Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, van 28 maart 2014, nr. 14043400, houdende tijdelijke vrijstelling op grond van artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden ter bestrijding van koolvlieg in de bedekte teelt van radijs (Tijdelijke vrijstelling ter bestrijding van koolvlieg in de bedekte teelt van radijs 2014)

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Gelet op artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van de Verordening (EG) 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309);

Besluit:

Artikel 1

Tijdelijke vrijstelling als bedoeld in artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van Verordening (EG) 1107/2009 wordt verleend voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Decis EC (toegelaten onder toelatingsnummer 7774 N) ter bestrijding van koolvlieg (Delia radicum) in de bedekte teelt van radijs.

Artikel 2

De vrijstelling is slechts van toepassing indien de gebruiksvoorschriften in de bijlage bij dit besluit worden nageleefd.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 april 2014 en vervalt met ingang van 30 juli 2014.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Tijdelijke vrijstelling ter bestrijding van koolvlieg in de bedekte teelt van radijs 2014.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: J.P. Hoogeveen, Directeur-Generaal Agro.

Bezwaar

Als u het niet eens bent met deze beslissing, kunt u binnen zes weken na dagtekening van dit besluit digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen.

Een digitaal bezwaarschrift kunt u indienen via ‘mijn.rvo.nl’. Om in te loggen heeft u uw gebruikerscode en wachtwoord nodig, voor de ondertekening een TAN-code. Bij een digitaal bezwaarschrift stuurt u een kopie van dit besluit mee als pdf-bestand of u stuurt een kopie per post na.

Als u schriftelijk bezwaar wilt maken, stuurt u het ondertekende bezwaarschrift naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, afdeling Juridische Zaken, postbus 40219, 8004 DE Zwolle. Bij een schriftelijk bezwaar stuurt u een kopie van dit besluit mee met uw bezwaarschrift.

Op mijn.rvo.nl/bezwaar vindt u meer belangrijke informatie over het digitaal en schriftelijk indienen van een bezwaarschrift.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over uw bezwaarschrift, kijk dan op onze website: mijn.rvo.nl. Of bel ons: 088 042 42 42 (lokaal tarief).

BIJLAGE: WGGA DECIS EC (TOELATINGSNUMMER: 7774 N)

Wettelijk Gebruiksvoorschrift

  • Toegestaan is uitsluitend het professioneel gebruik als insectenbestrijdingsmiddel door middel van een gewasbehandeling in de bedekte teelt van radijs.

  • Minimum interval tussen toepassingen bedraagt 7 dagen.

  • Veiligheidstermijn: de termijn tussen de laatste toepassing en de oogst mag niet korter zijn dan 7 dagen.

  • Dosering (middel) per toepassing: maximaal 0,5 L/ha.

  • Per teeltseizoen mogen maximaal 2 toepassingen worden uitgevoerd.

Gebruiksaanwijzing

  • Bedekte teelt van radijs ter bestrijding van koolvlieg (Delia radicum).

  • Zodra aantasting optreedt dient met bespuiting begonnen te worden.

Let op: dit middel kan schadelijk zijn voor natuurlijke vijanden. Raadpleeg uw leverancier van natuurlijke vijanden over het gebruik van dit middel in combinatie met het gebruik van natuurlijke vijanden.

TOELICHTING

Algemeen

Artikel 53 van de Verordening (EG) 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309) (hierna: Verordening (EG) 1107/2009) en artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb) maken het mogelijk in bijzondere omstandigheden vrijstelling te verlenen van het verbod om een niet toegelaten gewasbeschermingsmiddel binnen Nederland te brengen, op de markt te brengen, voorhanden te hebben of te gebruiken.

Vrijstelling kan worden verleend als een maatregel nodig blijkt voor een gecontroleerd en beperkt gebruik ter beheersing van een gevaar dat op geen enkele andere redelijke manier te beheersen is.

Met dit besluit wordt tijdelijk vrijstelling verleend voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Decis EC (toegelaten onder toelatingsnummer 7774 N) ter bestrijding van koolvlieg (Delia radicum) in de bedekte teelt van radijs.

Gevaar voor de teelt

Indien de koolvlieg onvoldoende beheerst kan worden in een vroeg stadium, dan betekent dit dat de koolvlieg gedurende de hele zomer schade kan veroorzaken. De schade kan dan oplopen tot 50.000 euro per hectare per jaar. Daarnaast kan imagoschade ontstaan wanneer bij de consumptie als snack een koolvlieglarve in de radijs wordt aangetroffen door de consument. Het uitselecteren van aangetaste radijzen kost veel extra arbeid, omdat aantasting aan de buitenkant van de knol vaak moeilijk te zien zonder de radijs door te snijden.

Een landbouwtechnisch doelmatige geïntegreerde bedekte teelt van radijs wordt gezien het bovenstaande bedreigd indien er geen effectief middel beschikbaar is voor de bestrijding van koolvlieg.

