Regeling geautomatiseerde bijhouding 2014

Nr. 14.003883

Het bestuur van de Dienst voor het kadaster en de openbare registers,

Gelet op artikel 8, tweede lid, onder b van de Kadasterwet;

Besluit:

Artikel 1 Begripsbepalingen

Dienst:

de Dienst voor het kadaster en de openbare registers, bedoeld in artikel 2 van de Organisatiewet Kadaster;

Geautomatiseerde bijhouding:

de bijhouding van een rechtszekerheidsregistratie op geautomatiseerde wijze, als bedoeld in artikel 4, eerste lid, onderdeel a, derde lid, onderdeel a, vijfde lid, onderdeel a, zesde lid, onderdeel a en artikel 5, eerste lid, onderdeel a van de Regeling tarieven Kadaster.

Artikel 2 Geautomatiseerde bijhouding

  • 1. Geautomatiseerde bijhouding is mogelijk indien het stuk is opgemaakt door middel van één van de kadasterstylesheets die ter inzage liggen ten kantore van de Dienst of bekend gemaakt zijn op de site van de Dienst.

  • 2. In afwijking van het eerste lid kan de Dienst de rechtszekerheidsregistratie geautomatiseerd bijhouden indien een beperkingenbesluit als bedoeld in artikel 3, tweede lid, van de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken in elektronische vorm ter inschrijving wordt aangeboden. Voor inschrijving van dat beperkingenbesluit is verschuldigd het tarief dat krachtens artikel 4, zesde lid, onderdeel a, van de Regeling tarieven Kadaster geldt bij geautomatiseerde bijhouding van een rechtszekerheidsregistratie.

  • 3. In afwijking van het eerste lid staat geautomatiseerde bijhouding niet open voor een akte van overdracht betreffende een object of objecten met een koopsom van meer dan vijf miljoen euro of een hypotheekakte met een hoofdsom van meer dan vijf miljoen euro.

Artikel 3 Intrekken besluiten

De volgende besluiten worden ingetrokken:

a. Beleidsregel met betrekking tot toepassing van de artikelen 4, eerste en vierde lid, onderdeel c, en 5, eerste lid, onderdeel c, van de RtK;

b. Tarievenbesluit geautomatiseerde bijhouding 2009;

c. Besluit tarief voorlopige grenzen.

Artikel 4 Slotbepalingen

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na plaatsing in de Staatscourant en werkt terug tot 1 januari 2014.

  • 2. Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling geautomatiseerde bijhouding 2014.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Apeldoorn, 12 februari 2014

Raad van Bestuur, Th.A.J. Burmanje

TOELICHTING

Deze regeling dient om een aantal in het verleden gepubliceerde besluiten over de toepassing van de Regeling tarieven Kadaster (RtK) te actualiseren. Het gaat om een aantal besluiten die vanwege recente wijzigingen in de RtK geheel of gedeeltelijk overbodig zijn geworden: de Beleidsregel met betrekking tot toepassing van de artikelen 4, eerste en vierde lid, onderdeel c, en 5, eerste lid, onderdeel c, van de RtK, het Tarievenbesluit geautomatiseerde bijhouding 2009 en het Besluit tarieven voorlopige grenzen.

De Beleidsregel met betrekking tot toepassing van de artikelen 4, eerste en vierde lid, onderdeel c, en 5, eerste lid, onderdeel c, van de RtK is in 2008 ingevoerd om duidelijkheid te scheppen in het verschil tussen ‘gedeeltelijk geautomatiseerde verwerking’ en ‘geheel geautomatiseerde verwerking’ in de betreffende regelingselementen. Het Tarievenbesluit geautomatiseerde bijhouding 2009 betreft een verdere aanvulling hierop. Met de wijziging van de RtK per 1 januari 2014 is het onderscheid tussen geheel en gedeeltelijk geautomatiseerde bijhouding vervallen. Ook is in de tekst van de RtK de omschrijving van de voorwaarden voor het van toepassing zijn van het tarief voor geautomatiseerde bijhouding verbeterd, waarmee de noodzaak van nadere regelgeving grotendeels is vervallen. Een aantal zaken wordt in dit besluit nog aanvullend geregeld:

  • 1. Verwezen wordt naar de vindplaats van beschikbare kadasterstylesheets waarmee geautomatiseerde bijhouding mogelijk is;

  • 2. Beperkingenbesluiten die worden ingeschreven op grond van de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken zijn geautomatiseerd verwerkbaar als ze in elektronische vorm worden aangeboden, ook zonder kadasterstylesheet;

  • 3. De regel blijft dat geautomatiseerde verwerking in de registratie alleen open staat voor overdrachten of hypotheken van ten hoogste 5 miljoen euro.

Het Besluit tarief voorlopige grenzen is overbodig geworden doordat in de RtK afzonderlijke tarieven zijn gesteld voor het vormen van percelen met voorlopige grenzen (artikel 16, onderdeel a) en het verifiëren van voorlopige grenzen (artikel 2, tweede lid).

De kadasterstylesheets liggen ter inzage ten kantore van de Dienst aan de Hofstraat 110 te Apeldoorn en zijn vindbaar op de site http://www.kadaster.nl/web/Themas/themaartikel/KIKartikel/KIKakten-modelakten.htm .

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na plaatsing in de Staatscourant en werkt terug tot 1 januari 2014. Op deze datum zijn de wijzigingen in de RtK van kracht geworden.

Naar boven