Logo Buren
Vastgesteld bestemmingsplan Buitengebied, Middelwaard West, Lienden en het besluit Wet geluidhinder (hogere grenswaarde), Buren

De gemeenteraad van Buren heeft op 25 februari 2014 het bestemmingsplan Buitengebied, Middelwaard West, Lienden gewijzigd vastgesteld.

Wat maakt dit bestemmingsplan mogelijk?

Aan de Marsdijk in Lienden, ten zuiden van de brug van de gemeente Rhenen, ligt het bedrijventerrein Middelwaard West. Op dit bedrijventerrein zijn drie bedrijven gevestigd: Middelwaard B.V., K3Delta en AgruniekRijnvallei. Het bedrijf Middelwaard BV heeft een omgevingsvergunning voor het uitbreiden van haar bedrijf. Deze uitbreiding namen we op in het bestemmingsplan. Ook K3Delta wil graag ontwikkelen op deze locatie. Ook vroeg AgruniekRijnvallei of ze een op- en overslagfaciliteit van 60 meter hoog aan de Marsdijk mogen realiseren. De gemeenteraad gaf aan de ontwikkelingen van de drie bedrijven samen mogelijk te maken in één bestemmingsplan, waarbij de hoogte van de op- en overslagfaciliteit van AgruniekRijnvallei maximaal 45 meter mag worden.

De aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan legde de gemeenteraad vast in de procesnota welke onderdeel uitmaakt van het vastgestelde plan.

Er wordt geen mer-procedure doorlopen

De milieuaspecten zijn in beeld gebracht in het bestemmingsplan. Er werd onder meer een natuurkundig onderzoek uitgevoerd. Gebleken is dat de ontwikkelingen van de drie bedrijven samen geen belangrijke nadelige gevolgen hebben voor het milieu. Het is dan ook niet nodig om een mer-procedure te doorlopen.

Beeldkwaliteitsplan

We stelden een Beeldkwaliteitsplan op. Deze maakt deel uit van het bestemmingsplan. Hierin staan de specifieke toetsingscriteria voor het plangebied. Het Beeldkwaliteitsplan vormt de basis voor welstandtoetsing bij toekomstige bouwaanvragen en geldt als (gedeeltelijke) herziening van de welstandnota.

Hogere grenswaarden

Het bestemmingsplan “Buitengebied, Middelwaard West, Lienden” kan alleen uitgevoerd worden als op basis van artikel 48 Wgh (Wet geluidhinder) een hogere grenswaarde ten gevolge van het industrielawaai wordt vastgesteld. Uit het opgestelde akoestische onderzoek blijkt dat voor drie bestaande woningen in het plangebied hogere grenswaarden nodig zijn, omdat de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A) wordt overschreden. De hogere grenswaarden gelden voor de gevels van de drie woningen aan de Marsdijk 39 en Rhenenseweg 7 en 9 in Lienden. Het college wil de grenswaarden daarom verhogen en besloot om gebruik te maken van haar bevoegdheid om hogere grenswaarden overeenkomstig de bevindingen van het akoestisch onderzoek d.d. 14 januari 2014 vast te stellen en stelde een besluit Wet geluidhinder voor een hogere grenswaarde op. Het akoestisch onderzoek maakt daar deel van uit.

Het college bracht een aantal wijzigingen aan ten opzichte van het ontwerpbesluit. De wijziging betreft onder meer het aangepaste akoestisch onderzoek. De aangebrachte wijzigingen legde het college vast in de procesnota welke onderdeel uitmaakt van het besluit Wet geluidhinder.

Hoe kunt u het bestemmingsplan en het besluit Wet geluidhinder bekijken?

Het bestemmingsplan ligt 6 weken ter inzage. Tegelijkertijd ligt ook het besluit Wet geluidhinder ter inzage. De periode start op donderdag 6 maart 2014 tot en met woensdag 16 april 2014. U kunt in deze periode de stukken inzien bij de publieksbalie in het gemeentehuis, De Wetering 1 te Maurik. Dagelijks open van 9.00 tot 12.00 uur.

Het bestemmingsplan en de Wet geluidhinder is ook te zien via www.buren.nl . Het bestemmingsplan is ook te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl.

(Het plan IDN-nummer is NL.IMRO.0214.BUIBP20130015-vg01)

Hoe kunt u reageren op het bestemmingsplan en op het besluit Wet geluidhinder?

Als u het niet eens bent met het bestemmingsplan en/of het besluit Wet geluidhinder kunt u tot en met 16 april 2014 beroep instellen als:

  • U op tijd uw zienswijze indiende tegen het eerdere ontwerp-besluit;

  • U belanghebbende bent en kan aantonen dat u met terechte reden niet in staat was om uw zienswijze tegen het voorgaande ontwerpbesluit in te dienen;

  • U belanghebbende bent en het niet eens bent met de aangebrachte wijzigingen.

Een beroepschrift kunt u indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage.

Voorlopige voorziening

Als u beroep instelt, blijft het besluit geldig totdat de Raad van State beslist over uw beroep. Misschien kunt of wilt u die beslissing op uw beroep niet afwachten. Dan kunt u de voorzieningenrechter vragen om een regeling te treffen. Deze regeling heet een voorlopige voorziening of schorsing. Dit betekent dat de rechter snel naar uw verzoek kijkt en beslist of het besluit nog niet in werking moet treden. U moet dan wel een beroepschrift hebben ingediend. Nadat u het beroepschrift heeft ingediend krijgt u bericht van de griffie van de Afdeling Bestuursrechtspraak over de verdere procedure.

Wat zijn de kosten?

Als u een beroep instelt of een voorlopige voorziening vraagt, moet u voor de behandeling betalen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vertelt u wat de behandeling inhoudt en wat u moet betalen.

Twee afzonderlijke besluiten met twee afzonderlijke procedures

Omdat sprake is van twee losse procedures is het helaas niet mogelijk met één beroepschrift tegen beide besluiten beroep in te dienen. Indien u tegen beide besluiten een beroep wilt indienen moet u dus twee aparte beroepschriften indienen bij de rechter. U kunt de rechter wel vragen beiden besluiten gevoegd te behandelen. Hiermee vraagt u de rechter de beroepen tegen beide besluiten tijdens één zitting te behandelen.

Heeft u vragen?

Voor vragen kunt u terecht bij de heer M. Douma van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. Hij is te bereiken via het telefoonnummer van de gemeente: 14 0344 (alleen die zes cijfers).

Maurik, 5 maart 2014

Burgemeester en wethouders van Buren

Naar boven