Logo BorseleVERKEERSBESLUIT

Instellen parkeerverbod Dorpsstraat te Heinkenszand perceel 2 t/m 98

Burgemeester en wethouders van de gemeente Borsele,

Gelet op de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht,

Overwegende:

Dat op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Dat conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer overleg is gepleegd over de handhaafbaarheid van dit verkeersbesluit met de heer J.W. Hoogstrate, de gemandateerde van de korpschef van politie Zeeland;

Uit het oogpunt van:

* Het verzekeren van de veiligheid op de wegen

* Het beschermen van de weggebruikers en passagiers

* Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade.

Is het gewenst om

Een parkeerverbod in te stellen op de Dorpsstraat te Heinkenszand. Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde situatieschets ‘bebording parkeerverbod’.

Motivering

De Dorpsstraat is een winkelstraat. In deze straat komen verschillende verkeersfuncties samen:

rijdende en parkerende auto’s, rijdende en parkerende fietsers, voetgangers lopend van huis of vanaf hun geparkeerde auto of fiets naar de winkel.

De Dorpsstraat is een smalle straat waarover verkeer in twee richtingen rijdt. Voertuigen kunnen elkaar alleen met een lage snelheid veilig passeren.

Uit onderzoek is gebleken dat de dorpsstraat op sommige plekken slecht tot niet toegankelijk is voor voetgangers, minder-validen en invaliden. Dit komt vooral doordat geparkeerde voertuigen de doorgang belemmeren.

Op grond van deze feiten en het advies van verkeerskundig adviesbureau Ligtermoet & Partners achten wij het noodzakelijk om een parkeerverbod in te stellen op de Dorpsstraat aan de straatzijde met even perceelnummers. Uitgezonderd het weggedeelte ter hoogte van het Van der Biltplein.

Het is van groot belang dat voetgangers, minder-validen en invaliden veilig gebruik kunnen maken van de Dorpsstraat. Uitgangspunt voor de inrichting van de beschikbare (verkeers)ruimte in een winkelstraat moet zijn dat voetgangers - incl. ouders met een buggy, (oudere) mensen slecht ter been en met rollator, rolstoelers en slechtzienden - het primaat hebben: er hoort altijd voldoende ruimte - minimaal 1,00 meter maar bij voorkeur 1,50 meter of meer - te zijn voor hen om de winkel veilig te bereiken.

In ons nieuwe Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan (GVVP), dat in februari 2014 is vastgesteld, hebben wij dit uitgangspunt voor de inrichting van de beschikbare (verkeers)ruimte in een winkelstraat vastgelegd.

Belangenafweging:

Dit parkeerverbod geld alleen voor de straatzijde waarlangs het geplaatst is. Het geld niet voor parkeervakken die zijn gelegen aan die straatzijde. Deze parkeervakken zijn voor de weggebruiker herkenbaar door de witte vakmarkering en de aanwezige P-logotegel in het parkeervak.

Omdat er bij Jacobusse Tweewielers, Dorpsstraat 48, onvoldoende ruimte aanwezig is voor voetgangers, minder-validen en invaliden om te passeren zijn wij genoodzaakt om de parkeerplaats daar op te heffen. Echter, ter hoogte van Dorpsstraat 46 wordt een plantvak verwijderd waardoor meer parkeerruimte ontstaat. Ook wordt ter hoogte van Dorpsstraat 82, locatie Wielemaker, op korte termijn een parkeerplaats aangelegd.

Weggebruikers kunnen hun voertuigen op diverse parkeerlocaties binnen een aanvaardbare afstand van de Dorpsstraat parkeren (zie bijlage: Parkeerlocaties) zodat zij de winkels en andere bedrijven kunnen bezoeken.

Middels een brief zijn de bewoners, winkeleigenaren en andere belanghebbenden van de Dorpsstraat geïnformeerd over ons voornemen om een parkeerverbod in te stellen.

Op 29 januari 2014 heeft de heer Priem, hoofd afdeling woonomgeving, op verzoek van de heer Wisse en de heer De Kok van de winkeliersvereniging WINBELA, een gesprek met hun gehad om verduidelijking te geven over het voorgenomen verkeersbesluit. Zij geven aan zich te kunnen vinden in de argumentatie voor het instellen van het parkeerverbod. Zij verzoeken ons wel om de parkeervakken op een niet al te opvallende manier herkenbaarder te maken opdat klanten de beschikbare ruimte efficiënter gaan gebruiken. De parkeervakken worden voorzien van witte hoekmarkering en een P-logotegel.

