Logo Zeeland
Terinzagelegging van het (gewijzigd) vastgestelde Rijksinpassingsplan ‘Hertogin Hedwigepolder’ en de (gewijzigd) vastgestelde uitvoeringsbesluiten, Zeeland

De staatssecretaris van Economische Zaken geeft hierbij kennis van de terinzagelegging van het (gewijzigd) vastgestelde Rijksinpassingsplan ‘Hertogin Hedwigepolder’ en de daarbij behorende (gewijzigd) vastgestelde uitvoeringsbesluiten.

Hertogin Hedwigepolder: estuariene natuur met mogelijkheden voor natuurbeleving en recreatie

De realisering van estuariene natuur in de Hertogin Hedwigepolder is verankerd in het Verdrag Schelde-estuarium 2010 van 21 december 2005 tussen het Vlaams Gewest en het Koninkrijk der Nederlanden. Dit verdrag is op 1 oktober 2008 in werking getreden.

Het kabinet heeft op 21 december 2012 besloten om over te gaan tot realisatie van estuariene natuur in de Hertogin Hedwigepolder. Hierdoor verandert deze polder in een natuurgebied waarin getijden hun gang gaan. Bij vloed stroomt het gebied onder water, bij eb vloeit het water weer terug. Hierdoor zullen slikken en schorren ontstaan.

Op deze slikken en schorren leven zeldzame planten en dieren die bij de oorspronkelijke zoet-zout natuur van de Westerschelde horen. De afgelopen jaren is de natuur in de Westerschelde niet altijd ten goede veranderd. De realisatie van estuariene natuur in de Hedwigepolder draagt bij aan het herstel van de natuur in de Westerschelde. Niet alleen aan de Nederlandse kant van de grens maar ook in de Vlaamse Prosperpolder. Hierdoor ontstaat een robuust aaneengesloten natuurgebied met mogelijkheden om te recreëren en van de nieuwe natuur te genieten.

Het Rijksinpassingsplan, de Beleidsregel nadeelcompensatie en het Milieueffectrapport

Om het Hedwigeproject uit te kunnen voeren, is onlangs het Rijksinpassingsplan ‘Hertogin Hedwigepolder’ vastgesteld door de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Infrastructuur en Milieu. Ten behoeve van het onderzoek naar de uitvoerbaarheid van het plan is er ook een projectplan opgesteld en in het kader van de dijkverlegging, een Kosten Effectiviteitsanalyse (KEA) uitgevoerd en een inrichtingsplan gemaakt. Daarnaast is er in het kader van het Rijksinpassingsplan een Milieueffectrapport (MER) opgesteld om de gevolgen voor het milieu in beeld te brengen. In het kader van de m.e.r.-procedure is de Commissie voor de Milieueffectrapportage om advies gevraagd. Na de indiening van een Aanvulling op het MER, heeft de commissie een definitief advies uitgebracht over het MER.

Voor het Hedwigeproject is een Beleidsregel nadeelcompensatie vastgesteld.

Deze is als bijlage bij het besluit tot vaststelling van het Rijksinpassingsplan gevoegd.

Al deze plannen liggen ter inzage van 19 februari tot en met 2 april 2014.

De uitvoeringsbesluiten

Daarnaast zijn er door de verschillende bevoegde gezagen de volgende vergunningen en uitvoeringsbesluiten vastgesteld:

  • Staatssecretaris EZ: een vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 en een Ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet;

  • Rijkswaterstaat: een ontgrondingsvergunning en een watervergunning;

  • Provincie Zeeland: een ontgrondingsvergunning en een Besluit tot onttrekking van de wegen aan het openbaar verkeer.

Ten behoeve van de Natuurbeschermingswetvergunning 1998, is een aanvullende passende beoordeling ingediend.

Rijkscoördinatieregeling

Op dit project is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. De coördinatie heeft tot doel de voorbereiding en bekendmaking van de besluiten voor het project af te stemmen en gelijktijdig te laten plaatsvinden. Dit betekent dat de genoemde vastgestelde vergunningen en uitvoeringsbesluiten tegelijkertijd met het Rijksinpassingsplan bekend gemaakt en ter inzage worden gelegd. De staatssecretaris van Economische Zaken is verantwoordelijk voor de coördinatie.

