Zaaksverdelingsreglement gerechtshof Amsterdam

Vastgesteld Bestuur gerechtshof Amsterdam en instemming Raad voor de rechtspraak d.d. 3 januari 2013

Aanvulling met artikel 2a (pilot externe wrakingskamer) vastgesteld bestuur gerechtshof Amsterdam d.d. 13 maart 2014, goedgekeurd door de Raad voor de rechtspraak d.d. 19 maart 2014.

Vooraf

In dit reglement legt het gerechtsbestuur van het gerechtshof Amsterdam vast voor welke zaken de rechtzoekende op welke zittingsplaatsen in het ressort of bij een ander gerechtshof terecht kan. Waar in het reglement wordt gesproken over behandeling van zaken, wordt gedoeld op de behandeling ter zitting.

Het gerechtsbestuur heeft bij de verdeling van zaken getoetst aan de volgende criteria: toegankelijkheid, kwaliteit en gezonde bedrijfsvoering.

In het proces van totstandkoming van dit reglement heeft het gerechtsbestuur de hoofdadvocaat-generaal van het ressort geconsulteerd.

Bepalingen

1. Zittingsplaatsen

Op de volgende zittingsplaats kunnen stukken en zaken worden ingediend of gedeponeerd en kan de rechtszoekende terecht voor informatie over een zaak:

Locatie Amsterdam (Paleis van Justitie):

Postadres: Postbus 1312 1000 BH Amsterdam

Bezoekadres tot 15 april 2013: Prinsengracht 436 1017 KE Amsterdam

Bezoekadres vanaf 15 april 2013: IJdok 20 1013 MM Amsterdam

Openingstijden: ma t/m vr van 8.30-17.00 uur

Het gerechtshof Amsterdam heeft tevens als zittingsplaatsen de lokaties van de rechtbanken Amsterdam en Noord-Holland, alsmede het Justitiëel Complex Schiphol in de gemeente Haarlemmermeer.

2. Zittingslocaties

Zaken van het gerechtshof Amsterdam worden behandeld in het Paleis van Justitie te Amsterdam.

Binnen de hiervoor genoemde zittingsplaatsen kan een andere zittingslocatie worden aangewezen.

2.a Pilot externe wrakingskamer

Bij het Gerechtshof Amsterdam loopt een pilot ‘externe wrakingskamer’ vanaf 1 april 2014 tot 1 april 2015, met de mogelijkheid tot verlenging met een half jaar tot een jaar. Gedurende deze pilot kan een wrakingszaak op grond van artikel 62b van de Wet op de rechterlijke organisatie ter (verdere) behandeling worden verwezen naar het Gerechtshof Den Haag, indien behandeling van de wrakingszaak door dat hof naar het oordeel van (de wrakingskamer van) het Gerechtshof Amsterdam wenselijk wordt geacht.

In beginsel komen alleen wrakingsverzoeken die voldoen aan de bij het Wrakingsprotocol voor de pilot ‘externe wrakingskamer’ van het Gerechtshof Amsterdam & het Gerechtshof Den Haag vastgestelde criteria in aanmerking.

Indien het wrakingsverzoek niet wordt verwezen naar het Gerechtshof Den Haag, wordt het verzoek behandeld door de wrakingskamer van het Gerechtshof Amsterdam.

3. Zaken eigen medewerkers

Zaken waarbij eigen medewerkers zijn betrokken worden verwezen naar het gerechtshof Arnhem/Leeuwarden.

4. Slotbepalingen

Dit reglement is vastgesteld door het gerechtsbestuur op 3 januari 2013. De aanvulling van artikel 2a (pilot externe wrakingskamer) is door het gerechtsbestuur vastgesteld op 13 maart 2014.

Dit reglement wordt aangehaald als: Zaaksverdelingsreglement gerechtshof Amsterdam.

Het reglement wordt gepubliceerd in de Staatscourant.

Het reglement treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dag van publicatie.

Naar boven