Besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 3 april 2015, nr. DE/748104, houdende wijziging van het Instellingsbesluit Innovatieprijs voor de emancipatie van LHBT-personen

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Instellingsbesluit Innovatieprijs voor de emancipatie van LHBT-personen wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 2, derde lid, komt te luiden:

  • 3. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.000 en een kunstobject.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant, waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

TOELICHTING

Eenmaal in de twee jaar worden de Jos Brink homo-emancipatieprijs (de Jos Brinkprijs) en de Innovatieprijs voor de emancipatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (de Innovatieprijs) uitgereikt. De Jos Brinkprijs, die uit een geldbedrag van € 10.000 en een kunstobject bestaat, wordt sinds 2009 uitgereikt om de betekenis te onderstrepen van personen, groepen of instellingen die een fundamentele bijdrage leveren of hebben geleverd aan de verbetering van de positie van homoseksuelen in de samenleving (Stcrt. 2008, 238). De Innovatieprijs, die bestaat uit een geldbedrag van € 1.000, werd een paar jaar daarna in het leven geroepen, omdat veel kandidaten die voor de Jos Brinkprijs werden aangedragen niet voor deze ‘oeuvreprijs’ in aanmerking kwamen, maar toch veel lof verdienden (Stcrt. 2011, 2546). De Innovatieprijs wordt uitgereikt om de betekenis te onderstrepen van personen, groepen of instellingen die zich inzetten of hebben ingezet voor een inspirerende activiteit ter verbetering van de positie van homoseksuelen in de samenleving.

Alleen voor de Jos Brinkprijs is geregeld dat aan deze prijs ook een kunstobject is verbonden. Om het belang van de Innovatieprijs naast de Jos Brinkprijs te benadrukken, is het wenselijk om de winnaars van beide prijzen met een kunstobject te onderscheiden. In dit wijzigingsbesluit wordt daarom geregeld dat ook aan de Innovatieprijs een kunstobject wordt verbonden. Het kunstobject wordt voor het eerst uitgereikt met de prijsuitreiking van de Innovatieprijs in de eerste helft van 2015.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

Naar boven