Logo KatwijkVerkeersbesluit Oegstgeesterweg / De Dijk - Rijnsburg

2014-04731

Gemeente Katwijk

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding en analyse

Het gedeelte van de Oegstgeesterweg dat tussen de Brouwerstraat en de A44 ligt, ook wel bekend als ‘De Dijk’, biedt de mogelijkheid voor gemotoriseerd verkeer om van Rijnsburg naar Oegstgeest te rijden en vice versa. In het verleden werd deze route met name gedurende de spitsuren door veel verkeer als alternatieve route voor de Rijnzichtweg gebruikt, wat tot veel overlast voor omwonenden leidde. Ter verbetering van de situatie is daarom destijds een beweegbare paal (een zogenaamde poller) in het wegdek van ‘De Dijk’ geplaatst, ter hoogte van het viaduct van de A44, die gedurende de spits omhoog staat. 

De dagelijkse praktijk wijst uit dat er gedurende de spitsperioden toch nog sprake is van doorgaand vrachtverkeer dat via ‘De Dijk’ naar Oegstgeest wil rijden. Gevolg hiervan is dat dit vrachtverkeer zichzelf vastrijdt ter hoogte van het viaduct van de A44 omdat de spitspaal omhoog staat. De keermogelijkheden voor vrachtwagens en andere grote voertuigen zijn hier zeer beperkt, zeker als zich ook nog voertuigen voor of achter hen bevinden. Zij moeten zich derhalve in allerlei bochten wringen om te kunnen draaien. Dit is niet alleen vervelend voor de chauffeurs van de betreffende vrachtwagens, maar leidt ook tot hinder en potentieel gevaarlijke situaties voor het overige verkeer op de weg.  

Om dit soort situaties voortaan zoveel mogelijk te voorkomen wordt het wenselijk geacht om vanaf de Brouwerstraat een geslotenverklaring voor vrachtauto’s en autobussen in te stellen op ‘De Dijk’. Aandachtspunt in deze wordt hierbij gevormd door het feit dat de aan ‘De Dijk’ gelegen bedrijven en woningen wel bereikbaar moeten blijven voor vrachtverkeer, zoals bijvoorbeeld bevoorradingsverkeer, vuilniswagens of verhuiswagens. Daarom wordt bestemmingsverkeer van de bovengenoemde geslotenverklaring uitgezonderd. 

Verkeersmaatregelen

Ter verbetering van de verkeersveiligheid op het gedeelte van de Oegstgeesterweg dat bekend staat als ‘De Dijk’ wordt ter hoogte van de Brouwerstraat een geslotenverklaring voor vrachtauto’s en autobussen op dit weggedeelte ingesteld waarvan enkel bestemmingsverkeer wordt uitgezonderd.  

Voor het instellen van een geslotenverklaring voor vrachtauto’s en autobussen moet een verkeersbesluit worden genomen. 

Legitimatie

Een verkeersbesluit is vereist voor plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Het is ook vereist voor infrastructurele maatregelen die leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik maakt (artikel 15 Wegenverkeerswet 1994). In het besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is in artikel 12 lid a opgenomen dat voor het plaatsen van verkeersbord model C7b een verkeersbesluit nodig is. Verder is in artikel 14 BABW opgenomen dat het plaatsen van onderborden zoals bedoeld in artikel 8 BABW in het verkeersbesluit tot uitdrukking moet worden gebracht. 

De bevoegdheid om op gemeentelijke wegen verkeersbesluiten te kunnen nemen, is geregeld in de Wegenverkeerswet 1994 (art 18, lid 1d) en daarin opgedragen aan het college van Burgemeester en Wethouders die deze bevoegdheid hebben gemandateerd aan het hoofd van de afdeling Beheer en Vastgoed.

Bij het nemen van een verkeersbesluit wordt rekening gehouden met de bepalingen van: 

1. De Wegenverkeerswet 1994;

2. Het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

3. Het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

4. De Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens. 

Op grond van artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen voor het Wegverkeer worden verkeersbesluiten genomen na overleg met (een gemachtigde van) de korpschef van de politie. Daartoe is op ambtelijk niveau overleg gepleegd met de verkeersadviseur van de Regionale Eenheid Den Haag. Deze heeft met betrekking tot de in dit besluit genoemde maatregelen een negatief advies afgegeven omdat handhaving hierop lastig is. De gemeente is van mening dat de maatregel desondanks een positief effect op de verkeerssituatie ter plaatse heeft en zal daarom overgaan tot het uitvoeren van de maatregel. 

In verband met de in artikel 21 (grondslag besluit) van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) dient nog te worden vermeld dat de in artikel 2, eerste lid, sub a en artikel 2, eerste lid, sub b van de Wegenverkeerswet genoemde belangen (het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers) ten grondslag liggen aan dit verkeersbesluit en in bovenstaande afwegingen tegen elkaar zijn afgewogen.

BESLUIT

  • 1.In het belang van de verkeersveiligheid een geslotenverklaring voor vrachtauto’s en autobussen, waarvan enkel bestemmingsverkeer wordt uitgezonderd, in te stellen op de Oegstgeesterweg (‘De Dijk’) welke vanaf de Brouwerstraat in oostelijke richting van kracht is. Hiertoe zal ter hoogte van de aansluiting op de Brouwerstraat een bord model C7b van Bijlage 1 van het RVV 1990 worden geplaatst, voorzien van een onderbord met daarop de tekst ‘uitgezonderd bestemmingsverkeer’.

 De verkeersmaatregelen zijn aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening met nummer 18-W12-06 .

 Bekendmaking van dit besluit geschiedt op de voorgeschreven wijze.

Katwijk, 17 maart 2014

Burgemeester en wethouders van Katwijk,
Namens deze, het hoofd van de afdeling Beheer en Vastgoed,
D. Kistemaker

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen 6 weken na verzenddatum van deze brief bezwaar maken. Stuur uw brief naar: het college van burgemeester en wethou­ders, Gemeente Katwijk, Postbus 589, 2220 AN Katwijk. Vermeld in uw brief uw naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit en de reden van uw bezwaar. Graag een kopie van het besluit meesturen.

U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal in dienen. Kijk hiervoor op www.katwijk.nl.

Bij spoed kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter, sector bestuursrecht, van de rechtbank te Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Graag een kopie van het bezwaarschrift toevoegen. Digitaal indienen kan ook via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. U moet daarvoor wel een elektronische handtekening (DigiD) hebben.

Naar boven