Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 2 maart 2014, nr. WJZ/14027797, houdende wijziging van de Regeling tarieven Plantenziektenwet in verband met aanpassing tarieven NAK

De Staatssecretaris van Economische Zaken;

Gelet op artikel 6a van de Plantenziektenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling tarieven Plantenziektenwet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 38, eerste lid, onder a, onder 2°, wordt ‘€ 48,40’ vervangen door: € 48,80.

B

Artikel 45a wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onder a , onder 1°, wordt ‘€ 69,25’ vervangen door ‘€ 70,70’ en wordt ‘€ 55,45’ vervangen door: € 56,55.

2. In het eerste lid, onder a, onder 2°, wordt ‘€ 53,60’ vervangen door ‘€ 54,70’ en wordt ‘€ 42,90’ vervangen door: € 43,75.

3. In het eerste lid, onder a, onder 3°, wordt ‘€ 70,60’ vervangen door ‘€ 72,00’ en wordt ‘€ 56,45’ vervangen door: € 57,60.

4. Het eerste lid, onder b, komt te luiden:

  • b. Voor de tarieven, bedoeld onder a, geldt een minimum van driemaal het verschuldigde tarief per hectare.

5. In het eerste lid, onder c, wordt ‘€ 51,25’ vervangen door ‘€ 52,30’ en wordt ‘€ 10,25’ vervangen door: € 10,45.

6. Het tweede lid, onder a, komt te luiden:

  • a. voor een onderzoek als bedoeld in het eerste lid dat elektronisch wordt aangevraagd via het NAK-loket, € 21,10 per perceel of perceelsgedeelte;.

7. In het tweede lid wordt, onder vernummering van de onderdelen b tot en met d tot c tot en met e, een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • b. voor een onderzoek als bedoeld in het eerste lid dat niet elektronisch via het NAK-loket wordt aangevraagd, € 26,10 per perceel of perceelsgedeelte;.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 mei 2014.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 2 maart 2014

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

1. Inleiding

Onderhavige regeling wijzigt de Regeling tarieven Plantenziektenwet (hierna: de tarievenregeling). In de tarievenregeling zijn de tarieven vastgelegd die door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (hierna: NVWA) en de keuringsdiensten Stichting Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad- en pootgoed van landbouwgewassen (hierna: NAK), Stichting Nederlandse Algemene Kwaliteitsdienst Tuinbouw (hierna: Naktuinbouw), Stichting Bloembollenkeuringsdienst (hierna: BKD) en Stichting Kwaliteits-Controle-Bureau (hierna: KCB) in rekening worden gebracht als vergoeding voor hun fytosanitaire werkzaamheden. Het betreft tarieven voor fytosanitaire inspecties en voor een aantal andere werkzaamheden, zoals laboratoriumonderzoek en de afgifte van certificaten.

Op grond van artikel 6a van de Plantenziektenwet stelt de Minister van Economische Zaken de tarieven als vergoeding van de door de NVWA en de keuringsdiensten verrichte werkzaamheden vast. Hiertoe kunnen de NVWA en de keuringsdiensten een tariefvoorstel doen. Voor de Naktuinbouw, de BKD en de KCB, zijn de tarieven op 1 januari 2014 aangepast. Vanwege het werkveld van de NAK en de daaraan gekoppelde teeltseizoenen, is met deze keuringsdienst een afwijkende datum afgesproken waarop de nieuwe tarieven in werking treden, namelijk 1 mei van het betreffende jaar. Met de onderhavige regeling worden de tarieven van de NAK gewijzigd. Uitgangspunt is dat deze fytosanitaire tarieven kostendekkend zijn.

2. Aanpassingen tarieven NAK

Buiten de aanpassing van een aantal hieronder te noemen tarieven worden de tarieven als vergoeding van de door de NAK verrichte werkzaamheden met deze regeling niet gewijzigd.

Het starttarief voor consumptieaardappelen en zaaizaden en overige producten wordt gewijzigd naar € 48,80 per inspectieaanvraag voor de eerste partij op locatie (zie artikel I, onder A). Een eerdere omissie wordt hiermee hersteld.

De tarieven voor de werkzaamheden voor AM-bemonstering worden geïndexeerd met 2% (zie artikel I, onder B, onder 1, 2, 3 en 5). Verder is het minimumtarief voor bemonstering verhoogd (zie artikel I, onder B, onder 4). Er wordt voortaan uitgegaan van driemaal het tarief per hectare, bedoeld in artikel 45a, eerste lid, onder a, van de tarievenregeling. Dit is gedaan om deze tarieven kostendekkend te laten zijn.

Indien wordt gekozen voor een digitale wijze van aanvragen van het AM-onderzoek, dan wordt voor het onderzoek € 21,10 per perceel of perceelsgedeelte in rekening gebracht; bij een andere wijze van aanvragen geldt hiervoor een tarief van € 26,10 per perceel of perceelsgedeelte (zie artikel I, onder B, onder 6 en 7).

3. Regeldrukeffecten

Omdat retributies buiten de definitie van administratieve lasten of nalevingskosten vallen, heeft aanpassing van de tarieven geen gevolgen voor de regeldruk.

4. Inwerkingtreding

In afwijking van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309) treedt deze regeling in werking met ingang van 1 mei 2014.

De reden voor deze afwijking van de vaste verandermomenten is dat de tarieven van de NAK voor een teeltseizoen worden vastgesteld. Dit teeltseizoen start per 1 mei van een jaar.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven