Ontwerpbesluiten Randstad 380 kV Noordring: nieuwe hoogspanningsverbinding Beverwijk – Zoetermeer (Bleiswijk) (fase 3), gedeelte Beverwijk – Vijfhuizen, Ministerie van Economische Zaken

Kennisgeving

Met ingang van 4 april 2014 tot en met 15 mei 2014 ligt een aantal nieuwe ontwerp-besluiten voor Randstad 380 kV Noordring: nieuwe hoogspanningsverbinding Beverwijk – Zoetermeer (Bleiswijk) (fase 3), gedeelte Beverwijk – Vijfhuizen gezamenlijk ter inzage.

Achtergrond

De beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, TenneT, heeft het voornemen een nieuwe hoogspanningsverbinding aan te leggen tussen Beverwijk en Bleiswijk. Deze verbinding, de zogenaamde Noordring, is noodzakelijk om de levering van elektriciteit in de Randstad te kunnen blijven garanderen.

Om dit project mogelijk te maken moeten bestemmingsplannen worden aangepast.

Dat is gebeurd door middel van een inpassingsplan, dat is vastgesteld door de Ministers van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) (nu Minister van Economische Zaken) en van Infrastructuur en Milieu (IenM). Daarnaast is voor het project een aantal andere besluiten nodig. Deze besluiten worden met dezelfde procedure (rijkscoördinatieregeling), maar in meerdere fasen voorbereid, onder coördinatie van de Minister van Economische Zaken (EZ).

Het inpassingsplan, het milieueffectrapport (MER) en een deel van de besluiten die voor het project nodig zijn (fase 1 en fase 2) lagen respectievelijk van 28 september tot en met 9 november 2012 en van 23 augustus 2013 tot en met 4 oktober 2013 ter inzage. Inmiddels zijn deze definitief en onherroepelijk.

Deze kennisgeving gaat over enkele nieuwe ontwerpbesluiten die ook voor het project nodig zijn (derde fase).

Ontwerpbesluiten van fase 3

Wat gaat er precies gebeuren in fase 3? Voor de nieuwe hoogspannings-verbinding zijn tijdelijke 150 kV noodlijnen nodig. Voor de aanleg van de tijdelijke 150 kV lijnen zijn zes ontwerpbesluiten opgesteld op grond van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken, de Wet luchtvaart, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en de Waterwet. Het gaat om tijdelijke noodlijnen voor het gedeelte Beverwijk – Vijfhuizen.

Fase 4

De ontwerpbesluiten voor het gedeelte van Vijfhuizen naar Bleiswijk volgen in een later stadium, fase 4 genoemd.

U kunt nu formeel een reactie indienen (zienswijze)

U mag uw zienswijze geven over de eerder genoemde overige ontwerpbesluiten voor de nieuwe hoogspanningsverbinding Beverwijk – Zoetermeer (Bleiswijk) gedeelte Beverwijk – Vijfhuizen (fase 3). In uw zienswijze kunt u ingaan op alle onderdelen van deze overige ontwerpbesluiten.

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke (delen van de) ontwerpbesluiten u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

U kunt, bijvoorbeeld, ingaan op de volgende punten:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de ontwerpbesluiten?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dat toelichten?

Het is goed om te weten dat alleen een belanghebbende die op het ontwerp van een besluit een zienswijze heeft ingebracht, later tegen dat besluit beroep kan instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (tenzij hem geen verwijt kan worden gemaakt van het niet-indienen van een zienswijze).

Hoe kunt u reageren?

Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur via een digitaal reactieformulier dat is te vinden op de website www.bureau-energieprojecten.nl . U kunt niet reageren via e-mail.

U kunt ons ook schrijven: Bureau Energieprojecten, Inspraakpunt Randstad 380 kV Beverwijk – Bleiswijk, Postbus 23, 2290 AA Wateringen. Wilt u uw zienswijze mondeling geven? Dat kan via Bureau Energieprojecten op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur, T (070) 379 89 79.

U kunt uw zienswijze geven vanaf vrijdag 4 april tot en met donderdag 15 mei 2014.

Inzien

De ontwerpbesluiten voor de derde fase kunt u inzien van 4 april 2014 tot en met 15 mei 2014 op een aantal locaties:

  • Ministerie van EZ, Bezuidenhoutseweg 73, Den Haag, T (070) 379 89 79;

  • Gemeente Beverwijk, Stadhuis, Stationsplein 48, Beverwijk, T (0251) 256 256;

  • Gemeente Haarlemmermeer, Raadhuis, Informatiecentrum/CBI, Raadhuisplein 1, Hoofddorp, T (0900) 1852.

Bij het Ministerie van EZ, de gemeente Beverwijk en de gemeente Haarlemmermeer is het in de eerste fase vastgestelde inpassingsplan ook beschikbaar.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Alle zienswijzen worden beoordeeld en betrokken bij de definitieve besluitvorming. De definitieve besluiten zullen naar verwachting rond de zomer (2014) worden genomen. Bij de besluiten wordt dan aangegeven hoe met de zienswijzen rekening is gehouden. De besluiten zullen ter inzage worden gelegd op dezelfde plaatsen als waar nu de ontwerp-besluiten ter inzage liggen.

Waar vindt u meer informatie?

Uitgebreide informatie over het reeds vastgestelde inpassingsplan, de vastgestelde overige besluiten van fase 1, het MER en de overige ontwerpbesluiten van fase 2 is beschikbaar op www.bureau-energieprojecten.nl onder Hoogspanningsverbindingen – Randstad 380 kV – Noordring en op www.randstad380kv.nl . Hier vindt u alle documenten. Daarnaast vindt u informatie over de manier waarop het publiek is betrokken bij de totstandkoming van de plannen en wat er verder gebeurt.

Heeft u na het bezoeken van de websites nog vragen over de hoogspanningsverbinding?

Dan kunt u bellen met het Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.

Naar boven