Logo HeerhugowaardBij14-218 Verkeersbesluit voor de Middenweg

Datum: 1 april 2014

Onderwerp: verkeersbesluit voor Middenweg, tussen de Reuzenpandasingel en de Amstel

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

Motivering

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg;het beschermen van de weggebruikers en passagiers;het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan; het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade is het gewenst om op de Middenweg op het gedeelte tussen de Amstel en de Reuzenpandasingel diverse verkeersveiligheidsmaatregelen te treffen. De maatregelen worden gecombineerd met groot onderhoud aan deze weg.

Het gaat om de volgende maatregelen:

  • a)Het aanpassen van het wegprofiel: de dubbele asmarkering wordt verwijderd.

  • b)Het aanbrengen van een versmallingen bij de fietsoversteek ter hoogte van het Henriëtte Bosmansplantsoen. Bij deze versmalling wordt een voorrangsregeling ingesteld. Het verkeer uit de richting van de Reuzenpandasingel moet voorrang verlenen.

  • c)Het aanbrengen van een versmallingen bij de fietsoversteek ter hoogte van het fietspad achter de Rivierenwijk/Edelstenenwijk. Het verkeer uit de richting van de Amstel moet voorrang verlenen.

  • d)Een voorrangsregeling in te stellen bij de al bestaande versmalling ter hoogte van Middenweg 19. Het verkeer uit de richting van de Amstel moet voorrang verlenen.

  • e)Een voorrangsregeling in te stellen bij de al bestaande versmalling ter hoogte van Middenweg 17. Het verkeer uit de richting van de Reuzenpandasingel moet voorrang verlenen.

  • f)Een algemene gehandicaptenparkeerplaats (middels bord E6) te realiseren op het parkeerterrein voor de school.

Met het bovenstaande wordt beoogd

Ad a)

De Middenweg op dit deel vorm te geven als een Wijktoegangsweg, waarmee de verkeersveiligheid gediend zal worden. De Middenweg is op dit deel is volgens het Heerhugowaards Verkeersveiligheidsplan gecategoriseerd als een Wijktoegangsweg. De Middenweg vervult een functie als verbinding vanuit een gebied van erftoegangswegen naar een gebiedsontsluitingsweg. Daarbij is de verkeersintensiteit hoger dan gebruikelijk op andere erftoegangswegen en bovendien is de weg onderdeel van een belangrijke busroute. Er zijn vrij liggende fietspaden aanwezig, want fietsverkeer neemt een belangrijke positie in; de verbinding is onderdeel van het hoofdfietsnetwerk. De Middenweg is onderdeel van een belangrijke route voor nood- en hulpdiensten.

Het is echter niet realistisch deze weg om te vormen naar 30 km/u in verband met de geloofwaardigheid van de snelheidslimiet, met betrekking tot zijn functie als verzamelweg en de ruimte in het profiel.

De uitstraling van dit type weg echter moet niet lijken op dat van een gebiedsontsluitingsweg en dat is de reden dat de dubbele asstreep wordt verwijderd en er op deze manier maar één rijloper overblijft voor autoverkeer.

De maximumsnelheid blijft 50 km/u, ontwerpsnelheid 40 km/u.

Ad b)c)d) en e)

Om het karakter van deze weg als Wijktoegangsweg te ondersteunen is het wenselijk de mogelijkheid om al te veel snelheid te maken te temperen en tevens de oversteekbaarheid voor voetgangers en fietsers te verbeteren. Dat wordt gedaan middels een serie wegversmallingen die op strategische punten inmiddels zijn aangebracht op de schoolzone voor de basisscholen Fonkelsteen en Zonnewijzer. De versmallingen zijn daar gecombineerd met een voetgangersoversteekplaats. De andere twee versmallingen worden aangebracht bij twee belangrijke fietsoversteken over de Middenweg ter hoogte van het Henriëtte Bosmansplantsoen en het fietspad (zonder naam) achter de Rivierenwijk/Edelstenenwijk. Op deze manier wordt de snelheid op deze punten waar veel voetgangers/fietsers oversteken getemperd en tevens de oversteeklengte verkort.