Op 6 februari 2014 heeft de heer Priem overleg gevoerd met twee winkeliers van de Dorpsstraat, de heer De Zwart en de heer Van der Linde. Met betrekking tot het verkeersbesluit hebben zij de volgende opmerkingen gemaakt:

  • 1.Haal de halve plek bij Jacobusse Tweewielers, Dorpsstraat 48, weg zoals gepland, de onderbouwing is logisch en begrijpelijk.

  • 2.Compensatie van het parkeervak dat wordt weggehaald ter hoogte van Dorpsstraat 48 door een parkeervak ter hoogte van Dorpsstraat 82 aan te leggen is onvoldoende. Haal het groen ter hoogte van Dorpsstraat 46 weg en herplaats dit groen ter hoogte van Dorpsstraat 48. Dit levert extra parkeerruimte op ter hoogte van Dorpsstraat 46. Op deze manier komen we iedereen tegemoet.

Reactie:

  • 1.De parkeerplaats bij Jacobusse Tweewielers, Dorpsstraat 48, wordt verwijderd.

  • 2.Het groen ter hoogte van Dorpsstraat 46 wordt verwijderd.

Op 14 februari 2014 hebben wij tevens een bezwaarschrift van de heer De Zwart en de heer Van der Linde ontvangen waarin zij nogmaals bezwaar maken tegen het weghalen van het parkeervak ter hoogte van Dorpsstraat 48 en het aan te leggen parkeerterrein bij Wielemaker ter compensatie te benoemen.

Zoals aangegeven wordt het groen ter hoogte van Dorpsstraat 46 verwijderd.

Buiten dit bezwaarschrift hebben wij geen verdere afwijzende reacties ontvangen. Dit wijst erop dat overige belanghebbenden zich hierin kunnen vinden.

Er is dan ook niet gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.

Besluit:

  • 1.Het instellen van een parkeerverbod op de Dorpsstraat tussen perceel 2 en 98 door middel van plaatsing van een bord E1, parkeerverbod, als bedoelt in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, ter hoogte van Dorpsstraat 2, 38, 40, 52, 72 en 92..

  • 2.Een en ander overeenkomstig bijgevoegde situatieschets.

  • 3.De datum van openbaarmaking van dit verkeersbesluit te bepalen op 19 maart 2014.

Heinkenszand, 11 maart 2014

Burgemeester en wethouders van Borsele,

De secretaris, De burgemeester,

Ter inzage

Het verkeersbesluit is voor iedereen in te zien van 19 maart 2014 tot en met 30 april 2014 via https://www.officielebekendmakingen.nl/staatscourant. Tevens ligt het verkeersbesluit ter inzage op de afdeling Post- en archiefzaken van de gemeente Borsele op het gemeentehuis, adres: Stenevate 10, 4451 KB te Heinkenszand. Gedurende deze periode is het mogelijk bezwaar te maken. Nadere informatie kan worden ingewonnen bij Mw. Schadé via telefoonnummer 0113-238 413.

Bijlagen:

  • 1 situatieschets ‘bebording parkeerverbod’

  • 1 illustratie markering parkeervak en P-logo tegel

  • 1 foto parkeerlocaties

  • 1 foto locatie Dorpsstraat 48

  • 1 foto locatie Dorpsstraat 46

  • 1 foto fout parkeren / gevaarlijke situatie voor voetgangers

Mededelingen

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet Bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit bekend is gemaakt een bezwaarschrift worden ingediend.

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan: Gemeente Borsele, t.a.v. het College van B&W, Postbus 1, 4450 AA Heinkenszand.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

  • a.de naam en het adres van de indiener;

  • b.de dagtekening;

  • c.vermelding van de datum en het nummer of kenmerk van het besluit waartegen het bezwaar zich richt;

  • d.een opgave van redenen waarom men zich niet met het besluit kan verenigen.

Indien een bezwaarschrift is ingediend is het mogelijk om daarnaast een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening in te dienen. Een dergelijk verzoek dient te worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank, sector bestuursrecht, Postbus 8109, 4330 EC Middelburg.

Het verzoek dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

  • a.de naam en het adres van de indiener;

  • b.de dagtekening;

  • c.vermelding van het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen en datum en nummer of kenmerk van dat besluit;

  • d.de gronden van het verzoek (motivering).

Bij het verzoek dient voorts een afschrift van het bezwaarschrift te worden gevoegd.

Naar aanleiding van het verzoek kan de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven. De griffier van de Rechtbank wijst de verzoeker na de indiening van diens verzoek op de verschuldigdheid van het griffierecht en bericht de verzoeker binnen welke termijn het verschuldigde griffierecht moet worden voldaan.

Naar boven