Besluit van de Minister van Veiligheid en Justitie van 14 februari 2014, nr. 461199, houdende wijziging van het Instellingsbesluit Taskforce overvallen in verband met de verlenging van de instellingsduur en in verband met een wijziging van de samenstelling

De Minister van Veiligheid en Justitie,

Besluit:

ARTIKEL I

Het Instellingsbesluit Taskforce overvallen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel g wordt vervangen door: de heer mr. A.Th.H. van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland en tevens lid van het dagelijks en algemeen bestuur van VNO-NCW;

2. Na onderdeel g wordt een nieuw onderdeel ingevoegd, luidende: de heer mr. N.J.J. Kesteren, algemeen directeur MKB Nederland en VNO-NCW.

B

Artikel 9, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

Dit besluit vervalt met ingang van 15 oktober 2015.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt met terugwerkende kracht met ingang van 15 oktober 2013 in werking.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

TOELICHTING

Bij besluit van 6 oktober 2009 is de Taskforce overvallen voor de duur van twee jaar ingesteld, gerekend vanaf 15 oktober 2009, met als taak het signaleren van knelpunten bij de aanpak van overvallen en het doen van aanbevelingen aan de Minister van Veiligheid en Justitie voor verbetering van die aanpak. Bij besluit van 4 oktober 2011 is de Taskforce overvallen met ingang van 15 oktober 2011 voor een periode van twee jaar verlengd.

In de Taskforce overvallen zijn de relevante publieke en private partijen verenigd. De Taskforce heeft in de afgelopen periode een belangrijke bijdrage geleverd aan de aanpak van overvallen in Nederland. In 2012 waren er 1982 overvallen, dat is 13% minder overvallen ten opzichte van 2011. Deze daling zet zich voort in 2013, in de eerste 10 maanden van 2013 is het aantal overvallen verder gedaald met 15% ten opzichte van dezelfde periode 2012.

In opdracht van de Taskforce is een onderzoek verricht naar het fenomeen overvallen en het landelijk beleid daarop. Dit heeft geresulteerd in het rapport ‘Overvallen in Nederland. Een fenomeenanalyse en evaluatie van de aanpak’. Op basis hiervan heeft de Taskforce in het ‘Actieprogramma Ketenaanpak Overvalcriminaliteit’ aanbevelingen gedaan voor de verbetering van de aanpak van overvallen in Nederland. Naast het signaleren van (nieuwe) knelpunten bij de aanpak van overvallen richt de Taskforce zich ook op het monitoren van de uitvoering van de maatregelen uit het ‘Actieprogramma Ketenaanpak Overvalcriminaliteit’.

Om de doelstellingen uit het ‘Actieprogramma Ketenaanpak Overvalcriminaliteit’ te realiseren en de daarbij behorende maatregelen uit te voeren, is het van belang dat de Taskforce zijn werkzaamheden voortzet. De voorzitter en de andere leden zijn daarom verzocht om de werkzaamheden voor de Taskforce met nog eens twee jaar te continueren. Zij hebben hun bereidheid daartoe uitgesproken. De wijziging van artikel 9 van het Instellingsbesluit Taskforce overvallen dient om hierin te voorzien.

Dhr. Sakkers, het lid namens Transport en Logistiek Nederland en VNO-NCW is opgevolgd door dhr. Van Dijk en MBK Nederland wordt vertegenwoordigd door dhr. Van Kesteren. Daartoe wordt artikel 3 van het Instellingsbesluit gewijzigd.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

Naar boven