Ontwerpbesluit gaswinning Groningenveld, Ministerie van Economische Zaken

Met ingang van vrijdag 14 maart tot en met donderdag 24 april 2014 ligt het ontwerp-instemmingsbesluit van de minister van Economische Zaken voor het gewijzigde winningsplan voor het Groningenveld ter inzage.

Achtergrond

De Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (hierna: NAM) wint aardgas uit het Groningenveld dat gelegen is in de gemeenten Appingedam, Bedum, Bellingwedde, Delfzijl, Eemsmond, Groningen, Haren, Loppersum, Menterwolde, Pekela, Slochteren, Ten Boer, Veendam en Old Ambt.

Op 16 augustus 2012 vond in Huizinge een aardbeving van 3,6 op de schaal van Richter plaats. Deze duurde langer en was sterker dan voorgaande bevingen. Naar aanleiding van deze beving concludeerden het KNMI en het Staatstoezicht op de Mijnen dat sterkere aardbevingen voor het Groningenveld niet langer op voorhand konden worden uitgesloten. Begin 2013 heeft de minister van Economische Zaken besloten veertien onderzoeken te laten uitvoeren voor een besluit over maatregelen om de kans op schade door aardbevingen te verminderen. NAM werd opgedragen om vóór 1 december 2013 een gewijzigd winningsplan Groningenveld in te dienen en daarbij de relevante inzichten uit de onderzoeken te betrekken.

Ontwerpbesluit instemming winningsplan Groningenveld

NAM heeft op 29 november 2013 een gewijzigd winningsplan ingediend. De wijzigingen gaan over de geleidelijke afname van de productiecapaciteit en de beheersing van het door de gasproductie veroorzaakte risico op aardbevingen. Dit met als doel om de bovengrondse effecten van aardbevingen te beperken. Op grond van artikel 34, derde lid van de Mijnbouwwet, moet de minister van Economische Zaken een besluit nemen over het gewijzigde winningsplan. De minister heeft een ontwerp voor dit instemmingsbesluit opgesteld.

De minister legt de volgende documenten (met uitzondering van de vertrouwelijke bedrijfs- en fabricagegegevens en gegevens die betrekking hebben op de persoonlijke levenssfeer) ter inzage:

  • Het ontwerpbesluit instemming winningsplan Groningenveld;

  • De ingediende aanvraag van NAM (gewijzigd winningsplan Groningenveld met bijbehorend meet- en monitoringsplan);

  • De overige op het ontwerpbesluit betrekking hebbende stukken.

Dit besluit doorloopt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht.

Waar kunt u het ontwerpbesluit inzien?

De stukken liggen met ingang van vrijdag 14 maart tot en met donderdag 24 april 2014 tijdens de reguliere openingstijden ter inzage bij:

  • Gemeente Eemsmond, Hoofdstraat-West 1, Uithuizen, T (0595) 43 75 55;

  • Gemeente Loppersum, Molenweg 12, Loppersum, T (0596) 54 82 00;

  • Gemeente Slochteren, Hoofdweg 10a, Slochteren, T (0598) 425 555;

  • Provincie Groningen, provinciehuis, Martinikerkhof 12, Groningen, T (050) 316 4911;

  • Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73, Den Haag, T (070) 379 8911.

Alle stukken zijn ook digitaal te vinden op www.bureau-energieprojecten.nl .

Waar kunt u op reageren?

U kunt uw zienswijze geven over het ontwerpbesluit instemming winningsplan Groningenveld. In uw zienswijze kunt u ingaan op alle onderdelen van het ontwerpbesluit. We stellen het op prijs als u aangeeft op welk deel van het ontwerpbesluit u reageert en als u uw zienswijze onderbouwt met argumenten. U kunt bijvoorbeeld ingaan op de volgende punten:

  • Op 5 productielocaties bij Loppersum wordt de gaswinning per direct met 80% verminderd;

  • Er komt een maximum per jaar voor de gasproductie voor de jaren 2014, 2015 en 2016;

  • De ondergrond wordt verder onderzocht en er zal intensief worden gemeten;

  • Er komt één uitvoeringsorganisatie voor het gecoördineerd herstellen van schade en versterken van gebouwen;

  • In het najaar van 2015 komt er een norm voor de risico’s van aardbevingen door de gaswinning;

  • Het gewijzigde winningsplan geldt voor drie jaar. Vóór 1 juli 2016 moet NAM opnieuw een gewijzigd winningsplan Groningenveld indienen, waarin de dan beschikbare nieuwste inzichten zijn verwerkt.

Hoe kunt u uw zienswijze kenbaar maken?

Vanaf vrijdag 14 maart tot en met donderdag 24 april 2014 kan iedereen schriftelijk of mondeling zienswijzen over het ontwerpbesluit indienen.

Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur digitaal. Dat kan via het digitale zienswijzeformulier op www.bureau-energieprojecten.nl . Reacties via e-mail worden in deze procedure niet geaccepteerd.

U kunt uw zienswijze ook sturen naar:

Bureau Energieprojecten

Inspraakpunt Gaswinning Groningenveld

Postbus 23

2290 AA Wateringen

Wilt u uw zienswijze mondeling geven? Dat kan tijdens één van de informatiemarkten of door – op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur – te bellen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, T (088) 042 42 42. In het keuzemenu kiest u voor de optie ‘Winningsplan aardgas Groningen’.

Informatiemarkten

Eind maart, begin april zijn er drie informatiemarkten in Noordoost-Groningen waar u informatie kunt krijgen over het ontwerpbesluit.

Tijdens deze informatiemarkten kunt u ook uw vragen stellen over onderwerpen die buiten de reikwijdte van het ontwerpbesluit vallen, maar die wel deel uitmaken van het Kabinetsbesluit van 17 januari 2014 over de gaswinning in Groningen. Dit betreft bijvoorbeeld de leefbaarheid en het economisch perspectief voor de regio, de schadeafhandeling en de regeling voor waardedaling van huizen. Binnenkort wordt u over de precieze data en locaties geïnformeerd via een advertentie in deze krant

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Alle zienswijzen worden betrokken bij de definitieve besluitvorming. Het definitieve besluit omtrent instemming met het gewijzigde winningsplan Groningenveld zal naar verwachting medio augustus 2014 (na de schoolvakanties van Noord-Nederland) ter inzage worden gelegd. Bij het besluit wordt dan aangegeven hoe met de zienswijzen rekening is gehouden. Het besluit zal ter inzage worden gelegd op dezelfde plaatsen als waar nu het ontwerpbesluit ter inzage ligt en zal ook via de website www.bureau-energieprojecten.nl beschikbaar zijn. Een belanghebbende die op het ontwerp van het besluit een zienswijze heeft ingebracht, kan later tegen dit besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Meer informatie

Uitgebreide informatie vindt u op www.rijksoverheid.nl/aardbevingen-in-groningen . Heeft u na het bezoeken van de websites nog vragen? Dan kunt u bellen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, T (088) 042 42 42.

Naar boven