieuwe termijn is gemotiveerd in de ‘oplegnotitie’ die is bijgevoegd in bijlage 6 van de plantoelichting.

Voor de precieze inhoud van de wijzigingen wordt verwezen naar de stukken die ter inzage liggen.

De verbeelding van het bestemmingsplan is niet gewijzigd.

Ter inzage

Het vastgestelde bestemmingsplan met bijbehorende verbeelding, regels en toelichting ligt in de periode van vrijdag 17 april 2015 tot en met donderdag 28 mei 2015 voor een ieder ter inzage.

Het bestemmingsplan is digitaal beschikbaar gesteld via:

U kunt er ook voor kiezen om de papieren stukken in te zien. Deze stukken liggen gedurende bovengenoemde periode ter inzage bij de balie Burgerzaken op het raadhuis van Aalsmeer aan het Raadhuisplein 1. De openingstijden van deze balie zijn: maandag tot en met vrijdag van 8.30-14.00 uur (vrije inloop). Op woensdag is de centrale balie open van 8.30 uur tot 20.00 uur.

De papieren stukken liggen tevens ter inzage bij de balie Bouwen op het raadhuis aan de Laan Nieuwer Amstel 1 te Amstelveen. U kan zich melden bij de centrale balie. De openingstijden van deze balie zijn: maandag tot en met woensdag 8.30-15.30 uur, donderdag 8.30-16.30 uur, en vrijdag 8.30-12.30 uur.

Beroep bestemmingsplan

Belanghebbenden kunnen tegen de bij het nieuwe vaststellingsbesluit aangebrachte wijzigingen, vanaf 17 april 2015 gedurende zes weken beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (AbRS), postbus 20019, 2500 EA te Den Haag. Voor de behandeling van een beroepschrift is griffierecht verschuldigd. Indien beroep wordt ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Ter voldoening aan de tussenuitspraak zijn de stukken verzonden naar de Raad van State voor verdere behandeling.

Naar boven