Zienswijzen en wijzigingen

Conform de rijkscoördinatieregeling is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van toepassing. Dit betekent dat het Rijksinpassingsplan, het MER en de uitvoeringsbesluiten eerst van 20 augustus tot en met 30 september 2013 in ontwerp ter inzage hebben gelegen en dat een ieder in de gelegenheid is geweest hierop zienswijzen in te dienen. Tijdens de gecoördineerde zienswijzeprocedure zijn in totaal 2.014 zienswijzen met betrekking tot het Rijksinpassingsplan, het MER en de ontwerp uitvoeringsbesluiten naar voren gebracht. In de Nota van Beantwoording Hertogin Hedwigepolder zijn de ingekomen zienswijzen samengevat en voorzien van een reactie. Daarbij is aangegeven of een zienswijze aanleiding geeft tot aanpassing van het Rijksinpassingsplan dan wel de uitvoeringsbesluiten. Ook zijn bij de vaststelling van het Rijksinpassingsplan en de uitvoeringsbesluiten ambtelijke wijzigingen doorgevoerd.

Een volledig overzicht van de aanpassingen en wijzigingen is opgenomen in de Nota van Beantwoording, die als bijlage bij de stukken is gevoegd.

Inzien

Het Rijksinpassingsplan met bijlagen, de Beleidsregel nadeelcompensatie, de genoemde uitvoeringsbesluiten en de Nota van Beantwoording Hertogin Hedwigepolder worden voor een periode van zes weken ter inzage gelegd, te weten vanaf 19 februari 2014 tot en met 2 april 2014.

Tijdens de reguliere openingstijden kunnen de stukken worden ingezien bij:

  • Provincie Zeeland, Facilitair servicepunt, Abdij 6, Middelburg;

  • Gemeente Hulst, Grote Markt 21, Hulst;

  • Waterschap Scheldestromen, Kennedylaan 1, Terneuzen;

  • Waterschap Scheldestromen, Kanaalweg 1, Middelburg;

  • Rijkswaterstaat, Poelendaelesingel 18, Middelburg;

  • Rijkswaterstaat Zee en Delta, district Zuid, Buitenhaven 2, Terneuzen;

  • Ministerie van Economische Zaken, Servicecentrum, Bezuidenhoutseweg 73, Den Haag;

  • Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Perscentrum, Plesmanweg 1-6, Den Haag;

  • Gemeente Beveren, Stationsstraat 2, Beveren (België).

De stukken zijn ook te raadplegen op de website:

www.zeeland.nl/verkort/hedwige.

Het Rijksinpassingsplan kan gedurende bovengenoemde termijn bovendien worden geraadpleegd op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl.

Op deze website selecteert u het tabblad ‘Een plan bekijken’, waarna u de locatie, de naam of het ID-nummer (NL.IMRO.0000.EZip13HHP-3000) kunt invullen.

Beroep instellen of verzoek voorlopige voorziening

Van 20 februari tot en met 2 april 2014 kan tegen de besluiten tot vaststelling van het Rijksinpassingsplan en de uitvoeringsbesluiten beroep worden aangetekend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State door:

  • Belanghebbenden die hun zienswijzen over het ontwerp Rijksinpassingsplan, respectievelijk ontwerpuitvoeringsbesluiten tijdig kenbaar hebben gemaakt;

  • Belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest om tijdig een zienswijze in te dienen;

  • Belanghebbenden die bezwaren hebben tegen de aanpassingen en wijzigingen die ten opzichte van het ontwerp Rijksinpassingsplan en de ontwerpuitvoeringsbesluiten zijn aangebracht.

Onder belanghebbende wordt verstaan degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken. Tegen het MER staat geen zelfstandig beroep open. Beroepsgronden ten aanzien van het MER kunnen worden ingebracht in het kader van beroep tegen het Rijksinpassingsplan.

Wij wijzen u erop dat het instellen van beroep niet de werking van de besluiten schorst. Indien u beroep aantekent, kunt u tevens een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Beroepschriften en verzoeken om een voorlopige voorziening kunnen op de volgende wijze bij de Raad van State worden ingediend:

In het beroepschrift neemt u ten minste op uw naam, uw adres, de datum, tegen welk besluit u beroep instelt (zo mogelijk een kopie meezenden) en alle beroepsgronden. Het beroepschrift dient te worden ondertekend. Zowel voor het indienen van beroep als voor het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening dienen griffierechten te worden betaald. Deze Afdeling beslist in eerste en enige instantie over de ingestelde beroepen.

Actuele informatie kunt u vinden op de website van de Raad van State

www.raadvanstate.nl.

De Crisis- en Herstelwet is van toepassing op dit project. Deze wet bevat een aantal bijzondere procedurele bepalingen voor de beroepsprocedure. Dit heeft onder andere tot gevolg dat:

  • a. de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen;

  • b. het beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard, indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend, en

  • c. deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Inlichtingen

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het projectbureau van het Natuurpakket Westerschelde via e-mail:

natuurpakketwesterschelde@zeeland.nl

of via het telefoonnummer 0118 – 63 10 11.

Naar boven