Logo HeerhugowaardINT14-0466 Voornemen tot verkeersbesluit Bastion

Voornemen tot Verkeersbesluit

Datum: 11 maart 2014

Onderwerp: voornemen tot verkeersbesluit voor Opheffen P-zone Bastion

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering

Uit het oogpunt van het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan en het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer is het gewenst om de parkeerverbodzone geldend in de wijk Zuidwijk aan te passen. het Bastion zal niet langer binnen de zone vallen. De verkeersborden E1 (zone) zullen worden aangepast.

Met het bovenstaande wordt beoogd de bewoners de mogelijkheid te bieden weer langs de weg te laten parkeren. Er is namens een groot deel van de bewoners een verzoek hiertoe ingediend.

Uit het verzoek blijkt dat een ruime meerderheid van de huishoudens voor het opheffen van de parkeerverbodzone is. Wij hebben ook een verzoek gekregen van een aantal andere bewoners om de parkeerverbodzone in stand te laten. Zij vertegenwoordigen een minderheid. Zij spreken vooral hun zorg uit over de verkeersveiligheid voor kinderen en mogelijke belemmering van het zicht door geparkeerde auto’s langs de weg. Wij hebben deze argumenten meegewogen in oordeel.

Dat in voorkomende gevallen parkeren langs de weg praktischer kan zijn begrijpen wij.

Door het parkeren langs de weg kan inderdaad het zicht enigszins belemmerd worden en kan de opheffing van het parkeerverbod voor de verkeersveiligheid negatief uitwerken. Wij denken echter dat de kans daarop klein is omdat:

  • Weggebruikers over het algemeen voor het zoeken van een parkeerplek (zeker voor lange duur) de parkeervakken zullen verkiezen boven parkeren langs de weg

  • In de situatie voor invoering van het parkeerverbod er geen directe aanleiding was om parkeren langs de weg te verbieden, de aanleiding voor invoering lag immers, zoals hierboven toegelicht, buiten het Bastion.

  • Zolang met inachtneming van de algemeen geldende verkeersregels langs de weg wordt geparkeerd het zicht minimaal belemmerd.

Alles afwegend zien wij dan ook geen belemmeringen in het opheffen van de parkeerverbodzone op het Bastion.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd namens de korpschef met een vertegenwoordiger van het regionaal politiekorps Noord-Holland Noord.

Ontwerpbesluit

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om de parkeerverbodzone geldend op het Bastion op te heffen.

Mededelingen

Wilt u het besluit inzien?

Het besluit ligt tot en met 28 april 2014 ter inzage. U kunt het besluit op de volgende locaties inzien:

•Gemeentehuis, informatiebalie, Parelhof 1, openingstijden:

•Maandag t/m donderdag van 10.00 uur tot 17.00 uur

•Vrijdag van 10.00 uur tot 20.00 uur

Welke stukken liggen ter inzage?

Het ontwerp verkeersbesluit

Wilt u uw mening geven?

Voordat het college van burgemeester en wethouders een definitief besluit neemt, wordt het ontwerpbesluit ter inzage gelegd voor een periode van 6 weken, dat is tot en met 28 april 2014. De gemeente volgt in dit geval de procedure volgens de artikelen 3:15 en 3:16 Algemene wet bestuursrecht.

Het is vooriedereen mogelijk zijn mening te geven over dit ontwerpbesluit. Dit kan door het indienen van een zienswijze tijdens de periode waarin het ontwerpbesluit ter inzage ligt.

Een zienswijze kan schriftelijk, per e-mail of mondeling worden ingediend. Wilt u uw zienswijze mondeling toelichten, maak dan eerst een afspraak bij de gemeente via tel. 14 072. De gemeente zal, mochten er meer mensen behoefte hebben om een mondelinge zienswijze te geven, mogelijk een hoorzitting organiseren.

De zienswijzen op het ontwerpbesluit zullen worden meegenomen in de definitieve beslissing van burgemeester en wethouders. Op het definitief besluit is alleen beroep mogelijk door diegenen die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpbesluit. (Of kan aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest.)

Wilt u meer informatie?

Neem dan contact op met de heer J.A.G. Leur afdeling Wijkbeheer, telefoon 14 072 of via e-mail naar post@heerhugowaard.nl

Naar boven