Nota van wijziging wetsvoorstel tot wijziging van de Pbw, de Bvt en de Bjj i.v.m. combinatievonnis, Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ)

Nota van wijziging wetsvoorstel tot wijziging van de Penitentiaire beginselenwet, de Beginselenwet verpleging ter beschikkinggestelden en de Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen. Advies Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming.

uitgebracht aan: de minister van Veiligheid en Justitie

datum: 7 maart 2014

In de gevallen waarin de rechter een combinatievonnis van gevangenisstraf en terbeschikkingstelling oplegt kan hij op grond van artikel 37b van het Wetboek van Strafrecht een advies uitbrengen over het tijdstip waarop de terbeschikkingstelling dient aan te vangen. De minister kan bij zijn beslissing over de aanvang van de terbeschikkingstelling van dit advies afwijken. Tegen deze beslissing in afwijking van het advies van de rechter kan de veroordeelde thans beroep instellen bij de beroepscommissie van de Raad. In de Nota van wijziging en de daarop gegeven toelichting wordt voorgesteld deze beroepsmogelijkheid te laten vervallen. In dit advies adviseert de Raad af te zien van het voorstel tot afschaffing van het beroep omdat het voorstel onvoldoende is onderbouwd en het de rechtspositie van de veroordeelde verzwakt.

Het advies kan worden opgevraagd bij het secretariaat van de Raad

Postbus 30 137

2500 GC Den Haag

070 - 36 19 300

www.rsj.nl

Naar boven