Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 19 februari 2014, nr. IENM/BSK-2014/43272, tot wijziging van de Regeling erkenning bedrijfsvoorraad (online afmelden bromfietsen)

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 62, vierde lid, van de Wegenverkeerswet 1994;

BESLUIT:

ARTIKEL I

In artikel 8 van de Regeling erkenning bedrijfsvoorraad wordt ‘autowrakken of afgedankte motorfietsen’ vervangen door: autowrakken, afgedankte motorfietsen of afgedankte bromfietsen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 maart 2014.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

TOELICHTING

De laatste jaren neemt het aantal brom- en snorfietsen fors toe. Jaarlijks worden ongeveer 90.000 nieuwe brom- en snorfietsen verkocht en het totaal aan rijdende brom- of snorfietsen in Nederland komt neer op meer dan 1 miljoen. De laatste 3 jaar is het aantal brom- en snorfietsen dat voor demontage (sloop) werd aangemeld ieder jaar toegenomen. Op dit moment ligt het aantal brom- en snorfietsen dat wordt gedemonteerd op 13.000 per jaar.

De branche heeft het initiatief genomen om te zorgen voor professionalisering van verwerking van afgedankte brom- en snorfietsen. Hiervoor heeft zij in 2011 Scooter Recycling Nederland opgericht, een netwerk voor de inzameling en verantwoorde demontage van afgedankte brom- en snorfietsen. Hierdoor worden afgedankte brom- en snorfietsen op een milieuverantwoorde manier verwerkt.

In 2013 hebben de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en de stichting Scooter Recycling Nederland de Green Deal scooterrecycling gesloten. Hierin is afgesproken dat het demonteren van brom- en snorfietsen onder het Activiteitenbesluit milieubeheer wordt gebracht en dat zoveel mogelijk dezelfde regels zullen gelden als voor het demonteren van autowrakken.

Dit houdt naast een wijziging van het Activiteitenbesluit milieubeheer in dat het voor bedrijven mogelijk wordt gemaakt om de bromfietsen die zij willen demonteren, online af te melden bij de RDW. Deze mogelijkheid is er nu nog niet. Hierdoor krijgen overheid en branche een beter zicht op wat er gebeurt met de (onderdelen van) afgedankte brom- en snorfietsen en wordt verdere professionalisering van verwerking van afgedankte bromfietsen ondersteund.

Naar verwachting zullen ongeveer 70 bedrijven zich aanmelden voor online afmelden van brom- en snorfietsen. Van die bedrijven hebben naar schatting 65 bedrijven reeds een erkenning bedrijfsvoorraad en een aansluiting op het afmeldsysteem van de RDW. Dat betekent dat ze slechts de kosten hoeven te dragen voor aansluiting en de daadwerkelijke afmeldingen.

De administratieve lasten voor de bedrijven die nog geen erkenning bedrijfsvoorraad en aansluiting op het afmeldsysteem van de RDW hebben, worden geraamd op eenmalig € 70,– (5 aanmeldingen x 30 minuten x € 28,– per uur).

Aangenomen wordt dat er 13.000 afmeldingen van gedemonteerde brom- en snorfietsen per jaar worden gedaan.

Onder de oude situatie, zonder online afmelding, betekende dat circa € 425.000,– aan administratieve lasten per jaar (13.000 afmeldingen x 70 minuten x € 28,– per uur).

De mogelijkheid om online af te melden, leidt tot circa €  30.000,– aan administratieve lasten per jaar (13.000 afmeldingen x 5 minuten x € 28,– per uur).

Deze wijziging leidt tot een verwachte daling van de administratieve lasten met € 395.000,– per jaar.

Artikel I

Door de toevoeging aan artikel 8 van ‘afgedankte bromfietsen’ wordt het voor bedrijven die bromfietsen en snorfietsen demonteren mogelijk om die voertuigen online af te melden bij de RDW. Online afmelden wil zeggen dat de kentekenregistratie van de betreffende brom- of snorfiets wordt beëindigd.

Bromfietsen zijn gedefinieerd in artikel 1, eerste lid, onderdeel e, van de Wegenverkeerswet 1994; snorfietsen vallen onder die definitie.

Artikel II

In de hiervoor genoemde green deal is overeengekomen dat de demontage van brom- en snorfietsen onder het Activiteitenbesluit milieubeheer zal worden gebracht. De bewuste wijziging van het Activiteitenbesluit milieubeheer treedt in werking op 1 maart 2014.

Het niet gelijktijdig in werking treden van deze wijziging van de Regeling erkenning bedrijfsvoorraad leidt tot onduidelijkheid voor de betrokken bedrijven. Daarom is de uitzondering hoge private kosten van toepassing en is afgeweken van het stelsel van vaste verandermomenten en invoeringstermijnen.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

Naar boven