Wijziging Beleidsregels UWV onderzoek interne jobcoaching

Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen,

Gelet op artikel 32b van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen;

Besluit:

ARTIKEL I

Het besluit Beleidsregels UWV onderzoek interne jobcoaching – laatstelijk gewijzigd bij besluit van 4 februari 2013, Stcrt 2013, 3429 – wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt een nieuw onderdeel toegevoegd, luidende:

h. werkgever 2014:

de werkgever die zich in het kalenderjaar 2014 aanmeldt voor het onderzoek interne jobcoach.

B

In artikel 3, tweede lid wordt ‘voortzetting van de subsidie voor 2012 en 2013’ vervangen door: voortzetting van de subsidie voor 2012, 2013 en 2014.

C

Artikel 4, eerste lid, onderdeel b, komt te luiden: De omvang en kwaliteit van de door de werkgever geboden persoonlijke ondersteuning is passend. De door de werkgever beoogde begeleider is, gelet op de bijzonderheden van de werknemers, in staat jobcoaching te verrichten.

D

Artikel 6, derde lid, komt te luiden:

  • 3. De werkgever die deelneemt aan het onderzoek zal op een daartoe strekkend verzoek van UWV per ommegaande zijn administratie overleggen teneinde inzichtelijk te maken dat de subsidie is besteed aan de persoonlijke ondersteuning van de persoon/personen waarvoor deze werkgever subsidie ontvangt. UWV kan de werkgever hiertoe bezoeken dan wel verzoeken om een (digitale) kopie van zijn administratie aan UWV te overhandigen.

E

In artikel 7, eerste en tweede lid wordt ‘31 december 2013’ vervangen door: 31 december 2014.

F

In artikel 8 eerste lid wordt ‘31 december 2013’ vervangen door: 31 december 2014.

G

Na artikel 8 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende

Artikel 8a Terugvordering

Onverschuldigd betaalde subsidie wordt in ieder geval teruggevorderd indien niet aan de verplichtingen, opgenomen in deze Beleidsregels, is voldaan.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2014.

Dit besluit wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

Amsterdam, 11 februari 2014

B.J. Bruins Voorzitter Raad van bestuur UWV

TOELICHTING

Algemeen

Op 1 januari 2011 zijn de Beleidsregels UWV onderzoek interne jobcoach (zie Staatscourant 724 van 18 januari 2011) in werking getreden. Het aanmelden voor deelname aan dit onderzoek door werkgevers kon plaatsvinden vanaf 1 januari 2011 tot en met 31 december 2011. In het uitloopjaar 2012 was het voor de deelnemende werkgevers (hierna te noemen werkgevers 2011) mogelijk een verlenging aan te vragen voor personen die in dienst waren.

De door het onderzoeksbureau, als genoemd in lid 4 van artikel 6, in het 4e kwartaal 2012 opgeleverde eindrapportage geeft aan dat de regeling voor de deelnemende werkgevers 2011 toegevoegde waarde heeft. Om werkgevers 2011 die al meedoen aan het onderzoek interne jobcoach continuïteit te bieden, is voor hen het onderzoek interne jobcoach in 2013 verlengd met een 2e uitloopjaar. Met ingang van 1 januari 2013 bestaat voor ‘nieuwe’ werkgevers de mogelijkheid toe te treden tot het onderzoek interne jobcoach. Aan zgn. ‘wajong georiënteerde werkgevers’ is per 1 januari 2013 de mogelijkheid geboden om op speciale wijze aan het onderzoek interne jobcoach deel te nemen. Werkgevers die in 2013 zijn toegetreden tot het ‘onderzoek interne jobcoach’ worden hierna aangeduid met werkgevers 2013.

