Uitbreiding lijst met sectoren blootgesteld aan risico op carbon leakage, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Oproep van het Bestuur van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) aan inrichtingen die het betreft om gegevens aan te leveren in verband met het besluit van de Europese Commissie van 18 december 2013 (2014/9/EU) – Uitbreiding lijst met sectoren blootgesteld aan risico op carbon leakage.

In december 2013 heeft de Europese Commissie besloten de lijst met sectoren die zijn blootgesteld aan een significant risico op carbon leakage, uit te breiden. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu is voornemens de kosteloze toewijzing van broeikasemissierechten voor de inrichtingen die het aangaat te wijzigen.

Het gaat om sectoren die gedroogde wei, gips en gipsplaten, smeedwerk en verwerkte aardappelproducten (gedroogd en/of ingevroren) produceren.

Welke inrichtingen?

Inrichtingen of broeikasgasinstallaties die deelnemen aan het systeem van CO2-emissiehandel (EU ETS) en een of meerdere producten produceren met een PRODCOM-code die is genoemd in het aangepaste carbon leakage-besluit 2013 komen in aanmerking voor aanpassing van de toewijzing van broeikasgasemissierechten. Ook inrichtingen die warmte exporteren naar een niet-EU ETS-inrichting die dergelijke producten maakt, komen in aanmerking voor extra toewijzing van emissierechten.

Aanleveren gegevens voor extra toewijzing

Het Bestuur van de NEa verzoekt, gelet op artikel 43 van de Regeling handel in emissierechten, inrichtingen die voldoen aan de voorwaarden om binnen dertien weken na 20 maart 2014, uiterlijk 18 juni 2014, de benodigde gegevens voor de berekening van de aangepaste toewijzing bij de NEa aan te leveren. U kunt hiervoor gebruikmaken van een invulformulier. Dit formulier en nadere informatie over de voorwaarden vindt u op www.emissieautoriteit.nl . De gegevens moeten zijn geverifieerd door een verificateur die is geaccrediteerd voor de verificatie van emissieverslagen CO2 voor de in uw inrichting verrichte activiteiten. Stuurt u het formulier met het verificatierapport naar meldingen@emissieautoriteit.nl.

Het Bestuur van de Nederlandse Emissieautoriteit, namens deze, de Directeur Nederlandse Emissieautoriteit, M. Allessie

Naar boven