Logo Rijnwaarden
Gewijzigde vaststelling Bestemmingsplannen Bijlandse Waard 2014, Rijnwaarden

Bij besluit van 31 maart 2015 heeft de Raad van de gemeente Rijnwaarden het bestemmingsplan voor de Bijlandse Waard gewijzigd vastgesteld.

In het kader van hoogwaterveiligheid (Ruimte voor de Rivier) en natuurontwikkeling wordt in de Rijnwaardense Uiterwaarden gewerkt aan de “Uiterwaardvergraving Rijnwaardense Uiterwaarden”. Dit project kent doelstellingen ten aanzien van zowel rivierverruiming als de ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige riviergebonden natuur.

Eén van de projecten in de Rijnwaardense uiterwaarden is de Bijlandse Waard. In de Bijlandse Waard ligt het initiatief voor uitvoering van het project bij Van Nieuwpoort Bouwgrondstoffen en Bylandt Straatbaksteen. Voor dit project is een milieueffectrapport opgesteld (d.d. mei 2014) welke het kader vormt voor zowel de benodigde ontgrondingenvergunning als onderhavig bestemmingsplan.

Het plan is gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpplan. Het plan is op diverse punten gewijzigd vastgesteld. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Toevoeging aanduiding specifieke vorm van agrarisch – bijbehorende zandwinactiviteiten (sa-bz) in regels en verbeelding.

  • in artikel 3.3.2 zowel onder a en c als in artikel 4.5.2 zowel onder a en c van de regels wordt toegevoegd: “, onder voorwaarde dat de gronden met de aanduiding 'wetgevingszone – wijzigingsgebied’ zijn gewijzigd in de bestemming ‘Natuur’ met de wijzigingsbevoegdheid in artikel 3.4 van de regels.”

  • in artikel 4.5.1 wordt een nieuw sub a toegevoegd (en de andere verboden doorgenummerd), welke luidt: “het ontgronden, vergraven, afgraven, egaliseren, diepploegen, woelen en mengen en ophogen van gronden;”.

Dit overzicht is niet volledig. Voor een volledig overzicht van de wijzigingen en een toelichting per wijziging wordt verwezen naar het raadsvoorstel en daarbij behorende responsnota.

Inzage

Met ingang van donderdag 16 april liggen het bestemmingsplan, het raadsbesluit en de bijbehorende stukken ter inzage. De stukken liggen ter inzage totdat de beroepstermijn is verstreken. Stukken kunnen tijdens de periode van ter visie ligging worden ingezien in de Gemeentewinkel aan de Markt 5 te Lobith. Voor de openingstijden wordt verwezen naar de mededeling op de gemeentelijke informatiepagina. Het plan is digitaal te benaderen via www.rijnwaarden.nl en via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Beroep

Belanghebbenden, die het niet eens zijn met het genoemde besluit en tijdig hun zienswijze hebben ingediend en belanghebbenden, die niet verweten kan worden geen zienswijze te hebben ingediend, kunnen beroep indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s Gravenhage. De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken en start met ingang van de dag na de terinzagelegging. De beroepstermijn loopt van vrijdag 17 april 2015 tot en met donderdag 28 mei 2015. Het beroep staat tevens open voor belanghebbenden, die opkomen tegen de gewijzigde planvaststelling door de raad.

Inwerkingtreding en voorlopige voorziening

Het besluit tot vaststelling treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Het indienen van een beroepschrift heeft geen opschortende werking. Indien u als belanghebbende de inwerkingtreding wilt opschorten kunt u een voorlopige voorziening aanvragen. Een gemotiveerd verzoek hiertoe richt u aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, ’s-Gravenhage.

Naar boven