Logo Zeeland
Besluit voorlopige aanwijzing Hertogin Hedwigepolder als onderdeel van Natura 2000-gebied Westerschelde & Saeftinghe, Zeeland

De staatssecretaris van Economische Zaken (EZ) maakt, ter voldoening aan artikel 14 van de Natuurbeschermingwet 1998, bekend dat zij het gebied Hertogin Hedwigepolder voorlopig heeft aangewezen als Natura 2000-gebied op grond van artikel 12, derde lid, van de Natuurbeschermingswet 1998. Dit gebied is gelegen in de provincie Zeeland.

Het voorlopig aangewezen gebied Hertogin Hedwigepolder maakt onderdeel uit van het bestaande Natura 2000-gebied Westerschelde & Saeftinghe. Het besluit tot voorlopige aanwijzing vervangt daarom kaartblad 11 van het aanwijzingsbesluit van het Natura 2000-gebied Westerschelde & Saeftinghe uit 2009 door de kaart die is opgenomen in dit besluit tot voorlopige aanwijzing en voorziet in een wijziging van de nota van toelichting bij het besluit uit 2009.

In het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Vlaams Gewest betreffende de uitvoering van de Ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium is bepaald dat estuariene natuur met een omvang van minimaal 440 ha in de Hertogin Hedwigepolder en het noordelijk gedeelte van de Prosperpolder (Vlaanderen) ontwikkeld wordt. Hiermee treft Nederland instandhoudingsmaatregelen en passende maatregelen om te voldoen aan zijn verplichting uit hoofde van artikel 6, eerste en tweede lid, van de Habitatrichtlijn ten aanzien van de Westerschelde, door het realiseren van estuariene natuur door middel van de uitbreiding (ontwikkeling) van de habitattypen Estuaria (H1130), Zilte pionierbegroeiingen (H1310A) en Schorren en zilte graslanden (H1330A). Om deze verplichting uit te voeren stellen de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Infrastructuur en Milieu een Rijksinpassingsplan vast als bedoeld in de Wet ruimtelijke ordening. De voorlopige aanwijzing geschiedt gelijktijdig met de vaststelling van dit Rijksinpassingsplan. Door de voorlopige aanwijzing is het gebied Hertogin Hedwigepolder onder het beschermingsregime van de Natuurbeschermingswet 1998 gebracht, zodat de effectiviteit en het doel van het Natura 2000-netwerk is geborgd. Hiervoor is een dringende noodzaak, omdat vanwege de verplichtingen van de Habitatrichtlijn op voorhand verzekerd moet zijn dat activiteiten in en om de Hertogin Hedwigepolder geen nadelige gevolgen zullen hebben voor de ontwikkeling van het gebied tot estuariene natuur en de uit te breiden en te ontwikkelen natuurwaarden.

Hoe kunt u bezwaar instellen?

Tegen dit besluit staat op grond van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht de mogelijkheid open een bezwaarschrift in te dienen. Dat bezwaarschrift dient binnen 6 weken na bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant te worden ingediend. Een digitaal bezwaarschrift kunt u indienen via mijn.rvo.nl.

Om in te loggen heeft u uw gebruikerscode en wachtwoord nodig, voor de ondertekening een TAN-code. Bij het indienen van een digitaal bezwaarschrift vragen wij u naar een aantal gegevens. Als u schriftelijk bezwaar wilt maken, stuurt u het ondertekende bezwaarschrift naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, afdeling Juridische Zaken, postbus 40219, 8004 DE Zwolle. Vermeld in uw ondertekende bezwaarschrift dan in elk geval: uw naam en adres, de dagtekening en een opgave van redenen waarom u zich niet met het besluit tot voorlopige aanwijzing kunt verenigen. Op mijn.rvo.nl vindt u meer belangrijke informatie over het digitaal en schriftelijk indienen van een bezwaarschrift.

Waar kunt u het besluit tot voorlopige aanwijzing vinden?

Tijdens de terinzagelegging van 19 februari tot en met 2 april 2014 kunt u de voorlopige aanwijzing digitaal raadplegen via de website www.rijksoverheid.nl/natura2000 ; “Stand van zaken Aanwijzingsbesluiten”. Daarnaast kunt u de papieren versie van dit voorlopige aanwijzingsbesluit inzien op de vestiging van het ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC te Den Haag. Houd daarbij rekening met de reguliere openingstijden.

Tevens wordt het Rijksinpassingsplan met bijlagen, de schaderegeling, de uitvoeringsbesluiten en de Nota van Beantwoording Hertogin Hedwigepolder voor dezelfde periode van zes weken ter inzage gelegd, op bovenstaande vestiging van het ministerie van EZ. De stukken zijn ook digitaal te raadplegen op de website www.zeeland.nl/verkort/hedwige .

Naar boven