Logo Gelderland
Bestemmingsplan en besluiten voor project Huissensche Waarden, Gelderland

Bekendmaking van Gedeputeerde Staten van Gelderland en burgemeester en wethouders van Lingewaard

Bestemmingsplan en besluiten voor project Huissensche Waarden ter inzage

Het project

Het project Huissensche Waarden ziet op de herinrichting van de Huissensche Waarden en de Angerensche en Doornenburgsche Buitenpolder in de gemeente Lingewaard. Deze herinrichting maakt deel uit van de projecten die zijn opgenomen in het rijksbesluit (PKB) Ruimte voor de Rivier van december 2006 en voorziet onder andere in de veilige afvoer van hoogwater, natuurontwikkeling en mogelijkheden voor recreatie.

De herinrichting wordt mogelijk gemaakt door middel van een particulier initiatief. De rivierverruiming, de natuurontwikkeling en de recreatieve ontsluiting en ontwikkeling van het gebied worden bekostigd uit zandwinning. Daarbij blijft na uitvoering van het project een waterplas van ca. 90 ha bestaan die verbonden is met de rivier. Ook het beheer van het gebied wordt geregeld. Het beheer wordt na de herinrichting georganiseerd in samenwerking met een lokale natuurvereniging en een aantal agrariërs uit de gemeente Lingewaard.

Bestemmingsplan en vergunningen

Ten behoeve van de realisatie van dit project zijn een nieuw bestemmingsplan en een aantal vergunningen nodig. De volgende besluiten liggen daarvoor vanaf 6 maart 2014 gedurende 6 weken ter inzage:

  • Bestemmingsplan “Huissensche Waarden” van de gemeente Lingewaard. Dit bestemmingsplan is door de gemeenteraad van Lingewaard gewijzigd vastgesteld op 6 februari 2014.

  • Vergunning op grond van de Ontgrondingenwet en de Gelderse ontgrondingenverordening van de provincie Gelderland

  • Vergunningen op grond van de Waterwet van Rijkswaterstaat directie Oost-Nederland

  • Vergunningen op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van de provincie Gelderland en de Minister van Economische Zaken

  • Vergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit milieu van de gemeente Lingewaard

Bij de besluiten hoort de Reactienota Huissensche Waarden, waarin de inspraakreacties zijn beantwoord en is aangegeven welke wijzigingen ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan zijn doorgevoerd. De gemeenteraad van Lingewaard heeft besloten om geen exploitatieplan vast te stellen.

Voor dit project is een Milieueffectrapportage opgesteld. Het MER is getoetst door de Commissie m.e.r. en geldt in deze procedure als PlanMER respectievelijk BesluitMER.

Op verzoek van initiatiefnemer coördineert de Provincie Gelderland de vergunningprocedure op basis van de Ontgrondingenwet. De raad van de gemeente Lingewaard heeft op grond van artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening besloten het bestemmingsplan gezamenlijk met de vergunningen voor te bereiden en bekend te maken.

Terinzagelegging

Op het Klant Contact Centrum van de gemeente Lingewaard aan de Kinkelenburglaan 6 in Bemmel kunnen alle stukken op de daar gebruikelijke openingstijden worden ingezien. Tevens zijn de stukken op onderstaande wijze digitaal in te zien.

De besluiten en de daaraan ten grondslag liggende aanvragen zijn in te zien en te downloaden via de website www.coordinatiegelderland.nl onder Huissensche Waarden-> ter inzagelegging besluiten.

Het digitale bestemmingsplan met bijlagen is op de landelijke website ruimtelijkeplannen.nl te raadplegen. Zoek op www.ruimtelijkeplannen.nl op de naam van het bestemmingsplan. Het is ook te raadplegen op de website www.lingewaard.nl onder Wonen-> actueel-> bekendmakingen-> bestemmingsplannen-> naam van het bestemmingsplan.

Beroep

Het bestemmingsplan en de besluiten worden ter inzage gelegd. Binnen de hierboven aangegeven termijn kunnen belanghebbenden bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep instellen. Belanghebbenden kunnen beroep instellen als zij een zienswijze hebben ingediend over het ontwerpbesluit. Als een belanghebbende geen zienswijze heeft ingediend, dan kan hij/zij alleen beroep instellen als het hem/haar redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze te hebben ingediend. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er bij de definitieve vaststelling van het besluit wijzigingen zijn aangebracht ten opzichte van het ontwerpbesluit. Het beroep kan in dat geval alleen op die wijzigingen betrekking hebben.

Een beroepschrift moet binnen de in de kennisgeving aangegeven termijn worden ingediend bij:

Afdeling bestuursrechtspraak, van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State beslist in enige instantie over ingestelde beroepen.

Meer informatie over de beroepsprocedure vindt u op de internetsite van de Raad van State: www.raadvanstate.nl .

Voorlopige voorziening

Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet. Indien beroep is ingesteld, kan een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening, bijvoorbeeld inhoudende een schorsing van het besluit. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

Voor het behandelen van een beroepschrift of een verzoekschrift om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de Raad van State, telefoonnummer (070) 426 44 26.

Crisis- en herstelwet van toepassing

Op de besluiten in de gecoördineerde procedure is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit heeft onder meer tot gevolg dat de beroepsgronden direct in het beroepschrift moeten worden opgenomen en dat de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevoerd. Dit betekent dat het indienen van een zogenaamd “pro forma” beroepschrift niet mogelijk is. Een belanghebbende moet de reden(en) waarom hij/zij beroep instelt, in zijn/haar beroepschrift vermelden.

Zaaknummer 2012-017635

Arnhem, 5 maart 2014

Mede namens burgemeester en wethouders van Lingewaard, Gedeputeerde Staten van Gelderland

Naar boven