UWV wil ook in 2014 werkgevers en ‘wajong georiënteerde werkgevers’ de mogelijkheid bieden om deel te (blijven) nemen aan het onderzoek interne jobcoach. Zo ontstaat meer continuïteit in de ondersteuning aan zowel de werknemers als de werkgevers. Werkgevers 2011 die meedoen aan het onderzoek krijgen een derde uitloopjaar. Werkgevers 2013 die meedoen, krijgen een tweede uitloopjaar. Dat houdt in dat voor beide categorieën werkgevers de deelname aan de regeling onder vrijwel gelijkblijvende voorwaarden doorloopt tot 31 december 2014. Wel zal UWV in 2014 (laten) evalueren of het onderzoek interne jobcoach van toegevoegde waarde is voor in het bijzonder ‘wajong georiënteerde werkgevers’. Tegelijkertijd zal UWV (laten) onderzoeken of de kwaliteit van de persoonlijke ondersteuning aan de werknemers van voldoende niveau is. De uitkomsten van deze evaluatie vormen input voor het Ministerie van Sociale Zaken bij zijn afweging al dan niet over te gaan tot het treffen van een wettelijke regeling ter vervanging van onderhavige wijziging beleidsregels onderzoek interne jobcoach.

Artikel 1

Onderdeel A

Nieuwe werkgevers die in 2014 voor het eerst meedoen aan het onderzoek interne jobcoaching worden werkgevers 2014 genoemd. Dit als onderscheid van de werkgevers die vanaf 2011 of 2013 deelnemen. Voor hen geldt namelijk een aantal andere verplichtingen.

Onderdeel B

De verlenging van het onderzoek met één extra jaar impliceert dat de reeds aan het onderzoek deelnemende werkgever 2011 of 2013 ook in 2014 kan mee blijven doen aan het onderzoek interne jobcoaching.

Onderdeel C

De arbeidsdeskundige van UWV beoordeelt voor de werkgevers 2014, naast de toetsing aan de reeds bestaande parameters, of de interne jobcoach de kwaliteit heeft om de begeleiding vorm te geven. Gekeken wordt o.a. naar de vorm en de duurzaamheid van de arbeid van degene die de interne jobcoach begeleidt. Artikel 4, eerste lid onderdeel b is hierop aangepast.

Onderdeel D

De werkgever 2011, 2013 en 2014, die deelneemt aan het onderzoek interne jobcoach heeft de verplichting om een administratie bij te houden van de activiteiten met betrekking tot de persoonlijke ondersteuning van de persoon/personen waarvoor hij subsidie ontvangt. Daarnaast heeft de werkgever de verplichting om die administratie beschikbaar te stellen aan UWV. Met de wijziging van artikel 6, derde lid, wordt deze verplichting aangescherpt. Het derde lid van artikel 6 regelt dat de werkgevers op een daartoe strekkend verzoek, aan UWV inzicht in deze administratie geeft. Zo heeft UWV de mogelijkheid om steeksproefsgewijs en indien daartoe aanleiding is te controleren of en zo ja, in hoeverre de subsidie ook daadwerkelijk is besteed aan persoonlijke ondersteuning van de werknemer(s).

Onderdeel E

De looptijd van het onderzoek wordt verlengd tot 31 december 2014. Neemt een werkgever nog niet deel, dan kan hij ook in 2014 een aanvraag voor interne jobcoaching indienen. Deze nieuwe deelnemers worden aangeduid als werkgevers 2014.

Onderdeel F

Het beschikbare subsidie bedrag van € 4,3 miljoen is beschikbaar tot en met 31 december 2014.

UWV kan indien het in het eerste lid van artikel 8 genoemde subsidiebedrag wordt bereikt, de toegang tot het onderzoek interne jobcoach stopzetten en geen nieuwe aanvragen meer in behandeling nemen. De uiterste datum waarover UWV subsidie verleent, is 31 december 2014 voor het subsidiejaar 2014 of zoveel eerder als het subsidieplafond is bereikt.

Onderdeel G

Onverschuldigd betaalde subsidie wordt in ieder geval teruggevorderd indien niet aan de verplichtingen, opgenomen in deze beleidsregels, is voldaan. Een voorbeeld van deze verplichting is het bijhouden van een administratie, het deelnemen aan de verplichting tot de ontwikkeling van een digitale verantwoording en meewerken aan een door UWV te verrichten administratieve controle. Deze opsomming is niet limitatief. Onverschuldigde subsidies die worden betaald als gevolg van het feit dat werkgevers verplichtingen overtreden mogen niet ten laste van de fondsen komen. Daarnaast heeft UWV er belang bij dat de werkgever zijn verplichtingen nakomt.

B.J. Bruins Voorzitter Raad van bestuur UWV

Naar boven