Logo Amsterdam - Oost
Kennisgeving Coördinatiebesluit en ontwerpbesluiten Wibautstraat 125-131 (Parooltoren en Trouwgebouw), Amsterdam - Oost

De ontwerpbesluiten zijn:

  • Ontwerpbestemmingsplan Wibautstraat 125-131;

  • Ontwerp-omgevingsvergunning Wibautstraat 125-131;

  • Ontwerpbesluit vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder Wibautstraat 125-131.

Het Dagelijks bestuur van stadsdeel Oost maakt, ingevolge de Wet ruimtelijke ordening, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en de Wet geluidhinder, het volgende bekend.

Coördinatiebesluit, ex artikel 3.31 Wro

Door de Deelraad van Oost is, als bedoeld in artikel 3.31 Wet ruimtelijke ordening, op 29 oktober 2013 besloten om de coördinatieregeling toe te passen met betrekking tot het bouwplan voor de percelen Wibautstraat 125-131 om de functies horeca V (het aanbieden van logies, zijnde o.a. hotel), extended stay, wonen, aan-huis-gebonden beroepen en -bedrijven, ondergeschikte horeca, parkeren en detailhandel, dienstverlening, bedrijven, horeca IIa, IIb, III en IV in de kelder en in de eerste bouwlaag mogelijk te maken.

De coördinatie heeft betrekking op het bestemmingsplan, de omgevingsvergunning en het besluit tot vaststelling hogere waarden. Dit betekent dat de voor het bouwplan benodigde besluiten tegelijkertijd in één procedure worden voorbereid. Hierop is de Uniforme Openbare Voorbereidingsprocedure (3.4 Awb) van toepassing. Het Dagelijks bestuur verzorgt de coördinatie tussen de vaststelling van het bestemmingsplan, de omgevingsvergunning en het besluit tot vaststelling hogere waarden. Tegen het coördinatiebesluit zelf staat geen rechtsbescherming open.

Ontwerpbestemmingsplan Wibautstraat 125-131 en ontwerp-omgevingsvergunning Wibautstraat 125-131

Het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp-omgevingsvergunning zien toe op de percelen Wibautstraat 125-131. Het plangebied wordt in het noorden begrensd door de terreingrens tussen de voormalige Technische School Patrimonium en de Parooltoren, alsmede het hart van de Vrolikstraat. In het oosten wordt de begrenzing gevormd door het hart van de Olmenweg en het hart van de Platanenweg. Het zuiden van het plangebied wordt begrensd door het hart van de Platanenweg en het westen wordt begrensd door het hart van de Wibautstraat.

Het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp-omgevingsvergunning zien toe op het vestigen van de functies horeca V (het aanbieden van logies, zijnde o.a. hotel), extended stay, wonen, aan-huis-gebonden beroepen en -bedrijven, ondergeschikte horeca, parkeren en detailhandel, dienstverlening, bedrijven, horeca IIa, IIb, III en IV in de kelder en in de eerste bouwlaag mogelijk te maken. Het bouwplan wordt grotendeels gerealiseerd in bestaande bebouwing. Uitsluitend het entreegebouw aan de zijde van de Wibautstraat en een optopping aan de voorzijde van het Trouwgebouw worden nieuw gerealiseerd.

Ontwerpbesluit vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder Wibautstraat 125-131

Het ontwerpbestemmingsplan maakt geluidgevoelige bestemmingen in de vorm van wonen mogelijk. De geluidbelasting op die bestemmingen voldoen niet aan de waarden zoals die zijn voorgeschreven in de Wet geluidhinder. Het gaat daarbij om zowel spoorweglawaai als wegverkeerslawaai. Die waarden moeten bij de vaststelling van het bestemmingsplan in acht worden genomen wanneer de betreffende gronden in een geluidszone zijn gelegen (spoor en weg). Onder voorwaarden is een hogere geluidsbelasting mogelijk. Hiervoor dienen hogere waarden te worden vastgesteld. Hiertoe dient het ontwerpbesluit vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder Wibautstraat 125-131.

Crisis- en herstelwet

Het bestemmingsplan maakt de transformatie mogelijk van langdurig leegstaande kantoren en industriële gebouwen naar andere gebruiksmogelijkheden. Hierdoor is de Crisis- en Herstelwet van toepassing. Dit heeft geen gevolgen voor deze fase, maar wel voor de beroepsfase die volgt na vaststelling van het bestemmingsplan.

Ter inzage legging en digitaal beschikbaar stellen

Het coördinatiebesluit, het ontwerpbestemmingsplan, de ontwerp-omgevingsvergunning en het ontwerpbesluit tot vaststelling hogere waarden liggen met ingang van 13 maart 2014 t/m 23 april 2014 (6 weken) voor een ieder ter inzage bij de balie Publieksvoorlichting van het stadsdeelkantoor, Oranje-Vrijstaatplein 2 te Amsterdam. Deze is op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag geopend van 8:30 tot 16:00 uur en op donderdag van 13:00 tot 20:00 uur. U dient hiervoor een afspraak te maken via www.oost.amsterdam.nl of telefonisch via 14 020. Het ontwerpbestemmingsplan is digitaal in te zien op www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.M1304BPSTD-OW01.

Zienswijzen

Gedurende bovengenoemde termijn kan een ieder zijn zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan, naar voren brengen bij de deelraad van stadsdeel Oost. Gedurende bovengenoemde termijn kan een ieder zijn zienswijze over de ontwerp-omgevingsvergunning en het ontwerpbesluit tot vaststelling hogere waarden naar voren brengen bij het Dagelijks bestuur van stadsdeel Oost.

Schriftelijke zienswijzen kunt u sturen naar Stadsdeel Oost, t.a.v. de Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid, Postbus 94801, 1090 GV Amsterdam. Voor mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken met dhr. R. Leenstra van de Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid (tel. 020-253 5629/e-mail r.leenstra@oost.amsterdam.nl).

Informatieavond

Op woensdag 2 april 2014 is er een informatieavond voor belangstellenden. Tijdens deze avond wordt het bouwplan gepresenteerd. De informatieavond vindt plaats van 19:30 uur tot 21:30 uur in restaurant Baut, Wibautstraat 125 te Amsterdam.

Alvast kennismaken met The Studenthotel?

Voorafgaand aan de informatieavond bent u van harte uitgenodigd om alvast kennis te maken met het concept van The Studenthotel. Hiervoor zijn twee gelegenheden, namelijk woensdag 26 maart 2014 vanaf 18:00 uur en voorafgaand aan de informatieavond op woensdag 2 april 2014 vanaf 18:00 uur. Het bezoekadres is: The Studenthotel, Jan van Galenstraat 335. Indien u met de metro komt, kunt u uitstappen op de halte Metro Jan van Galenstraat. Indien u met de auto komt dan is parkeren openbaar in de Van de Sande Bakhuijzestraat 2-6.

Amsterdam, 12 maart 2014

Dagelijks Bestuur van stadsdeel Oost

Naar boven