Logo Hillegom
Rectificatie: Vestiging voorlopig voorkeursrecht gemeenten Triangel, Hillegom

Het college maakt op grond van artikel 7 lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat het op 14 april 2015 op grond van het bepaalde in artikel 6 van de Wvg, heeft besloten om voorlopig gronden aan te wijzen waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 Wvg van toepassing zijn. De gronden zijn gelegen in het gebied de Triangel. Het betreft de gronden zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende kadastrale tekening nr. 38.102 en de daarbij behorende perceellijst, vermeldende de kadastrale aanduiding, hun grootte en de namen van de eigenaren en de rechthebbenden en de daarop rustende beperkte rechten, een en ander volgens de registers van het kadaster naar de stand per 31 maart 2015, met de aantekening dat deze percelen alleen eerder bij een aanwijzing betrokken zijn geweest op basis van de voorlopige aanwijzing door het college van burgemeester en wethouders van 14 april 2015.

Het uitgangspunt voor de planologische onderbouwing voor de aanwijzing ingevolge artikel 2 in samenhang met artikel 5 van de Wvg is dat de betrokken percelen worden herontwikkeld en bestemd tot een woongebied met – voor zover daarop thans woningen aanwezig zijn – andersoortige en anders gesitueerde woningen, van welke toegedachte bestemming het bestaande gebruik afwijkt.

Het besluit treedt in werking één dag na publicatie in de Nederlandse Staatscourant op 15 april 2015, te weten 16 april 2015. Dit besluit vervalt van rechtswege, ingevolge artikel 6 lid 1 Wvg, drie maanden na dagtekening of zoveel eerder als een besluit van de gemeenteraad tot aanwijzing ingevolge artikel 3, 4 of 5 van de Wvg in werking treedt.

Ter inzage

Het besluit van burgemeester en wethouders ligt tezamen met het voorstel aan de raad en verdere bijbehorende bijlagen met ingang van 16 april 2015 gedurende 6 weken ter inzage in het gemeentehuis. De bijlagen bevatten onder meer het kadastrale overzicht en een lijst met daarop de kadastrale aanduiding van de in de aanwijzing opgenomen percelen, hun grootte, de grootte van de gedeeltelijke percelen, als ook de namen van de eigenaren en rechthebbenden van de daarop rustende beperkte rechten.

Gevolgen

De vestiging van het voorkeursrecht houdt in dat eigenaren en andere rechthebbenden op de aangewezen gronden, wanneer deze die gronden respectievelijk erop gevestigde beperkte rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente Hillegom te koop moeten aanbieden. Het voorkeursrecht heeft dus pas gevolgen als de eigenaar zijn grond, huis of ander gebouw wil verkopen. De eigenaren en rechthebbenden op beperkte rechten ontvangen één dezer dagen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan.

Zienswijzen

Binnen drie maanden dient de gemeenteraad het besluit tot de voorlopige aanwijzing van de gronden te bestendigen. In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van de door de raad te nemen besluiten tot aanwijzingen van gronden worden belanghebbenden, gelet op artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht, in de gelegenheid gesteld om uiterlijk op 27 mei 2015, schriftelijk of mondeling hun zienswijzen ten aanzien van het voorgenomen raadsbesluit naar voren te brengen. De zienswijze kan schriftelijk worden aan de raad van de gemeente Hillegom, Postbus 32, 2180 AA in Hillegom. Indien belanghebbenden hun zienswijze aan de raad mondeling kenbaar wensen te maken, dient dit te geschieden bij Sjoukje Eringa en/of Hein van Amstel van het team Ruimtelijke Ontwikkeling. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 14 0252.

Bezwaar en voorlopige voorziening

Naast het indienen van zienswijzen bij de raad kunnen belanghebbenden ook rechtstreeks bezwaar maken tegen het besluit van burgemeester en wethouders. Ingevolge de Awb kunnen belanghebbenden gedurende een termijn van zes weken, ingaande de dag nadat dit besluit bekend is gemaakt in de Nederlandse Staatscourant, bij het college van burgemeester en wethouders van Hillegom tegen voormeld besluit een bezwaarschrift indienen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • a. de naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening:

  • c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar gericht is;

  • d. de gronden van het bezwaar.

Het bezwaarschrift dient uiterlijk op 27 mei 2015 door het college van burgemeester en wethouders van Hillegom te zijn ontvangen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college en wethouders van Hillegom, Postbus 32, 2180 AA in Hillegom.

Indien de gemeenteraad het besluit van het college van burgemeester en wethouders bestendigt in een raadsbesluit, kunnen belanghebbenden ingevolge de Algemene wet bestuursrecht eveneens bezwaar (en eventueel beroep) instellen tegen het raadsbesluit. Indien belanghebbenden er voor kiezen om nu reeds bezwaar te maken tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders, dan wordt dat bezwaarschrift ingevolge artikel 6, lid 3 Wvg aangemerkt als tevens te zijn ingediend tegen het raadsbesluit. Belanghebbenden kunnen derhalve ook wachten met het maken van bezwaar totdat het raadsbesluit is genomen. Indien een belanghebbende bezwaar heeft ingediend, kan hij/zij tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter, Sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Het beroepschrift voor de voorlopige voorziening kunt u ook digitaal indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op deze website voor de precieze voorwaarden.

Naar boven