Binnen Wijktoegangswegen is het standaard versmallingen te voorzien van een voorrangsregeling. De voorrangsregelingen zijn tegengesteld aan elkaar, zodat maximale snelheidsremming wordt bereikt.

Ad f)

Bij het parkeerterrein voor de school is behoefte aan een algemene gehandicaptenparkeerplaats, om ouders die in het bezit zijn van een gehandicaptenparkeerkaart in de gelegenheid te stellen hun auto op korte afstand van de ingang van de school te kunnen parkeren.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd namens de korpschef met een vertegenwoordiger van het regionaal politiekorps Noord-Holland Noord.

Belangenafweging ( Awb-procedure )

Er heeft een ontwerpbesluit ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend.

Er zijn wel wijzigingen op het ontwerpbesluit. In overleg met de scholen Fonkelsteen en Zonnewijzer is er een gehandicaptenparkeerplaats op het parkeerterrein toegevoegd.

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om op de Middenweg, tussen de Reuzenpandasingel en de Amstel:

  • 1.Het wegprofiel aan te passen de dubbele asmarkering wordt verwijderd.

  • 2.Twee nieuwe versmallingen aan te brengen ter hoogte van het Henriëtte Bosmansplantsoen en bij de fietsoversteek ter hoogte van het fietspad achter de Rivierenwijk/Edelstenenwijk. Bij deze versmallingen worden voorrangsregelingen ingesteld.

  • 3.Bij de bestaande wegversmallingen ter hoogte van Middenweg 19 en 17 een voorrangsregeling in te stellen.

  • 4.Op het parkeerterrein nabij de scholen Fonkelsteen en Zonnewijzer een gehandicaptenparkeerplaats te realiseren.

Bebording volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeersteken (RVV) 1990:

Bijlage 1, hoofdstuk F Overige Geboden

Bordnummer Omschrijving

F4 Verbod voor bestuurders door te gaan bij nadering van verkeer uit tegengestelde richting

F5 Bestuurders uit tegengestelde richting moeten verkeer dat van deze richting nadert voor laten gaan

E6 Gehandicaptenparkeerplaats

Burgemeester en wethouders van Heerhugowaard,

namens hen,

N.A. van Excel

hoofd afdeling Wijkbeheer

Mededelingen

Beroep

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit dan kunt u beroep instellen. U kunt alleen beroep instellen als u eerder een zienswijze heeft ingediend of kunt aantonen dat u daartoe redelijkerwijs niet in staat bent geweest. Ook kunt u beroep instellen, als u het niet eens bent met één van de wijzigingen in het definitieve besluit, ten opzichte van het ontwerpbesluit.

U stuurt dan binnen zesweken na publicatiedatum van dit besluit een beroepschrift naar de Rechtbank Alkmaar, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG in Alkmaar.

In het beroepschrift moeten ten minste zijn vermeld:

  • Uw naam, adres en telefoonnummer

  • Een omschrijving van het besluit waartegen u beroep instelt maakt

  • De reden(en) waarom u het niet eens bent met de beslissing

  • De datum waarop u het beroepschrift geschreven heeft

Daarnaast dient u een kopie van het besluit mee te zenden naar de Rechtbank.

U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht .

Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Voor de behandeling van een beroepschrift moet u een bijdrage betalen, het zogenaamde griffierecht. Op www.rechtspraak.nl kunt u de brochure “beroep instellen bij de rechtbank, de Bestuursrechtelijke procedure” vinden. Hierin vindt u alle relevante informatie.

Voorlopige voorziening

De uitvoering van het besluit gaat gewoon door, ook al heeft u beroep ingesteld. Als u van mening bent dat een uitspraak van de rechter op uw beroepschrift niet kan worden afgewacht, dan kunt u aan de Voorzieningenrechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Wanneer deze wordt toegekend door de rechter, dan kan de uitvoering van het besluit worden uitgesteld tot het moment waarop op uw beroepschrift is beslist.

Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend als u ook een beroepschrift heeft ingediend. Het verzoek om een voorlopige voorziening stuurt u naar de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank te Alkmaar, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG Alkmaar. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is ook griffierecht verschuldigd.

U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht . Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Naar boven