Alternatieven

Door de grond te stomen worden de eventuele poppen van koolvlieg die in de bodem aanwezig zijn gedood. Met name in de eerste teelt na het stomen is deze maatregel effectief. Door invlieg van buiten en door de intensieve teelt kan de populatie zich echter snel weer opbouwen. Het ophangen van vangplaten is met name bedoeld voor de signalering. Bij hogere plaagdruk is deze methode onvoldoende effectief voor de bestrijding van koolvlieg. Het aanbrengen van het insectengaas om invlieg te voorkomen is niet voldoende effectief en brengt hoge kosten met zich. Daarnaast kan minder goed worden gelucht waardoor met name in de lente- en zomerperiode onvoldoende kan worden gekoeld. Een te hoge temperatuur leidt tot kwaliteitsverlies.

Uit onderzoek is gebleken dat bodemroofmijten in zandgronden met weinig organische stof moeilijk kunnen overleven. Toedienen van extra organische stof leidde tot toename van andere schadelijke organismen zoals stromijt en dansmuggen.

Verder zijn de mogelijkheden van zaadcoating met insecticiden onderzocht. Een middel leek perspectiefvol maar de lopende aanvraag kan waarschijnlijk niet worden gerealiseerd in verband met problemen in het toelatingsdossier.

Er is één middel op basis van rynaxypyr toegelaten voor de bestrijding van koolvlieg in de bedekte teelt van radijs. Dit middel mag maximaal drie maal per jaar en twee maal per teelt worden toegepast. Het interval tussen bloktoepassingen dient ten minste 10 weken te bedragen. Telers starten met toepassen van dit middel zodra de eerste aantasting wordt waargenomen, om te voorkomen dat de populatieopbouw van koolvlieg onbeheersbaar wordt. Dit is echter onvoldoende om koolvlieg gedurende het hele jaar voldoende te kunnen bestrijden. Naast de beperkingen in het gebruik heeft de sector aangegeven dat de werking van rynaxypyr tegen koolvlieg in de praktijk onvoldoende is.

Naast het middel op basis van rynaxypyr is een aantal andere insecticiden toegelaten in de bedekte teelt van radijs op basis van pyrethrum, abamectine of Bacillus thuringiensis. Deze middelen hebben geen of onvoldoende werking op koolvlieg. Dit brengt met zich mee dat het beschikbare pakket aan maatregelen en middelen voor teeltseizoen 2014 niet toereikend is voor een effectieve bestrijding van koolvlieg in de bedekte teelt van radijs.

Bijzondere omstandigheden

Tot 1 januari 2013 was een middel op basis van deltamethrin, Decis EC, toegelaten voor de bestrijding van rupsen en trips in de bedekte teelt van radijs. Dit middel heeft een nevenwerking tegen koolvlieg. Bij de herbeoordeling begin 2013 is deze toelating in de bedekte teelt komen te vervallen (vanwege ontbrekend dossier), in de onbedekte teelt van radijs is de toelating nog wel beschikbaar. Er is een opgebruiktermijn vastgesteld, zodat de sector nog tot 1 januari 2014 kon beschikken over Decis EC. Eind december is door de toelatinghouder een aanvraag voor een reguliere toelating voor de bedekte teelt ingediend.

Daarmee is er perspectief voor de toelating van deltamethrin in de bedekte teelt van radijs en sprake van bijzondere omstandigheden die een kortstondig noodverband rechtvaardigen.

Advies College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Met risicoreducerende maatregelen voldoet de vrijstelling aan de eisen ten aanzien van bijen en niet-doelwitarthropoden.

Door de normoverschrijding met betrekking tot aquatische organismen en sediment organismen voldoet deze toepassing niet aan de eisen, maar door de beperkte omvang van de toepassing is het risico acceptabel.

De overwegingen

Koolvlieg is een teeltbedreigend probleem voor de bedekte teelt van radijs waarvoor het beschikbare pakket aan bestrijdingsmaatregelen en -middelen niet afdoende is. Er is perspectief voor de toelating van deltamethrin in de bedekte teelt van radijs wat een kortstondig noodverband rechtvaardigt. Vrijstelling conform artikel 38 van de Wgb, voldoet aan de landbouwkundige criteria.

Een vrijstelling is gewenst, omdat koolvlieg een teeltbedreigend probleem is in de bedekte teelt van radijs dat met het beschikbare pakket aan bestrijdingsmaatregelen en -middelen niet afdoende is te bestrijden.

Risicoreducerende maatregelen zijn opgenomen in het WGGA in de bijlage bij dit besluit.

In overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, heb ik besloten om op grond van artikel 38 van de Wgb vrijstelling te verlenen voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Decis EC, ter bestrijding van koolvlieg in de bedekte teelt van radijs.

Deze vrijstelling treedt in werking met ingang van 1 april 2014 en vervalt met ingang van 30 juli 2014.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: J.P. Hoogeveen, Directeur-Generaal Agro.

Naar boven